f I? f i ONZE GOEDKOOPE PATRONEN. Patronen (in de maten 4250 58 -f 12 ct. verzendkosten, bij vooruitbetaling, kun nen per giro (125025), per postwissel of per brief met bijgesloten postzegels worden be steld bij de Redactrice Damesrubriek, Laan van Meerdervoort 45a, Den Haag. Maat en nummer van het gewenschte model s.v.p. duidelijk vermelden. De gevraagde patro nen worden binnen drie a zes dagen aan de a an vraagsters toegezonden. ZOMER JAPON VOOR OUDERE DAMES. Het model 729 laat U een zomer japon zien dat meer geschikt is voor oudere dames en voor meer gezette figuren. De jurk kan worden gemaakt van een dunne soepele stof, waardoor de klokrok mooi naar bene den zal vallen. De mouwen bezitten het rag- lanmodel en loopen tot even over den ellen- boog in een ruime pof neer. De ondermouw wordt in een streepstof gekozen, dooh de kleur mag niet afwijken van de kleur der japonstof. Beide grondkleuren moeten een der blijven. Het lijfje van de japon heeft schuingeknipte baantjes, waarin een vestje komt te zitten. Om het middel voor een van dezelfde stof gemaakte ceintuur gedragen, eindigend in strik. De klokrok bestaat uit een zestal banen, die alle schuin en ruim geknipt zijn. Wanneer men gezet is, is het niet aan te raden een groot bloem- of streeppatroon te kiezen, liever neme men een stof met kleine bloempjes, kleine nopjes of iets dergelijks, in ieder geval geen pa troon, dat direct opvalt. EEN GEMAKKELIJKE STREEP JURK. No. 730 laat de lezeres een gemakkelijke jurk zien, die heel sportief zal staan en lang niet moeilijk te vervaardigen is. Stre pen en ruiten komen, zoo als bijna ieder jaar, ook dezen zomer weer voor den dag. Men kiest deze japon b.v. in een lichtblauwe -of zachtgele tint, waarbij dan het vestje van wit pikee aardig zal afsteken. Het lijfje van deze jurk behoeft niet overblousend te zijn, alleen bij de schouders iets ruimer voor de schoudernaadjes, die tot aan het eind van de reversoverslag doorloopen. Het lijfje is van achteren hetzelfde als van voren. De pofmouwtjes zullen keurig op haar plaats blijven zitten, wanneer men er een ondermouwtje op aanbrengt, waaraan het strakke boordje wordt genaaid. Anders zult U zich genoodzaakt zien het boordje, dat het mouwtje ophoudt, strak om uw arm te leggen, en dat is op den duur niet alleen hinderlijk, maar ook zeer ongezond, daar het bloed dan niet geregeld stroomen en er striemen op de armen ontstaan. De rok van deze jurk begint vrij hoog, Reeds vlak onder het witte vestje vallen de punten van den rok, die dan echter recht naar beneden valt en van achteren hetzelf de model vertoont als van voren. De rok wordt klokkend geknipt en van achteren gegarneerd met 'n ofwel opgenaaide ofwel met een half ceintuurtje gevormde strik, die fleurig zal staan. Men doet verstandig het vestje er niet in te naaien, maar losjes met rijgsteekjes er in te leggen, waardoor U zich veel werk be spaart als het vestje vuil is en dient te wor den gewasschen. EEN VLOTTE ZOMERDRACHT. Model 731 toont U een vlotte zomer- dracht, een samenstelling van jurk en man tel. Laten wij eerst de japon bespreken. Hoewel die feitelijk maar half zichtbaar is op ons prentje, kunnen wij toch wel gissen hoe zij wordt gemaakt, daar het voornaam- I ste gedeelte van het modelletje toch wel te zien is. De japon dan bezit een recht naar den rok toeloopend lijfje met een halsgarnee- ring, welke al zeer gemakkelijk is. Een een voudige open geslagen kraag is het. De rok bezit een paar opgelegde heupstukken, waarover een ceintuurtje valt van de zelfde kleur en stof als de japon, afgewerkt met een gesp. Aan weerszijden komen eenige platte plooien, die voldoende ruimte tot loopen geven. De mantel is eveneens te vervaardigen en toch is het een apart modelletje, dat heel goed zal uitkomen, wanneer de jas in het zelfde stof wordt gemaakt als de japon, of in een iets donkere kleur, maar toch van dezelfde kwaliteit. Deze samenstelling is heel modern en staat zeer aardig. De mantel bezit een paar vrij breede revers, maar een smal opstaanden kraag. Op de revers worden een paar oplegsels genaaid, waarop enkele knoopjes. De mouw is tot even onder den elleboog recht en krijgt dan een insnijding, waaruit een aan gezette driehoek te voorschijn komt. Bij HET GEBORDUURDE TAFELKLEED. den pols komt zoo'n zelfde driehoek, gegar neerd met enkele knoopjes. Een ceintuur behoeft om dezen mantel niet te worden ge dragen en zeker niet, wanneer men hem als men gaat wandelen of winkelen, open laat hangen. De beide patronen van japon en mantel kunnen ofwel apart ofwel tegelijk worden besteld a 58 ot. per stuk 12 ct. verzend kosten. WAAR MANNEN GEEN VERSTAND VAN HEBBEN. Er was onlangs een eigenares van een modewinkel, die beweerde, dat tijdens haar afwezigheid haar eerste juffrouw op haar dure machines en in haar tijd allerlei klee- dingstukken had gemaakt en het geld, dat zij er voor had gebeurd in haar eigen zak had gestoken. De eerste verkoopster hield echter vol, dat het niet waar was en de vrouwen konden het niet eens worden, met het gevolg, dat de zaak voor de Rechtbank werd gegooid. De zaal was gevuld met dames, die nieuwsgierig waren naar den uitslag. De zitting nam een aanvang en bij e woorden „getuigen binnenkomen" ver- ineen een regiment koffers, gedragen door ilandsche bedienden. De rokjes werden de agistraten voorgehouden en de griffier ■ad 't het hardst te verantwoorden, daar hij verslag moest uitbrengen. Het eerste ge- 1 deelte ging goed, maar toen de getuigen aan I het woord kwamen en men het had over crepe de chine, crepe georgette, crepe ma- rocain, enz. duizelde het den man en liet de woorden tenslotte maar door de dames opschrijven.Tot slot werd de zaak door de rechtbank ih het reine gebracht. Ieder jaar heeft zoo zijn eigen hand werk periode. Zagen wij verleden jaar veel dames met een zelf gemaakte en geborduur de tasch loopen, dit jaar staat in het teeken van het geborduurde tafelkleed. Men kan deze tafellakens geheel geteekend koopen, doch aardiger en origineeler is het, wan neer men het tafellaken samenstelt uit kleine vierkante kleedjes, die eveneens worden geborduurd en daarna aan elkan der worden gehaakt of met kant aan elkaar worden bevestigd. Men kan dan tevens de vingerdoekjes in precies dezelfde uitvoering maken. Wij berekenen natuurlijk eerst de grootte van de tafel en zien hoeveel vier kanten wij noodig hebben om deze royaal te dekken. Het is dan goed mogelijk, als men een vierkante tafel heeft, 'een kleed te maken van b. v. negen vierkanten, welke geheel geborduurd worden en vijf, waarvan alleen de punten zijn bewerkt. U kunt juist met de kleine vierkante kleedjes combina ties maken, die U zelf mooi vindt. Alleen dient men er op te letten, dat men geen kleedjes koopt, waarop een patroon in kruissteek is geteekend, terwijl andere vier kanten een steelsteek hebben. Het is mooier het kleed in een geheel te houden. Het ge makkelijkst borduurt U met de gewone strengen zijde, terwijl U Uw schildertalent kunt uit leven, bij het combineeren der verschillende kleuren. Verder ziet U op de de teekening nog drie voorbeelden van ser vetjes. |c*x»yyo«x*^a)ooooo^»oooo*xs^*M*;oooe^>ooc*Hy^xKio^^)oooocy(!^^ A IA O WAAK VOOR VLIEGENPLAAG! De zomer is op komst en de vliegen heb ben weer hun „seizoen" daar zij de voor naamste overbrengers zijn van de bacillen, is de oorlog tegen de insecten een van de meest noodzakelijke dingen. Vliegen wor den in vuil geboren en na aan vuilnis- hoopen verschillende bezoeken te hebben gebracht, gaan zij naar de woningen, waar zij zich op het eten neerzetten en in de bekers en over de borden kruipen. Hoe ge vaarlijk dat is kan men begrijpen, indien men weet, dat volgens deskundigen een vlieg ongeveer een en een kwart miliioen bacillen op haar lichaam heeft. Daar de vliegen ook vaak in de melk komen, moet men vooral als men met babies te doen heeft, de melk eerst koken en daarna af dekken. De vliegen brengen sommige be smettelijke ziekten ook verder, doordat zij bij de lijders aan besmettelijke ziekte over handen en gezicht loopen en daarna bij de gezonden hetzelfde doen, waardoor zij de ziektenkiemen van den een op den ander overbrengen. Om de plaag tegen te gaan moet men de vliegen vangen en dooden, of wel trachten te vergiftigen. Een der meest praktische dingen des zomers zijn de ven sterhorren e n de vliegennetten, welke over de gerechten kunnen worden gezet. ONS TOILETSTEL. Iemand, die over een ruime beurs be schikt, kan zich de weelde van een zeer bij-, zonder toiletstel natuurlijk veroorlooven, doch het is een kwestie van smaak om juist zoo'n toiletstel te koopen, dat bij onszelf past, bij de omgeving waarin het zal worden gebruikt. Ons toiletstel kan bestaan een voudig uit een kam, borstel'en spiegel, doch kan worden aangevuld door doozen van al lerlei formaat voor poeder, crème, enz. fla cons voor odeur, frictions enz. Tegenwoor dig heeft men deze collectie aangevuld met een ringenbakje en een juweelendoos, een manicure, lippen- wenkbrauwstiftendoosje en zeer vaak een kleine staande lamp. Op een kort geleden te New York gehou den tentoonstelling was een dergelijk uit gebreid toiletstel te zien in den stijl van Lode wijk XVI, van zuiver goud met decora tieve medaillons versierd, aan den achter kant van den spiegel, borstel, en op de dek sel en stoppen der verschillende doozen en flacons. Een ander stel was vervaardigd van zilver, geheel ingelegd met perlemoer, dat een sprookje voorstelde. Naast deze kostbare stellen bestaan er ook toiletstellen, die voor een bescheiden beurs ook bereikbaar zijn. Geëmailleerde toilet stellen zijn vaak zeer smaakvol. De onder grond in zilver, waarop het emaille in jade of onyz is aangebracht, terwijl men van half-edelsteenen soms decoraties heeft ge maakt. Zonder deze decoraties zijn de toilet- stellen ook zeer bijzonder. Onze teekening laat u hierbij een idee zien van een toilet stel met een zilveren ondergrond, bewerkt met een jade-emaillelaag, terwijl de steel en het ornament van bewerkt zilver is. Men kan hier heel goed een kristallen toiletstel bij gebruiken voor onze poeders, creme's, enz. Neemt men echter een toiletstel van ge kleurd glas, dan is het een kwestie van smaak om op de juist kleurharmonde te let ten, want daar hangt de geheele indruk van onze toilettafel van af! Uit DE STAD DER MACARONI. Macaroni is het voornaamste voedsel vier armen, en het lieveiingsgerecüt van alle klassen der Napoiitanen. De macaroni wordt zooals bekend, van tarwemeel ge maakt. De zoogenaamde harde tarwe, wel ke aan de Zwarte Zee groeit, leent zich hiertoe het best; zij werd destijds in Napels voor de macaroni-fa'orieken ingevoerd. Daar Italië zich hoofdzakelijk op den land bouw toelegt, beschouwde men den invoer van buitenlandsch koren als een groot na deel, doch de fabrieken beweerden, dat zij zonder vreemde tarwe geen goede macaro- niet konden leveren, en daar een mindere kwaliteit van dit bij uitstek Italiaansche volksgerecht een nationale ramp ten ge volge zou hebben, werd de invoer-handel toegestaan, niettegenstaande de Napelsche landbouwer vaak niet wist, hoe zijn eigen granen op de markt te brengen. Het duurde evenwel niet lang of het bedoelde harde graan werd ok in Apulië geteeld. Dit Grano duro" wordt voornamelijk ingescheept te Manfredonia, Barletta, Bari en andere ha vens der Adriatische Zee; het tarwe wordt op de markt verkocht onder den naam van den haven, waar het vandaan komt. De beste macaroni is geheel van het harde graan gemaakt, terwijl de mindere kwali teiten ook van ander meel vervaardigd wor den. Vroeger jaren werd het meel wel op zeer primitieve manier tot macaroni be reid. Het meel werd gemengd met water en tot deeg gekneed, en vervolgens langen tijd gekneed door middel van een houten blok. welke bevestigd was aan een balk, welke tot hefboom diende. Op het uiterste eind van den balk, gingen eenige jongens zitten, die door hun eigen zwaartekracht naar be neden gingeh; door met hun voeten af te stooten op den grond gingen zij weer om- t hoog en gaven zoodoende aan den hefboom de noodige beweging om het deeg te knee- den. Zoodra het deeg voldoende was ga- kneed, wordt het door een aantal ronde gaatjes gedrukt, waardoor de grootte moet uitmaken, welken naam het deeg zal dra gen. De groote soort heet macaroni, de klei nere vermicelli en de nog kleinere fedelini. zeer gemakkelijk kan worden verkregen. De macaroni* is van binnen hol, hetgeen, zeer gemakkelijk kan worden verkregen. Boven elk der groote gaten, waardoor zij wordt geperst, is een koperen brugje, hoog genoeg om de marcaroni door te laten; aan dit koperen brugje, is een koperen draad bevestigd, welke door het gat heen loopt en zoodoende het macaroni-pijpje hol maakt. Vervolgens wordt des macaroni opgehangen om te drogen; door het lange kneden is zij vrij vast geworden, zoodat het drogen in pijpen van drie a vier el gemakkelijk gaat. Behalve de macaroni, vermicelli en fededini, welke het meest worden gebruikt, vervaar digen de Napoiitanen van hetzelfde deeg nog verschillende andere soorten, waarvan sommigen lang, smal en plat als linten, an deren in de gedaante van boonen of als ronde ballen zijn gevormd. Te Genua en andere deel en van het land zijn ook maca- roni-fabrieken; maar de Napoiitanen be schouwen dit gerecht toch als hun specialité de la maison" als een wel zeer bijzonder voedsel van Napolitaansche huize. Bijna in. ieder huisgezin wordt minstens twee of drie maal per week marcaroni gegeten, terwijl er ook zijn die het dagelijks als middagmaal gebruiken. Het is het eerste gerecht, dat wordt opgediend, zooals bij ons doorgaans de soep. Het is niet doenlijk om al de ver schillende manieren waarop macaroni wordt bereid, op te noemen. De meest ge bruikelijke wijze is echter, de macaroni in een ketel kokend water te werpen, waarbij men er op dient te letten, de pijpen te bui gen en niet meer dan strikt noodig is te breken; zij moet in dit water blijven liggen,, totdat de witte kleur in de licht-groene verandert, hetgeen ongeveer een kwartier duurt. Vervolgens wordt zij uit de ketel genomen, afgegoten, met vleesch nat toebe reid en met fijngeraspte kaas bestrooid,, waarna het gerecht kan worden opgediend. Reeds eerder merkten wij op, dat maca roni het hoofdvoedsel der armen uitmaakt. Velen eten maanden lang geen vleesch, doch zijn reeds tevreden, wanneer zij hun macaroni niet behoeven te missen, welke bij hen alle andere kost vervangt. In Na pels ziet men macaroni-kooplieden op bijna eiken hoek van de straten. Sommigen heb ben winkels of kelders, waarin zij bun waar gereed maken en verknopen; de meesten echter hebben draagbare comforen in de openlucht en verknopen hun waren aan hun klanten op de straat. De Napoiitanen be roemden zich op hun behendigheid bij het eten van macaroni. De op straat verkochte macaroni is gewoon in water bereid en wordt af en toe bestrooid met geraspte „caccia Cavallo", een grove witte kaas van buffelmelk.

Kranten Streekarchief Langstraat Heusden Altena

Nieuwsblad het land van Heusden en Altena de Langstraat en de Bommelerwaard | 1934 | | pagina 8