m viHW [ff*-Ml ■I 511111 j m i ONZE GOEDKOOPE PATRONEN. Patronen (in de maten 4250 a 59 ets.) kunnen worden besteld bij de Re dactrice Damesrubriek, (Laan van Meer- dervoort 45a, Den Haag). Maat en num mer van het gewenschte model s.v.p. duidelijk vermelden! De gevraagde pa tronen worden binnen drie a zes dagen aan de a an vraagsters toegezonden. DE GEKLEEDE JAPON. No. 647 is een gekleede japon van denkerkleurige velours chiffon of zijde. Het lijfje bestaat uit een recht rugpand en twee voorpanden, welke ver over kleine ingestikte krul is op zijde aange bracht. De Fransche hak is van dit schoentje tamelijk hoog en smal, zoodat een vrouw met een zwaren voet dezen schoen niet kan dragen, zonder gevaar te loopen te zwikken. Tenslotte nog het 6e model. Hier ziet u over den teen en bij den hiel een aar dige gestikte versiering aangebracht Van een andere kleur leer is de band over den voorvoet, terwijl de sluiting hier weer met een veter geschiedt en hoog op den voet plaats vindt. Ook hier de hak zeer hoog, hoewel dit soort schoen ook met een wandelhak verkrijg baar is. doch de ondergrond moet van dezelfde kleur zjjn als de zijde der japon. Een tamelijk breede ceintuur, eindi gend in een uit twee deelen bestaand groote zilveren of fantasiegesp, maakt de japon af. Patroon verkrijgbaar a 58 ct. (L. v. Meerdervoort 45a, Den Haag). VOOR ONZE SCHOOLGAANDE DOCHTER. Het is natuurlijk niet elke dag even koud en daarom is het misschien wel goed om voor de mildere dagen een mantelpakje voor onze schoolgaande dochter te vervaardigen. (No. 648). Als u nu b.v. een warme stof koopt en daarvan af alleen een rokje of een heele jurk maakt en daarbij dan een elkaar heenslaan, terwijl de hals is af gewerkt met een inslag naar binnen en de voorpanden van voren twee heele breede, doch korte revers vertoonen. Over de schouders heen ong. 5 cm. van den zijnaad te beginnen, loopt de schou- derklep, die ook naar achteren wêer dicht bij de zijnaad wordt vastgemaakt. De rok is glad en loopt naar onderen toe wijder uit, maar niet te veel klok kend, omdat dit geen avondjapon, doch %en middagtoilet is. Als bijzonder aardige garneering heeft de japon een lange mouw van een andere stof als de japon, of zoo u een zijden japon hebt gekozen, is de mouw ook van zijde, maar met een gedrukt patroon er in, of desnoods een ingeweven motief, NACHT- EN OCHTENDGLEEDING. Inplaats van een kimono of peignoir geven w(j u onder 645 een aardige ka merjas van heerlijke wollen ratine, dat in zulke leuke felle kleuren verkrijgbaar is. Een dergelijke jas kan worden ge maakt van gewatteerde zijde, die men voor kimono's gebruikt, maar ook van speciale kamerjaponstof. Het model is eenvoudig en gemakke lijk zelf te maken. Het rugpand is recht; de beide voorpanden sluit ver over elkaar, terwijl u het rechtervoorpand met een knoop kunt laten sluiten of deze met de ceintuur op zijn plaats kunt hou den. Verstandig is het echter om met als bij een gewonen mantel het linkervoor pand met een binnensluiting aan den rechterzij naad vast te maken, dan weet u zeker, dat bij het gaan zitten de voor panden gesloten blijven. De hals wordt afgezet met een in den vorm geknipten sjaalkraag, die tevens de revers zijn. In de zijnaden wordt aan beide kanten kt het midden een lusje aangebracht, waar doorheen de ceintuur wordt gehaald. De ceintuur wordt met een eenvoudigen knoop gesloten en heeft twee lange af hangende slippen. Aan iederen kant van de voorpanden is een flinke zak aangebracht. Tenslotte nog de mouw: deze is voor al niet nauw en moet gemakkelijk zit ten. Bij den pols is zij afgewerkt met een oploopende manchet. Deze mantel wordt niet gevoerd, de naden worden aan den binnenkant met boorlint afgewerkt. Patroon verkrijgbaar a 58 ets. (L. v. Meerdervoort 45a, Den Haag). No. 646 is een pyama van een goede snit. Inplaats van een jasje ziet u hier een blouse met pofmouwen of desge- wenscht lange mouwen. De hals is afge werkt door een klein kraagje, dat naar voren toe de V-vormige halsopening te vens afwerkt. Links is een kleine zan aangebracht. De broek heeft een mooie aansluitende heuppas, waaraan de ta melijk wijde pijpen zijn gezet. De broek sluit met een treksluiting links in den zijnaad of met een paar knoopen en knoopsgaten op dezelfde plaats. Flanel is tegenwoordig in allerlei kleuren ver krijgbaar en leent zich goed voor het maken van pyama's, terwijl als men voor de broek effen en voor het blousje de zelfde kleur met een bedrukt bloempje neemt, men een aardig model krijgt. Patroon verkrijgbaar a 58 ets. (L. v. Meerdervoort 45a, Den Haag). tl étM :i| ii 'mM-Sk: >v: korten mante.l dan ziet zij er aardig en vlug uit. Een beetje donkere kleur is voor den winter wel gewenscht. Het rokje is een voudig, heeft een rechten voor- en ach terbaan, terwijl de zijbanen met een diepe plooi aangezet zijn. Het jasje is eenigszins getailleerd, het rugpand is recht, de voorpanden sluiten niet te ver over elkaar, terwijl de sluiting wordt ge vormd door twee knoopen, en de twee rechtsche knoopjes als versiering dienen. Een kleine zak bovenaan is voor een aar- dik zakdoekje; de hals wordt afgewerkt door een smallen kraag en loopt uit in kleine revers. De mouw is glad aanslui tend, niet te nauw, zoodat de raouw van de jurk er gemakkelijk in glijdt en by den pols wordt deze afgewerkt door den' kant naar binnen te slaan en met de voe ringmouw te verwerken. Een drietal knoopen op de mouw dienen uitsluitend voor garneering. Ook aan de zijpanden van het jasje zijn zakken bevestigd, die echter tame- groot zijn en gesloten worden gehouden met een knoop. Patroon verkrijgbaar a 58 ets. (L. v. Meerdervoort 45a, Den Haag). IIET ARMBAND-HORLOGE. Zoo tegen St. Nicolaas en Kersttijd is het dikwijls een puzzle, wat wij aan onze familieleden, echtgenooten of kinderen moeten geven. Zelfs als wij alleen maar in den huiselijken kring blijven met de leden van het gezin, waarmede wij dage lijks omgaan, dan nog is het vaak moei lijk om precies te weten, waarmede wij hen een groot genoegen kunnen doen een tevens zoo'n geschenk uit te zoe ken, dat ook onze beurs kan verdragen. Een armband-horloge is altijd een wel kom geschenk, zeker voor onze op groeiende meisjes, de oudere dochters en de moeder zelf hebben er meestal al een. Ook in de uurwerken zijn tegenwoor dig allerlei modellen en uitvoeringen verkrijgbaar, terwijl ook de bandjes aan mode onderhevig zijn. Onze teekening toont u een model, dat een langwerpig vierkant horloge is, met rondom een randje bewerkt goud, terwijl het bandje bestaat uit gedraaide heel smalle reepjes leer, die dan tot een geheel zijn verwerkt. Een gouden slui- ting maakt het sieraad dan af. Dit is dan een zeer kostbaar geschenk, doch ook andere uitvoeringen zijn verkrijgbaar, waarvan het verchroomde of het chroom metaal wél onze aandacht verdient, om dat het jarenlang goed blijft m het dra gen, terwijl dergelijke uurwerken vaak zeer goed zijn en de prijs billijk is. In een dergelijk geval kan men dan een gedraaid bandje koopen met een zil veren slotje of misschien wei met een chroomslotje, om alles eender te houden. DE SCHOENENMODE. De schoenen moede van dezen winter is buitengewoon sierlijk. Allerwege ziet men schoentjes dragen en uitgestald staan, waarvan de modellen steeds zeer opvallen en ja, het lijkt wel of de mode ontwerpers medelijden met ons hebben gehad, dat wij den vorige» winter zulke erge open schoenen hebben moeten dra gen. Wij zien over het algemeen, dat de tegenwoordige weer veel meer om den voet heen sluiten. Als materiaal ziet men zoowel peau de pêche als allerlei leersoorten. Lakleer ziet men ook wel, maar toch niet in zoo'n verscheidenheid als anders het ge val was. Op onze teekening zien wij een zestal van de nieuwste modellen en uitvoerin gen afgebeeld. No. 1 is een schoentje van bruin peau de pêche, hoog over de wreef met een veter gesloten en met een pret- tigen wandelhak. No. 2 is van heel donkerbruin chroom- leer met opgewerkte versieringen. Ook hier is aan den zijkant een voldoende stuk leer aangebracht, terwijl verleden jaar juist het middelste gedeelte van den schoen open was. No. 3 is een pumpmodel, een lak schoentje met wit uitgewerkte versie ring afgemaakt. No. 4 is ook een pumpmodel, maar des niettegenstaande een heerlijke wandel schoen, vooral omdat het onze wreef geheel vrij laat, zoodat de voet in staat is zich te bewegen. No. 5 is een sierlijke schoen, die op zyde met een bandje sluit en van voren een aardige bandgarneering heeft. Een li b Ut SMAKELIJKE BEREIDING VAN EENIGE MINDER BEKENDE VISCHSOORTEN. 't Is wel merkwaardig, dat in een zóó met water bedeeld land als het onze, waar zoowel zee- als riviervisch in groo te hoeveelheid wordt gevangen, de be volking betrekkelijk weinig vischsoor- ten werkelijk kent. We lezen in de krant onder de vissche- rij-beriehten, dat er rog gevangen is en zeewolf en makreel en poon en kool- visch. Waar blijven toch al die visschen? We hooren er door de huisvrouw zelden of nooit over spreken. Hoogstwaarschijnlijk speelt hier de aangeboren behoudendheid van ons Hol- landsche volk een rol; men waagt zich niet graag aan iets wat men nog nooit gegeten heeft; en dan draait men in een kringetje rond, want juist door te begin nen met het wèl eens te eten, zou de on bekendheid verdwijnen en zou het voe dingsmiddel zijn plaats kunnen gaan innemen onder de wèl door gewoonte ge ijkte artikelen. Nu gaan verschillende werkelijk sma kelijke, voedzame, goedkoope visschen over onze grenzen; met een beetje meer soepelheid in onze opvattingen, hadden we er zelf in de eerste plaats van kun nen profiteeren. Even goed als b.v. de wèl ingeburger de schelvisch, kabeljauw, -schol, bot, spiering en bokking, zijn met weinig moeite de bovengenoemde minder be kende visschen te bereiden; aanmerke lijke smaakverschillen vallen er niet bij waar le nemen, integendeel: een gebak ken wijtinkje kan met glans de vergelij king met een dito schelvisch doorstaan; de z.g. „vischcarbonaden" uit de dikke zeewolf gesneden smaken niet minder goed dan de gebakken schol; de met zorg gestoofde koolvisch en gul behoeven niet onder te doen voor de kabeljauw op de zelfde wijze opgediend. En zoo zouden we kunnen voortgaan. Beter echter dan redeneering zal hier de practijk helpen; mogen de recepten, die hier volgen de huisvrouw aanmoedi gen tot het nemen van een proef met de voor haar nog onbekende vischaoorten, en moge die eerste kennismaking de» weg banen tot een meer veelvuldig ge bruik van een voedingsmiddel, dat i» Nederland voor iedereen bereikbaar is. GESTOOFDE ZEEWOLF. Maak de viseh schoon, stroop er het vel af, snijd hem in mooten en wrijf die in met wat zout. Schik ze in een vuur vasten schotel, bedek den bodem 1 a 2 c.M. hoog met water an los er 1 a 2 Mag- gi's Bouillonblokjes in op; leg op de visch eenige klonten boter (per persoon ongeveer 25 G. of een goeden eetlepel) en een paar schijfjes citroen zonder pit ten. Zet den vuurvasten schotel met een deksel er over in den oven en laat de visch gaar stoven, nu en dan den boven kant bedruipende met het sausje, dat zich op den bodem vormt. Neem na een Y uur het deksel er af, strooi wat pa neermeel over den schotel en laat de visch nog 10 minuten in den oven, tot zich aan de oppervlakte een korstje heeft gevormd. Gebruik in plaats van een vuurvasten schotel desnoods een stoofpan en zet die, wanneer geen oven beschikbaar mocht zjjn, op een zacht vuur. Laat de visch zachtjes (op den spaarbrander van het gascomfoor b.v.) gaar stoven ea strooi er even vóór het opdoen wat paneermeel over. ROG MET BRUINE BOTER. Koop de rog liefst schoongemaakt; het afstroopen van het harde vel is n.l. voor ongeoefende handen geen gemakkelijk werkje. Wasch de visch, zet ze op met ruim kokend water en zout (15 G. zout per L. water), onder toevoeging van een scheut je azijn, een paar kruidnagelen, een lau rierblad en een uitje; laat ze zachtjes gaar worden en breng ze dan over op den vischschotel. Laat in de koekenpan een flink stuk boter bruin worden (per persoon - goe den lepel), neem de pan van het vuur, druppel in de boter wat citroensap en wat Maggi's Aroma en giet dan de saus in een sauskom, desverkiezende nog on der toevoeging van wat fijngehakte pe terselie. Presenteer bij de visch een schaal ge kookte aardappelen. MAKREEL OP FRANSCIIE WIJZE. Reken van middelsoort grootte 1 a Z makreelen per persoon; maak de visch schoon, snijd er den kop af en geef aan weerskanten een drietal oppervlakkige inkervingen. Wrijf dan de visschen in wat zout, haal ze door bloem en bak ze in de koekenpan in dampend heete olie aan beide zijden vlug bruin. Strooi over de visschen wat grofge- hakte peterselie en een gesnipperde uit, leg een deksel over de pan en laat de visch nog een kwartier zachtjes stoven, liefst onder toevoeging van een paar le pels tomatenpurée of anders van 1 Mag gi's Bouillonblokje opgelost in 1 d.L. kokend water. Breng de visschen over op een schotel, roer door de overgebleven saus een klontje boter en misschien nog een scheutje water en giet ze dan over de visch. GEHAKT VAN KOOLVISCH OF VAN GUL. Maak de visch schoon, wasch ze en kook ze op de gewone wijze gaar in. ruim water met zout; neem dan het vischvleesch van de graat en reken per 500 G. ontgrate visch: 2 flinke sneden oud brood (zonder korst) Y d.L. kokend water met 1 Maggi's Bouillonblokje wat peper, nootmuskaat en zout 1 eetlepel gehakte peterselie 66 Gr. (3 afgestreken eetlepels) bo ter of margarine. Hak of snijd de ontgrate visch fijn, werk ze flink door elkaar met het in den bouillon geweekte brood, het ei, het zout en de kruiden en vorm er dan één gro®- ten bal of verschillende éénpersoons balletjes van. Wentel het gehakt door bloem en braad het in de bruin gebak ken boter rondom mooi bruin, hetzij ie een braadslee in den oven, hetzij in eem koekenpan op het vuur. Maak de jus af met een klein scheutje water en giet ze over het gehakt.

Kranten Streekarchief Langstraat Heusden Altena

Nieuwsblad het land van Heusden en Altena de Langstraat en de Bommelerwaard | 1933 | | pagina 4