ONZE GOEDKOOPE PATRONEN. Patronen (in de maten 42- 50 a 58 ets.) kunnen per giro (125025) per post wissel of per brief met bijgesloten post zegels worden besteld bij de Redactrice 'Damesrubriek, Laan van Meerdervoort 45a, Den Haag. Maat en nummer van het gewenschte model s.v.p. duidelijk vermelden! De gevraagde patronen wor den binnen drie a zes dagen aan de aan- vraagsters toegezonden. EEN KEURIGE JAPON. Ook voor onze daagsche japonnen zien wij op de modeshows wel goede model len, hoewel het toch meest de uitgaans- japonnen zijn, waar de meeste aandacht aan wordt besteed. Eigenlijk moest de modeshow ook een zeer ruime keuze japonnen voor ieder en dag laten zien, opdat wij dan voor ons zelf kunnen uit maken, welk model bij ons figuur het allerbest zou staan. Zoo is het bijvoorbeeld ook met de mannequins gesteld. Deze zijn bijna zon der uitzondering vrouwen, die maat 42 als model hebben en zoo mogelijk nog lang zijn. Vanzelf sprekend staan bij slanke figuren bijna alle japonnen goed en vaak valt het op, dat zelfs de getoon de japonnen door de mannequins op een handige manier op zij of van achteren bijeen worden gehouden, omdat zelfs maat 42 nog te wijd is. Voor vele vrouwen is het voorstellen van dergelijke japonnen, door overslan- ke vrouwen gedragen, een teleurstelling. Confectie-magazijnen hebben soms van eenzelfde soort japon de maten van 40 tot 50 voorhanden. Wij zullen het er toch vel zonder eenig bedenken over eens zijn, dat twee vrouwen, die beiden dezelfde japon dragen, de eene in de kleinste en de andere in de grootste maat, toch ieder een heel ander effect geven, zelfs al zouden zij beide knappe gezichten heb ben, goed geonduleerd haar, enfin ver- Ier ongeveer hetzelfde zijn. wortelhout. Bovenop ziet men een klei nen opstand, die echter bij vele mo dellen weggelaten is. Het meer of mirt- der bewerkte is natuurlijk ook ee* Dat is nu ook het teleurstellende met het zien van dergelijke mode-shows. Eigenlijk moesten de directies van groote confectie-magazijnen het aandurven ook yrouwen met een figuur in maat 50 ver schillende japonnen te laten dragen, opdat de aanstaande koopster precies ,weet hoe zij er dan uit ziet. Maar inderdaad, de eigenaar houdt zich nog steeds angstvallig aan de slan ke modellen vast, omdat die nu eenmaal met meer succes alles kunnen dragen. Zoo zouden wij eigenlijk ook manne quins moeten kunnen zien, die den mid delbaren leeftijd hadden bereikt ei zelfs nog ouder waren, het succes van een dergelijke show zou, volgens mijn bescheiden meening, niet kunnen uit blijven. Ik maak zelf zooveel mogelijk alle modeshows mee, die er worden ge houden en het is opmerkelijk als men zoo tusschen het publiek zit, hoeveel dames tegen elkaar zeggen: „Ja, als ik nu ook zoo slank was, dan kocht ik die japon onmiddellijk, want zij is toch hee- lemaal niet duur en de stof is mooi, de kleur bevalt mij, enz.", maar dan volgt altijd weer de verzuchting: „zooiets staat mij nu toch niet". Om echter op onze daagsche japon terug te komen, No. 615 is een practische japon, die zoowel door slanke als door zwaardere figuren kan worden gedra gen en wel alleen daarom, dat een slan ke vrouw de al te lange lijn breekt door het dragen van een ceintuur, terwijl een zwaardere "vrouw juist een slankeren indruk geeft als zij de ceintuur weglaat, wat met dit model heel goed mogelijk is. Verder bestaat er nog een andere ma nier, n.l. om van voren de ceintuur weg te laten en deze alleen in den rug te hebben. Veel vrouwen met een zwaar der figuur hebben, waaraan het ligt weet ik niet, een eenigszins hollen rug, waar door zij eigenlijk zwaarder lijken, dan zij zijn. ,Ms nu juist in het midden een halve ceintuur wordt aangebracht, dan breekt dat de ruglijn en komt aan het figuur geer ten goede. Deze japon is gemaakt van een licht bruine, bijna havanakleurige wollen stof, van een soepele, dunne kwaliteit, afgezet met smalle geplooide strooken van donkerder bruin moireelint, dat rond den kraag en aan den ohderkant van de mouw is aangebracht. Het lijfje bestaat uit een glad rugpand en twee voorpanden, in het midden met een op- loopende baan bij elkaar gehouden. De hals wordt door een aardigen kraag af gewerkt, die van achteren iets breeder is en naar voren toe smaller uitloopt in de punt van het middenpandje der blou se, terwijl op de punt een aardige sier- knoop, een klipje van chroom of wel een mooie broche wordt aangebracht, al naar den smaak van de draagster. De mouw is geheel glad en loopt naar den pols toe smaller uit. Er is echter een aardig, puntig naar boven loopend belegstukje op gemaakt, waarlangs de geplooide strook wordt gezet. Op het be legstukje wordt eveneens weer een knoopje geplaatst, in een verkleinde uit voering van den knoop der blouse. Een smalle ceintuur wordt om het middel gedragen en sluit met een gesp van celluloid of galaiith. De rok bestaat uit een rechte achter baan, twee tamelijk wijd klokkende zij- banen en voorbaan, die pas begint on der het middenstuk dat van cien kraag tot aan de heup doorloopt en zoowel van boven als van onderen puntig toeloopt. Een aardig vest van donkerbruin, moiree- zijde of van een stukje oude kant wordt onder den kraag aangebracht. De rok wordt van onderen afgewerkt, zooals wij dit met klokrokken reeds va ker hebben besproken, n.l. eerst wordt de geheele omtrek, als deze gelijk hangt, een halve centimeter ingeslagen en pre cies langs den kant gestikt, de rafel wordt afgeknipt, het stiksel weer naar binnen omgeslagen, alles precies langs den kant en nogmaals doorgestikt, waar door U de moeilijkheid omzeilt om iets wat rond is behoorlijk te moeten zoo men, wat buitengewoon moeilijk is en waardoor vaak de rok leelijk valt. Patroon verkrijgbaar a 0.58 (Laan van Meerdervoort 45a, Den Haag). EEN EENVOUDIG MANTELPAKJE. Een eenvoudig mantelpakje toonen wij U onder No. 616. Het is gemaakt van to- maatkleurige wollen stof met een klein ingeweven patroon in dezelfde kleur, dat dus alleen door het weefsel opvalt. De rok bestaat uit een opgeknipt heupstuk, dat midden voor met een diepe punt naar beneden loopt, terwijl het naar de heupen toe zoo hoog oploopt, dat op de zijnaden nog maar enkele centimeters van het heupstuk is te ontdekken, ter- Wijl dan voorbij het middel het heele heupstuk weer puntig oploopt, doch niet verder dan den enderkant van het Vestje. De rokbanen zijn allen klokkend geknipt, terwijl de rok van achteren geen apart heupstuk heeft en dus de achter- en zijbanen tevens het heup allerlei verschillende modellen en mode platen zult zien afgebeeld, zijn de ja ponnen over het algemeen om de heup glad en wordt de ruimte pas daarna in de banen aangebracht. Ook hier zoo men wij den onderkant van den rok als aangegeven is onder No. 615. Wij moeten er vooral om denken, dat de wollen stof niet wordt uitgerekt bij het stik ken en kunnen zulks voorkomen, door een krant onder den zoom te leggen en deze eenvoudig mee te stikken. Van zelfsprekend kan men een stuk kranten papier niet uitrekken, dus blijft ook vanzelf de wollen stof in bedwang. Na dat de zoom klaar is, kan men het pa pier precies langs den stiknaad afscheu ren en verwijderden. Deze manier van werken kan men ook bij schuine nade^ toepassen of bij verschillende soorten zijde zooals crepe-Georgette, boomschors en al dergelijke rekbare stoffen. Het lijfje bestaat uit een recht rug pand en twee halve voorpanden, omdat daartusschen in een witzijden vest is aangebracht, dat doorloopt tot aan de punt van den rok. Dit vest is eenvou dig naar binnen afgewerkt of met een schuin biesje omgezoomd en heeft drie sierlijke strikjes, die heel goed door drie knoopjes kunnen worden vervangen, als U vindt, dat de strikjes te druk zijn. De mouw van de japon is geheel glad en wordt naar den pols toe nauwer ge knipt en afgewerkt met een kleine schuine bies. Het mantelpakje, dat even onder het middel komt en precies ein digt., waar ook op zij het heupstuk op houdt, is streng aangesloten en hoogst eenvoudig. Het rugpand is hier eveneens geheel glad en de voorpanden sluiten heel weinig over elkaar heen. zoodat het met een enkelen knoop dicht ge maakt kan woeden De mouw van het manteltje is iets wijder dan die der ia- pon, omdat deze laatste andevs te veel in den knel komt. De mouw is afge werkt met een kleine witzijde x man chet, die in een aardige oploopende punt is geknipt en met een paar fantasie knoopjes wordt versierd. De halt van het manteltje heeft een smallen kraag, uitioopend in twee smalle revers, die tot aan cien onderkant van het mantel- tpe doorloopen, doch steeds smaller wor den. Het manteltje kan zoowel met als zonder voering worden gemaakt, met voering, dan knipt U deze precies vol gens met model van het manteltje, zet de voering in elkaar, waarna zoowel den binnenkant van het manteltje als van de voering tegen elkaar worden gelegd en langs den geheelen omtrek worden worden vastgezoomd. Het allerlaatst wordt de voeringmouw vastgezet, waar mede tevens het geheele manteltje is afgewerkt. Patroon verkrijgbaar a 0.58 (Laan van Meerdervoort 45a, Den Haag). EEN SIERLIJKE AVONDJAPON. No. 617 is een avondjapon van boom schors in de nieuwe kleur mür sauvage, dat is heel donkerrood bij zwart af, om zoo te zeggen meer zwart dan rood. Het lijfje is geheel recht, zoowel van voren als van achteren, terwijl de V- vormige hals met een schuin biesje is afgewerkt. De rok is hier het onderdeel der ja pon, waar alle aandacht aan is besteed, zooals de teekening duidelijk laat zien. Het heupstuk, dat zooals mede, geheel glad is, heeft van links boven naar rechts beneden een breede kanten baan, die in geobgen lijn loopt. Ook deze kanten baan wordt naar onderen toe klokkend geknipt, precies als alle rokbanen en valt met kleine, doch verschillende plooien weer tot op den voet, of pre cies tto op den grond, zwwir verkiezing. De japon kan gedragen worden met een gladde mouw of zonder mouw, omdat het manteltje, dat geheel vaa kanten stof gemaakt is, een rechte mouw heeft tot aan den elleboog waarna een smalle band als manchet om den pols wordt vastgemaakt. Daardoor valt de pof mooi neer. Het manteltje mag vooral niet nauw zijn, ja het moet zelfs een beetje wijd wezen. De hals en de voorpanden worden door een schuine bies afge werkt, het manteltje heeft geen slui ting en blijft dus open hangen. Staal blauw, donker groen, donker bruin en tomaat-rood zijn buitengewoon mooie kleuren voor een dergelijke sier lijke avondjapon. Patroon verkrijgbaar a 1 0.58 (Laan van Meerdervoort 45a, Den Haag). ONS DRESSOIR. In verschillende huisgezinnen ziet men het ouderwetsche buffet meer en meer verdwijnen om plaats te maken voor het moderne dressoir, wat dikwijls een sieraad in de kamer is. Het buffet met zijn opstandje en twee aparte plan ken, waarop allerlei snuisterijen werden gezet en geslepen spiegeltjes er achter, was toen dat in de mode was, natuurlijk ook een pronkstuk in de kamer, maar daar behooren heele andere meubelen bij. Het lage breede dressoir, dat zoowel in eiken, noten, mahonie en notenwor- telhout kan worden uitgevoerd, geeft niet meer het zware idee aan de eetkamer of de huiskamer, als de hooge onver plaatsbare meubelstukken van vroeger. Het hierbij afgebeelde dressoir is van notenhout met paneelen van noten kwestie van kostprijs, doch doet aan den smaak niets af, want soms ziet men heel eenvoudige dressoirs, die zoo'r mooie lijn hebben, dat zij voor een duur stuk niet onder doen. Er zijn ook hierin verschillende mo dellen, zoo heeft men ze met een groote lade over de geheele breedte en een kastje. Het afgebeelde model heeft twee kastdeurtjes, terwijl de ruimte onder in alleen is verdeeld door den balk, waartegen de beide deurtjes sluiten, de ruimte zelf is geheel open. Bij het koo- pen van een dergelijk soort meubel stuk kan men dus het beste van te voren overleggen, wat voor soort model men het liefst wenscht. NAJAARSGERECHTEN. Elk jaargetijde brengt op voedings- gebied zijn eigenaardige mogelijkheden mee. De zomer met zijn zoogenaamde „lek kere zes weken", als we de groenten maar voor het kiezen hebben, ligt weer achter ons, en van de peultjes, de dop erwten, de tuinboonen, de capucijners, eigenlijk ook van de jonge spinazie, pos telein en sla moeten we den smaak ont houden tot aan den volgenden zomer. Toch biedt ook het najaar ons nog goede kansen: zelfs opent het ons weer de gelegenheid tot het genieten van ver schillende gerechten, die we sinds het vorige jaar niet hebben geproefd en waarnaar we reeds verlangend uitzien. De hutspot het beroemde Leidsche 3 October-gerecht! laat zich, nu de tuinworteltjes plaats maken voor de groote Hoornsche wortelen, weer opne men in de rij der meest gebruikte en meest geliefde kostjes; de biet en de koolraap werkelijk niet te versmaden als ze smakelijk zijn toebereid staan weer klaar om de huisvrouw op een drukken dag te helpen aan een weinig bewerkelijk gerecht; de kool in al haar soorten, kleuren en vormen heeft haar intrede gedaan; de andijvie, even goed rauw als gestoofd te gebruiken, maakt thans haar besten tijd door van „goud geel" zijn; de uien, de prei. de selderij - knol zorgen voor de noodige geurigheid in onze soepen en stampotten, terwijl tenslotte de nieuw geoogste erwten er. boonen gunstig afsteken bij de tot nu toe gebruikte „overjarige" soorten. Reden genoeg, om bij de bereiding van enkele dezer groenten iets langer stil te staan. In de eerste plaats zou ik U dan wil len vragen, om het dit jaar eens zonder afkoken te doen. Zelfs de zoogenaamd sterke groenten (de kool en de rapen) zullen op die manier beter in den smaak vallen dan ge U voorstelt. Probeer b.v. eens de fijngesnipperde witte of savoyekool op dezelfde wijze te koken als de roode kool, die ge toch ook maar met een bodempje water opzet en waarvan ge later geen kooknat weg- giet; voeg er dadelijk een klontje boter of vet bij en wat zout (in dit geval voor al heel weinig!) en laat dan op een zacht vuurtje de groente ongeveer 3/4 uur „smoren" in een goed gesloten pan. Af en toe omschudden of roeren is natuur lijk noodzakelijk; en wat water toevoe gen als de bodem droog dreigt te wor den is ook iets waar we op hebben te letten. Is dan binnen het uur de kool gaar en tegelijkertijd droog, dan heb ben we ze eenvoudig zoo maar op de schaal te doen; mocht ze nog wat te vochtig zijn, dan binden we het overtol lige nat met wat aangemengde bloem of wat aardappelmeel. De smaak van de groente zal boven verwachting goed zijn, en we hebben daarbij het geruste gevoel, dat de zou ten, die door de natuur aan de groen ten zijn gegeven, geheel tot hun recht komen voor onze gezondheid. Beter is het een kleinere portie niet afgekookte groente klaar te maken en daarbij een in verhouding grootere hoe veelheid aardappelen te geven dan b.v. een rijkelijke schaal afgekookte kool op te dienen, die eigenlijk niet veel meer waard is. Met de koolraap is het al evenzoo; de beste methode is, de in reepjes gesne den groente precies te behandelen als jonge worteltjes en ze dus met een klein bodempje water, een ietsje zout en een klontje boter of margarine te smoren tot ze gaar en droog zijn (gewoonlijk niet langer dan 1/2 uur). Een theelepeltje suiker op het laatst er doorgeroerd en wat nootmuskaat ovar het schaaltje ge raspt, en het gerecht zal meer naar ieders smaak zijn dan de op ouderwetsche wijze afgekookte koolraap. Een van de smakelijkste najaarsge rechten wordt gevormd door: andijvie- sla, gestoofde bieten, aardappelen in uiensaus, t meestal nog aangevuld m®t wat gebakken spek. Dat een maaltijd, uit deze onderdee- len samengesteld, niet bewerkelijk is en geen bepaalde moeilijkheden mee brengt, zullen de twee hieronder be schreven recepten U wel bewijzen. ANDIJVIESLA. 2 a 3 flinke struiken andijvie (mooi geel) 2 lepels slaolie 3 lepels azijn lepeltje mosterd wat zout 1 theelepel Maggi's Aroma. Maak de andijviestruiken schoon, snipper het binnenste gele gedeelte fijn, wasch het en sla het flink droog uit. (Bewaar de groenere bladen tot den volgenden dag en maak er dan met misschien nog een paar heele struiken er bij gestoofde andijvie van). Roer in een kommetje den mosterd met het zout en de Maggi's Aroma door elkaar, meng er eerst de olie en dan den azijn door, giet het sausje over de an dijvie en werk het er met een slalepel en -vork goed doorheen. (Voeg er naar verkiezing ook een fijngesnipperd uitje of preitje bij). UÏENSAUh. 1/2 L. water 1/2 afgestreken eetlepel zout 1 groote ui 30 Gr. (3e afgestreken eetlepels; bloem 20 Gr. (1 afgestreken eetlepel boter of margarine 3 eetlepels azijn. Laat de gesnipperde ui in het water met het zout gaar worden (ongeveer 20 minuten), bind dan de saus met de aan gemengde bloem, laat ze nog even door koken en maak ze af met de boter en den azijn. Voeg, wanneer ge de saus extra-lek ker wilt maken, bij het water 2 Maggi's Bouillonblokjes in plaats van het zout. GESMOORDE GROENE KOOLTJES. 4 groene kooltjes 40 Gr. (2e afgestreken eetlepels) vet of margarine 1 theelepeltje zout 1 Maggi's Bouillonblokje. Ontdoe de kooltjes van de buitenste stugge bladeren, snijd de overblijvende „kropjes" in de lengte doormidden en leg ze met het vet of de boter en een bodempje water in een breede pan. Strooi er het zout over, sluit de pan en laat op een zacht vuur de halve kool tjes gaar smoren, nu en dan ze omkee- rende en zoo noodig het bodempje wa ter wat aanvullende. Giet, als de kooltjes gaar zijn (na on- veer 3/4 uur) nog een klein scheutje water bij de op den bodem gevormde saus, laat er het bouillonblokje in oplos sen en breng dan de groente over in een dekschaal. Het groentesausje, dat met de kool tegelijk in de schaal wordt gedaan, smaakt bizonder lekker bij de gekookte aardappelen.

Kranten Streekarchief Langstraat Heusden Altena

Nieuwsblad het land van Heusden en Altena de Langstraat en de Bommelerwaard | 1933 | | pagina 8