4 - SPORTMODE IN HET SKIGEEERGTE. Zooals ieder modepaleis in de stad bij het naderen van een nieuwe lente en zelfs reeds eerder haar nouveauté's in de rijk belichte etalagekasten uitstalt, zoo duikt, vooral in de laatste jaren, bij het naderen van het wintersportseizoen de nieuwe mode op voor de skiliefhebbers, de schaatsers, de ijs-hockeyspelers, enz. enz. Hoewel men dit jaar ook weer zeer veel Noorwegercostuums bij het skiën zal opmerken, zijn er toch tal van kleine min of meer belangrijke veranderingen aan het uiterlijk der sportliefhebsters aangebracht. De Noorwegercostuums of de z.g. trainingspakken zullen echter de hoofdschotel van het wintermode-menu uitmaken. De donkere kleuren genieten, zooals bijna ieder seizoen, de voorkeur. De blauwe kleur, zij het dan ook in al lerlei nuances en combinaties met ove rige kleuren, staat voorop. Zwart wordt ook veel gedragen en dan vaak met een gezellige blok of helkleurige ruit afge zet, hetgeen in de eindeloos witte sneeuw een bekoorlijk effect geeft. De aparte ski blouses, welke men als 't ware overal by kan dragen, zijn in alle modekleuren, en dit zijn er niet weinig, verkrijgbaar. Zij zijn uiterst praktisch, daar zij meestal geen andere sluiting dan de z.g. blitz- sluiting bezitten. Dergelijke sluitingen worden op bijna ieder costuum toegepast en geen wonder, want wat is er bij 'n ouderwetsche sluiting van drukker of knoop lastiger en hopeloozer dan het ver liezen of stuktrekken van een dergelij ke sluiting? De blitz-sluiting voldoet dan ook bij sportbeoefenaars uitstekend en thans heeft men nog het groote voordeel, dat deze sluitingen in den laatsten tijd geheel roestvrij kunnen worden geleverd, waardoor de eenigste moeilijkheid van een dergelijke sluiting is opgeheven. De nieuwe Arlbergjasjes en de moderne ski- vesten brengen praktische afwisseling in de wintersportmode. Dergelijke jasjes en vesten zijn meestal van ruwe, althans zeer dikke losse wol gebreid en vaak met langharige wol, de z.g. Angorawol ge garneerd. Ze staan bijzonder goed en voldoen uitstekend, want doordat de wol van dergelijke kleedingstukken dik en warm genoeg is om aan de eischen van de draagster of den drager te voorzien, zijn zij tevens uiterst hygiënisch, daar de jasjes, en vesten licht en luchtig zijn ver vaardigd. Met veel smaak hebben de mode-ontwer pers de ski-jasjes ofwel ski-Jersey's op de handelsmarkt gebracht; ze zijn dik wijls gecombineerd met fijne lakensche stoffen of bezitten prachtige kleurscha- keeringen, z.g. Gobelinkleuren. Vlotte knoopen, clips, en verdere garneering, bij na uitsluitend van leder, zijn erop aange bracht i C Men kent alle de gemakkelijke en smaakvolle sweaters, welke zelfs in de wintermaanden hier te lande gaarne wor den gedragen. Deze sweaters ziet men ook weer ieder seizoen terugkeer en in het sneeuwlandschap. Men heeft thans een belangrijke wijziging in deze praktische jumpers gebracht. De dikke opgerolde wollen kraag, welke tot nu toe altijd aan de jumper was vastgehecht, is thans af neembaar. Met een tweetal knoopen, meestal ook weer van leder, of wel met een blitz-sluiting, neemt men, wanneer men liet te warm heeft gekregen, den kraag eenvoudig af en stopt hem in de zak! Doch do wintermode bepaalde zich niet alleen tot het tevredenstellen der ski- sport-liefhebbers; zij heeft ook aan de schaatsenrijdsters en -rijders gedacht. Natuurlijk zullen de rijdsters weer hun sierlijk met bont bewerkt rokje dragen en hun kleine gemakkelijke bontmutsjes. Doch was het schaatspakje van fluweel en velours de vorige jaren zoo in zwang, thans zal men veel tricotcostuums zien. Het is evenwel de kwestie, of deze tricot pakjes lang stand zullen houden, daar het tricot door het dragen altijd uitrekt en vaak ongelijk gaat hangen, hetgeen bij fluweel of andere stoffen natuurlijk uit gesloten is. In vroeger jaren waren het vrijwel alleen de kunstrijdsters en -ski sters, die een apart sportcostuum droe gen. thans echter ziet men bijna geen jong meisje op ski of schaats meer, die niet speciaal is „uitgerust". De sportcos- tuums zijn veelal van Weensche kwaliteit en maaksel en het zou voor een beroeps rijdster een moeilijke wedijvering zijn, wanneer zij thans met haar minder be kwame zusters een wedstrijd in de be koorlijkste en smaakvolste sportcostuums zou moeten houden! Dit jaar werden voor de tricot-sport kleeding kleine va riaties aangebracht. Evenals bij de hui dige mantel- en japonnenmode maakte men bij de vervaardiging dezer kleeding een dankbaar gebruik van de vele schou- derpassen, applique's, epauletten, enz. terwijl de rokjes van de charmante schaatscostuums zoowel sterk geklokt als diep geplooid worden gedragen. Ook bij laatstgenoemden vindt men weer een rui me kleurenkeuze, hoewel ook hierbij de verschillende kleuren blauw, zooals pauwblauw, marineblauw, en pastel blauw, de voorkeur zullen genieten. £wart wordt hierbij eveneens weer ver- Hierbij drie Weensche modellen: Snoezig costuum van An gora-jersey met lossen kraag en afneembare das. Rechts op het kleine plaatje een Schotsch en semble met leuk getail leerd jakje, gegarneerd met de Schotsche stof, welke voor den rok is gebruikt, terwijl ook de muts en de handschoenen van dit ma teriaal zijn vervaardigd. En onderaan een elegant ski-costuum van een gedek te kleur jersey-stof, gegar neerd met een helle kleur wol, Een sportief geheel! Aardige wintersport modellen. Sierlijk costuum om schaat sen te rijden van zware Diagonal-jersey met klok- rok. Kraag en rok zijn af gezet met astrakan. In het midden een ski- costuum bestaande uit een wit vest en donker gekleur- den broek en rechts een al leraardigste warme pastel- kleurige wollen sweator van angora-wol met een typische sjaal en schouderverbree- ding. werkt met helle frissche kleuren, zooals oranje, zeegroen en koningsblauw. Verder bracht de wintersportmode ons nog een Oneindige keuze in moderne shawls, sok ges, handschoenen, wanten met grillige schulpgarneering en groote kappen, pols- yerwarmers, skikleppen, waaraan aparte oog-en oorklepjes zijn bevestigd, enz., enz. En dit alles in een zoo vernuftige kleurensamenstelling en charmante com binatie als de wLnersportmode ons nog niet gaf! H. P. B. De glasgordijnen zijn in ieder huishou den altijd een langdurig punt van bespre king zoo tegen den tijd, dat men deze moet vernieuwen. De eene huisgenoot vindt eenvoudige tulle gordijnen het mooist, een ander houdt meer van een werkje er in en het slot is, dat de huis vrouw met haar handen in het haar zit omdat zij niet weet, hoe zij iedere huis genoot tevreden zal stellen. Om deze moeilijkheid te voorkomen, zou men het volgende kunnen doen, er niets van tegen de huisgenooten zeggen! Rustig de maat te nemen, nieuwe gor dijnen koopen en ophangen en u zult zien, dat zij het niet eens bemerken. Zoo zijn de mannen! Wij moeten dan zelf zeg gen: En hoe vindt je de gordijnen? om hun oordeel te hooren en in de meeste gevallen zullen zij de keuze van hun vrouw goedkeuren. Er zijn anders heel wat soorten en des- GLASGORDIJNEN. sins, als men zoo eens in de groote maga zijnen rondkijkt. Toch is een eenvoudig glasgordijn zonder te veel drukte en liefst in één tint gehouden, het mooist. Onze teekening laat u een drietal glas gordijnen van een zeer modern dessin zien. Het eerste en derde gordijn zijn van effen tulle en het is alleen de onderkant, welke voorzien van kleinere of grootere strooken of, zooals u daarvan houdt van franje, voorzien is. Het middelste gordijn is van heel dun ne vitrage, zóó ragfijn, dat wij er haast niet aan durven komen, doch die in het gebruik tamelijk sterk blijken te zijn. Ook de prijzen hiervan zijn tegenwoordig zoo laag, dat wij niet meer zuinig behoe ven te zijn en onze oude gordijnen zorg vuldig moeten wasschen en stoppen, wat toch altijd zichtbaar blijft, hoe netjes het ook wordt gedaan, doch wij kunnen ons al dat werk uitsparen, omdat de kosten GEZELIIGHEID. Gezelligheid, waar zijt gij? Zijt gij uitsluitend bij de donkere winteravond den met de lange uren en het middag maal onder het vroolijke lamplicht? Zijt gij er enkel, wanneer het buiten sneeuwt ef hagelt en daarbinnen de warmte en de stoomende ketel op de kachel de rui ten bewasemt? Is dat gezelligheid? Ja, zeer zeker is dat gezelligheid, maar niet alleen deze dingen kunnen de gezellig heid scheppen, maar de sfeer, welke aan wezig is om in deze uiterlijke dingen „de" hoogste gezelligheid te zien, maakt de gezelligheid „volmaakt". De wil om gezelligheid te scheppen moet aanwezig zijn, zonder dat bereikt men niets. En wie zijn daartoe in staat? Wij allen! Het is niet uitsluitend de winteravond, de brandende kachel, het zingende keteltje, welke aanspraak maken op de aandui ding „gezelligheid". Al deze dingen dra gen hun steentje tot die gezelligheid bij en het moet bekend: Geen tijd leent zich voor den waren geest van behagelijk heid als de wintertijd. Maar als straks de lente weer voor de deur staat en de avonden korter worden, behoeven deze toch niets van hun gezelligheid in te boe ten. Integendeel! Wie houdt niet van een wandeling op een mooien voorjaars avond waarop de lucht zoo fijn gekleurd kan zijn? En wie zal daarna niet eens zoo tevreden en voldaan zijn heerlijk warm kopje thee willen genieten in een stemming om met heel de wereld goede vrienden te willen zijn? „Gezelligheid is overal, overal zijn vrienden"; 't is de vraag maar wie haar wel, en wie haar niet kan vinden. Zoo roerend-eenvoudig gezegd door den dichter van dit sobere lied. En wie zal de waarheid van deze woorden ontkennen? Is het niet grooten- deels aan ons zelf overgelaten, wat wij van ons leven maken? Maken wij er een rommeligen schoonmaakdag van, of brengen wij de rust en vrede van den Zondagmorgen over ons huis? Aan ons de keuze tusschen deze beide! zoo weinig zijn. Wij zagen in een maga zijn van deze soort vitrage, werkelijk de moeite waard en 80 c.M. breed, voor de somma van24 ets. Nietwaar, op deze manier kan men nog eens het huis ver nieuwen! U kunt ook een volgende ma nier van glasgordijnen maken toepassen. U koopt dan effen tulle en u maakt den onderkant af met een van de vele kan ten, welke men in verschillende breed ten kan bekomen. Op onze teekening zijn een drietal van dergelijke kanten afge beeld, terwijl het kleine smalle kantje dienst kan doen om de zijkanten van de glasgordijnen af te werken. Op deze ma nier hebt u er wel veel werk aan, doch uw gordijnen getuigen dan ook van een persoonlijken smaak en dat is in een ka mer, waar wij veel vertoeven, toch ook wel wat waard! ;.l i% ."f s» L* ■M 4> SCHOTELTJES VOOR HERSTELLENDEN. Ze behooren tot de „lastige gevallSh" voor de huisvrouw: de herstellende pa tiënten, die nog niet voldoende eetlust hebben en die toch door flink eten juist hun verloren krachten moeten herwin nen. 't Wordt als het ware een voelen en tasten naar mogelijkheden, die èn aan de voorschriften van den dokter voldoen èn aan de wenschen van den patiënt; een zoeken naar schoteltjes, die met plezier naar binnen gaan en die tegelijkertijd een behoorlijke hoeveelheid voedende be- standdeelen bevatten; geen „liflafjes" dus, die alleen den smaak streelen, maar ook vooral geen te zware gerechten, die kans hebben de spijsvertering in de war te brengen en den eetlust nog meer te doen zakken. „Opwekkende" middeltjes hebben in deze gevallen een groote waarde; stof fen, die prikkelend werken op de spijs vertering, omdat ze ten eerste den smaak der spijzen verbeteren, maar omdat ze ook dikwijls het geheele zenuwstelsel aanzetten tot een levendiger werkzaam heid, die dan o.a. ook aan de vertering van het voedsel ten goede komt. Moeten we over 't algemeen in de keus van dergelijke opwekkende stoffen eenige voorzichtigheid betrachten en er in den regel geen aanwenden zonder dat de dok ter geraadpleegd is, enkele kunnen we noemen, die aan verreweg de meeste pa tiënten geoorloofd zijn; en daartoe reke nen we dan in de eerste plaats den bouil lon. De geurige bestanddeelen uit het vleesch eigenlijk nog meer de „extrac- tiefstoffen" uit het vleesch doen in korten tijd de geheele stofwisseling meer actief worden, terwijl ze daarenboven nog een zeer specialen invloed uitoefe nen op de maagsap-afscheiding, dien be langrijken factor bij het verteren van eiwithoudend voedsel. Een kopje bouillon, een half «ur vóór den eigenlijken maaltijd gebruikt, brengt de maag al van te voren in gunstige con ditie voor het verteringsproces; maar ook de toevoeging van bouillon aan de ge rechten zelf werkt bevorderend op hun vertering. Of we in dat geval dagelijks bouillon moeten trekken van vleesch? Volstrekt niet. Dezelfde opwekkende stoffen, die in een dergelijken van vleesch getrokken bouillon de hoofdrol spelen, vinden we kant en klaar in de Maggi's bouillonblokjes; en de kans, dat we den één of anderen patiënt den weldadigen invloed van de extractiefstoffen laten be nutten, wordt door dit hulpmiddel des te grooter omdat onnoodige onkosten en tijdverlies er door worden uitgeschakeld. Trouwens, de medische wetenschap is tegenwoordig van dit feit overtuigd en in de voorschriften omtrent het gebruiken van bouillon wordt stilzwijgend veron dersteld, dat „getrokken bouillon" en „bouillon van Maggi's bouillonblokjes" sy noniem zijn. Een soepje, een smakelijk sausje, een groentegerecht, een purée van erwten of boonen, een voedzaam meelgerecht in den vorm van macaroni, rijst of iets derge lijks, een eiergerecht zelfs die alle vragen als het ware om de hulp van het bekende „bouillonblokje" om er juist dat van te maken wat voor den herstellenden patiënt gewenscht is. Een paar voorbeelden mogen deze be wering illustreeren. Brwien of boonenpurée. 75 Gr. (1 gewoon theekopje) groene erwten, bruine boonen, witte boo nen o£ linzen 10 Gr. !4 afgestreken eetlepel) boter 1 Maggi's bouillonblokje. Wasch de peulvruchten en laat ze in water ruim een nacht weeken: breng ze den volgende dag met hetzelfde water op een zacht vuur aan de kook en laat ze gaar worden (ongeveer 1% uur). Breng ze over op een zeef en vang het vocht op; wrijf dan de peulvruchten door de zeef, voeg er nu en dan, als de massa te droog wordt, een lepel bouillon bij (van het Maggi's bouillonblokje opgelost in onge veer Yi theekopje kokend water): het ze ven gaat daardoor veel gemakkelijker en vollediger. Warm tenslotte de verkre gen purée even op en roer er de boter door. Gebruik, wanneer een dunnere purée verlangd wordt (geschikt om uit een bouillonkop te worden gedronken) een iets grootere hoeveelheid water voor het oplossen van het Maggi's bouillonblokje (1*4 d.L. b.v. in plaats van d.L.), Geklopt ei met bouillon. 1y2 d.L. (lVj gewoon theekopje) ko kend water 1 Maggi's bouillonblokje 1 ei partje citroen beschuitje of stukje geroosterd brood. Klop het ei, na verwijdering van den hagelsnoer zorgvuldig, zoodat wit en §|el een volkomen gelijkmatig geheel vormen; gebruik hiervoor bij voorkeur niet den bouillonkop te worden gedronken), een het aanhangend ei zijn frischheid zou verliezen. Los het bouillonblokje op in het koken de water, giet den bouillon onder voortdurend roeren bij het geklopte ei en breng dan vlug het mengsel over in den met kokend water vóórgewarm- den schoonen bouillonkop. Leg er het partje citroen (zonder Rit ten) en het beschuitje ef het stukje g$- reosterd breed bb.

Kranten Streekarchief Langstraat Heusden Altena

Nieuwsblad het land van Heusden en Altena de Langstraat en de Bommelerwaard | 1934 | | pagina 8