f I?
f i ONZE GOEDKOOPE PATRONEN.
Patronen (in de maten 4250 58 -f 12
ct. verzendkosten, bij vooruitbetaling, kun
nen per giro (125025), per postwissel of per
brief met bijgesloten postzegels worden be
steld bij de Redactrice Damesrubriek, Laan
van Meerdervoort 45a, Den Haag. Maat en
nummer van het gewenschte model s.v.p.
duidelijk vermelden. De gevraagde patro
nen worden binnen drie a zes dagen aan de
a an vraagsters toegezonden.
ZOMER JAPON VOOR OUDERE DAMES.
Het model 729 laat U een zomer japon zien
dat meer geschikt is voor oudere dames en
voor meer gezette figuren. De jurk kan
worden gemaakt van een dunne soepele
stof, waardoor de klokrok mooi naar bene
den zal vallen. De mouwen bezitten het rag-
lanmodel en loopen tot even over den ellen-
boog in een ruime pof neer. De ondermouw
wordt in een streepstof gekozen, dooh de
kleur mag niet afwijken van de kleur der
japonstof. Beide grondkleuren moeten een
der blijven. Het lijfje van de japon heeft
schuingeknipte baantjes, waarin een vestje
komt te zitten. Om het middel voor een van
dezelfde stof gemaakte ceintuur gedragen,
eindigend in strik. De klokrok bestaat uit
een zestal banen, die alle schuin en ruim
geknipt zijn. Wanneer men gezet is, is het
niet aan te raden een groot bloem- of
streeppatroon te kiezen, liever neme men
een stof met kleine bloempjes, kleine nopjes
of iets dergelijks, in ieder geval geen pa
troon, dat direct opvalt.
EEN GEMAKKELIJKE STREEP JURK.
No. 730 laat de lezeres een gemakkelijke
jurk zien, die heel sportief zal staan en
lang niet moeilijk te vervaardigen is. Stre
pen en ruiten komen, zoo als bijna ieder
jaar, ook dezen zomer weer voor den dag.
Men kiest deze japon b.v. in een lichtblauwe
-of zachtgele tint, waarbij dan het vestje
van wit pikee aardig zal afsteken. Het lijfje
van deze jurk behoeft niet overblousend te
zijn, alleen bij de schouders iets ruimer
voor de schoudernaadjes, die tot aan het
eind van de reversoverslag doorloopen. Het
lijfje is van achteren hetzelfde als van
voren. De pofmouwtjes zullen keurig op
haar plaats blijven zitten, wanneer men er
een ondermouwtje op aanbrengt, waaraan
het strakke boordje wordt genaaid. Anders
zult U zich genoodzaakt zien het boordje,
dat het mouwtje ophoudt, strak om uw
arm te leggen, en dat is op den duur niet
alleen hinderlijk, maar ook zeer ongezond,
daar het bloed dan niet geregeld stroomen
en er striemen op de armen ontstaan.
De rok van deze jurk begint vrij hoog,
Reeds vlak onder het witte vestje vallen
de punten van den rok, die dan echter recht
naar beneden valt en van achteren hetzelf
de model vertoont als van voren. De rok
wordt klokkend geknipt en van achteren
gegarneerd met 'n ofwel opgenaaide ofwel
met een half ceintuurtje gevormde strik,
die fleurig zal staan.
Men doet verstandig het vestje er niet in
te naaien, maar losjes met rijgsteekjes er in
te leggen, waardoor U zich veel werk be
spaart als het vestje vuil is en dient te wor
den gewasschen.
EEN VLOTTE ZOMERDRACHT.
Model 731 toont U een vlotte zomer-
dracht, een samenstelling van jurk en man
tel. Laten wij eerst de japon bespreken.
Hoewel die feitelijk maar half zichtbaar is
op ons prentje, kunnen wij toch wel gissen
hoe zij wordt gemaakt, daar het voornaam-
I ste gedeelte van het modelletje toch wel te
zien is.
De japon dan bezit een recht naar den
rok toeloopend lijfje met een halsgarnee-
ring, welke al zeer gemakkelijk is. Een een
voudige open geslagen kraag is het. De rok
bezit een paar opgelegde heupstukken,
waarover een ceintuurtje valt van de zelfde
kleur en stof als de japon, afgewerkt met
een gesp. Aan weerszijden komen eenige
platte plooien, die voldoende ruimte tot
loopen geven.
De mantel is eveneens te vervaardigen
en toch is het een apart modelletje, dat heel
goed zal uitkomen, wanneer de jas in het
zelfde stof wordt gemaakt als de japon, of
in een iets donkere kleur, maar toch van
dezelfde kwaliteit. Deze samenstelling is
heel modern en staat zeer aardig.
De mantel bezit een paar vrij breede
revers, maar een smal opstaanden kraag.
Op de revers worden een paar oplegsels
genaaid, waarop enkele knoopjes. De mouw
is tot even onder den elleboog recht en
krijgt dan een insnijding, waaruit een aan
gezette driehoek te voorschijn komt. Bij
HET GEBORDUURDE TAFELKLEED.
den pols komt zoo'n zelfde driehoek, gegar
neerd met enkele knoopjes. Een ceintuur
behoeft om dezen mantel niet te worden ge
dragen en zeker niet, wanneer men hem
als men gaat wandelen of winkelen, open
laat hangen.
De beide patronen van japon en mantel
kunnen ofwel apart ofwel tegelijk worden
besteld a 58 ot. per stuk 12 ct. verzend
kosten.
WAAR MANNEN GEEN VERSTAND VAN
HEBBEN.
Er was onlangs een eigenares van een
modewinkel, die beweerde, dat tijdens haar
afwezigheid haar eerste juffrouw op haar
dure machines en in haar tijd allerlei klee-
dingstukken had gemaakt en het geld, dat
zij er voor had gebeurd in haar eigen zak
had gestoken. De eerste verkoopster hield
echter vol, dat het niet waar was en de
vrouwen konden het niet eens worden, met
het gevolg, dat de zaak voor de Rechtbank
werd gegooid. De zaal was gevuld met
dames, die nieuwsgierig waren naar den
uitslag. De zitting nam een aanvang en bij
e woorden „getuigen binnenkomen" ver-
ineen een regiment koffers, gedragen door
ilandsche bedienden. De rokjes werden de
agistraten voorgehouden en de griffier
■ad 't het hardst te verantwoorden, daar
hij verslag moest uitbrengen. Het eerste ge-
1 deelte ging goed, maar toen de getuigen aan
I het woord kwamen en men het had over
crepe de chine, crepe georgette, crepe ma-
rocain, enz. duizelde het den man en liet
de woorden tenslotte maar door de dames
opschrijven.Tot slot werd de zaak door
de rechtbank ih het reine gebracht.
Ieder jaar heeft zoo zijn eigen hand werk
periode. Zagen wij verleden jaar veel
dames met een zelf gemaakte en geborduur
de tasch loopen, dit jaar staat in het teeken
van het geborduurde tafelkleed. Men kan
deze tafellakens geheel geteekend koopen,
doch aardiger en origineeler is het, wan
neer men het tafellaken samenstelt uit
kleine vierkante kleedjes, die eveneens
worden geborduurd en daarna aan elkan
der worden gehaakt of met kant aan elkaar
worden bevestigd. Men kan dan tevens de
vingerdoekjes in precies dezelfde uitvoering
maken. Wij berekenen natuurlijk eerst de
grootte van de tafel en zien hoeveel vier
kanten wij noodig hebben om deze royaal
te dekken. Het is dan goed mogelijk, als
men een vierkante tafel heeft, 'een kleed te
maken van b. v. negen vierkanten, welke
geheel geborduurd worden en vijf, waarvan
alleen de punten zijn bewerkt. U kunt juist
met de kleine vierkante kleedjes combina
ties maken, die U zelf mooi vindt. Alleen
dient men er op te letten, dat men geen
kleedjes koopt, waarop een patroon in
kruissteek is geteekend, terwijl andere vier
kanten een steelsteek hebben. Het is mooier
het kleed in een geheel te houden. Het ge
makkelijkst borduurt U met de gewone
strengen zijde, terwijl U Uw schildertalent
kunt uit leven, bij het combineeren der
verschillende kleuren. Verder ziet U op de
de teekening nog drie voorbeelden van ser
vetjes.
|c*x»yyo«x*^a)ooooo^»oooo*xs^*M*;oooe^>ooc*Hy^xKio^^)oooocy(!^^
A IA O
WAAK VOOR VLIEGENPLAAG!
De zomer is op komst en de vliegen heb
ben weer hun „seizoen" daar zij de voor
naamste overbrengers zijn van de bacillen,
is de oorlog tegen de insecten een van de
meest noodzakelijke dingen. Vliegen wor
den in vuil geboren en na aan vuilnis-
hoopen verschillende bezoeken te hebben
gebracht, gaan zij naar de woningen, waar
zij zich op het eten neerzetten en in de
bekers en over de borden kruipen. Hoe ge
vaarlijk dat is kan men begrijpen, indien
men weet, dat volgens deskundigen een
vlieg ongeveer een en een kwart miliioen
bacillen op haar lichaam heeft. Daar de
vliegen ook vaak in de melk komen, moet
men vooral als men met babies te doen
heeft, de melk eerst koken en daarna af
dekken. De vliegen brengen sommige be
smettelijke ziekten ook verder, doordat zij
bij de lijders aan besmettelijke ziekte over
handen en gezicht loopen en daarna bij de
gezonden hetzelfde doen, waardoor zij de
ziektenkiemen van den een op den ander
overbrengen. Om de plaag tegen te gaan
moet men de vliegen vangen en dooden, of
wel trachten te vergiftigen. Een der meest
praktische dingen des zomers zijn de ven
sterhorren e n de vliegennetten, welke over
de gerechten kunnen worden gezet.
ONS TOILETSTEL.
Iemand, die over een ruime beurs be
schikt, kan zich de weelde van een zeer bij-,
zonder toiletstel natuurlijk veroorlooven,
doch het is een kwestie van smaak om juist
zoo'n toiletstel te koopen, dat bij onszelf
past, bij de omgeving waarin het zal worden
gebruikt. Ons toiletstel kan bestaan een
voudig uit een kam, borstel'en spiegel, doch
kan worden aangevuld door doozen van al
lerlei formaat voor poeder, crème, enz. fla
cons voor odeur, frictions enz. Tegenwoor
dig heeft men deze collectie aangevuld met
een ringenbakje en een juweelendoos, een
manicure, lippen- wenkbrauwstiftendoosje
en zeer vaak een kleine staande lamp.
Op een kort geleden te New York gehou
den tentoonstelling was een dergelijk uit
gebreid toiletstel te zien in den stijl van
Lode wijk XVI, van zuiver goud met decora
tieve medaillons versierd, aan den achter
kant van den spiegel, borstel, en op de dek
sel en stoppen der verschillende doozen en
flacons. Een ander stel was vervaardigd van
zilver, geheel ingelegd met perlemoer, dat
een sprookje voorstelde.
Naast deze kostbare stellen bestaan er ook
toiletstellen, die voor een bescheiden beurs
ook bereikbaar zijn. Geëmailleerde toilet
stellen zijn vaak zeer smaakvol. De onder
grond in zilver, waarop het emaille in jade
of onyz is aangebracht, terwijl men van
half-edelsteenen soms decoraties heeft ge
maakt. Zonder deze decoraties zijn de toilet-
stellen ook zeer bijzonder. Onze teekening
laat u hierbij een idee zien van een toilet
stel met een zilveren ondergrond, bewerkt
met een jade-emaillelaag, terwijl de steel
en het ornament van bewerkt zilver is. Men
kan hier heel goed een kristallen toiletstel
bij gebruiken voor onze poeders, creme's,
enz. Neemt men echter een toiletstel van ge
kleurd glas, dan is het een kwestie van
smaak om op de juist kleurharmonde te let
ten, want daar hangt de geheele indruk
van onze toilettafel van af!
Uit DE STAD DER MACARONI.
Macaroni is het voornaamste voedsel vier
armen, en het lieveiingsgerecüt van alle
klassen der Napoiitanen. De macaroni
wordt zooals bekend, van tarwemeel ge
maakt. De zoogenaamde harde tarwe, wel
ke aan de Zwarte Zee groeit, leent zich
hiertoe het best; zij werd destijds in Napels
voor de macaroni-fa'orieken ingevoerd.
Daar Italië zich hoofdzakelijk op den land
bouw toelegt, beschouwde men den invoer
van buitenlandsch koren als een groot na
deel, doch de fabrieken beweerden, dat zij
zonder vreemde tarwe geen goede macaro-
niet konden leveren, en daar een mindere
kwaliteit van dit bij uitstek Italiaansche
volksgerecht een nationale ramp ten ge
volge zou hebben, werd de invoer-handel
toegestaan, niettegenstaande de Napelsche
landbouwer vaak niet wist, hoe zijn eigen
granen op de markt te brengen. Het duurde
evenwel niet lang of het bedoelde harde
graan werd ok in Apulië geteeld. Dit Grano
duro" wordt voornamelijk ingescheept te
Manfredonia, Barletta, Bari en andere ha
vens der Adriatische Zee; het tarwe wordt
op de markt verkocht onder den naam van
den haven, waar het vandaan komt.
De beste macaroni is geheel van het harde
graan gemaakt, terwijl de mindere kwali
teiten ook van ander meel vervaardigd wor
den. Vroeger jaren werd het meel wel op
zeer primitieve manier tot macaroni be
reid. Het meel werd gemengd met water en
tot deeg gekneed, en vervolgens langen tijd
gekneed door middel van een houten blok.
welke bevestigd was aan een balk, welke
tot hefboom diende. Op het uiterste eind
van den balk, gingen eenige jongens zitten,
die door hun eigen zwaartekracht naar be
neden gingeh; door met hun voeten af te
stooten op den grond gingen zij weer om- t
hoog en gaven zoodoende aan den hefboom
de noodige beweging om het deeg te knee-
den. Zoodra het deeg voldoende was ga-
kneed, wordt het door een aantal ronde
gaatjes gedrukt, waardoor de grootte moet
uitmaken, welken naam het deeg zal dra
gen. De groote soort heet macaroni, de klei
nere vermicelli en de nog kleinere fedelini.
zeer gemakkelijk kan worden verkregen.
De macaroni* is van binnen hol, hetgeen,
zeer gemakkelijk kan worden verkregen.
Boven elk der groote gaten, waardoor zij
wordt geperst, is een koperen brugje, hoog
genoeg om de marcaroni door te laten; aan
dit koperen brugje, is een koperen draad
bevestigd, welke door het gat heen loopt en
zoodoende het macaroni-pijpje hol maakt.
Vervolgens wordt des macaroni opgehangen
om te drogen; door het lange kneden is zij
vrij vast geworden, zoodat het drogen in
pijpen van drie a vier el gemakkelijk gaat.
Behalve de macaroni, vermicelli en fededini,
welke het meest worden gebruikt, vervaar
digen de Napoiitanen van hetzelfde deeg
nog verschillende andere soorten, waarvan
sommigen lang, smal en plat als linten, an
deren in de gedaante van boonen of als
ronde ballen zijn gevormd. Te Genua en
andere deel en van het land zijn ook maca-
roni-fabrieken; maar de Napoiitanen be
schouwen dit gerecht toch als hun specialité
de la maison" als een wel zeer bijzonder
voedsel van Napolitaansche huize. Bijna in.
ieder huisgezin wordt minstens twee of drie
maal per week marcaroni gegeten, terwijl er
ook zijn die het dagelijks als middagmaal
gebruiken. Het is het eerste gerecht, dat
wordt opgediend, zooals bij ons doorgaans
de soep. Het is niet doenlijk om al de ver
schillende manieren waarop macaroni
wordt bereid, op te noemen. De meest ge
bruikelijke wijze is echter, de macaroni in
een ketel kokend water te werpen, waarbij
men er op dient te letten, de pijpen te bui
gen en niet meer dan strikt noodig is te
breken; zij moet in dit water blijven liggen,,
totdat de witte kleur in de licht-groene
verandert, hetgeen ongeveer een kwartier
duurt. Vervolgens wordt zij uit de ketel
genomen, afgegoten, met vleesch nat toebe
reid en met fijngeraspte kaas bestrooid,,
waarna het gerecht kan worden opgediend.
Reeds eerder merkten wij op, dat maca
roni het hoofdvoedsel der armen uitmaakt.
Velen eten maanden lang geen vleesch,
doch zijn reeds tevreden, wanneer zij hun
macaroni niet behoeven te missen, welke
bij hen alle andere kost vervangt. In Na
pels ziet men macaroni-kooplieden op bijna
eiken hoek van de straten. Sommigen heb
ben winkels of kelders, waarin zij bun waar
gereed maken en verknopen; de meesten
echter hebben draagbare comforen in de
openlucht en verknopen hun waren aan hun
klanten op de straat. De Napoiitanen be
roemden zich op hun behendigheid bij het
eten van macaroni. De op straat verkochte
macaroni is gewoon in water bereid en
wordt af en toe bestrooid met geraspte
„caccia Cavallo", een grove witte kaas van
buffelmelk.