WE MAKEN EEN POP VOOR DE KLEINTJES EEN OPGEWEKT DOET WONDEREN Het zonnetje in huis „SALZ UND BROT GESEGNET'S GOTT' De beteekenis van zout het volksleven in -r» en het verwerken van ^geschillende -geefselj y§jj: japonnen is |ian de orde van den dag. Meermalen is het niet steeds even gemakkelijk om een Roede oplossing te vinden, doch naarmate pien de fantasie meer laat werken blijken pr toch inderdaad vele mogelijkheden te Eijn. K 32199 geeft b.v. een opgeknipten rok te zien, die aan de voorzijde met enkele ervures is gegarneerd en waarop korte louses worden geknoopt. De hoeveelheid |tof, die men voor dergelijke blouses noo- |ig heeft is uiterst gering, vooral ind;en en ze met korte mouwen maakt. Het oordeel van zoo'n klein puntenoffer is, dat en zich dë weelde kan veroorloven om eerdere blouses te maken, zoowel van if-V/ Z 01 i f - /M Aï .1 van den rok, korte mouwen met opslagen. V 3411. Opgeknipte rok, die gedragen wordt met een bovendeel, dat aan de voorzijde goed en met een rits gesloten wordt. Aan de achterzijde maakt het klok kende rugpand het aanstikken van een effen als van bedrukte zijde, terwijl kant stof nog steeds zonder punten verkrijgbaar is. K 32219 geeft een japon te zien, die yan geruite stof gemaakt is en een boven deel heeft, dat min of meer in bolero- yorm geknipt is; kraagje van het materiaal rug van voering noodig, aangezien de zij de der bovenstof aan schouders en zijna den dicht gestikt, doch los over den rok hangt, naar het midden-toe iets langer. Het laatste model leent zich slechts voor slan ke figuurtjes. js De kleintjes spelen het liefst met een toop, die een stootje verdragen kan. Nu, die is gemakkelijk te maken en de liefde, die [het poppenmoedertje er voor koestert is ïiiet minder groot, dan voor de duurste poppen, die zij trouwens meestal meer om naar te kijken dan om echt mee te spelen jhebben. We hebben een paar vleeschkleu- Vige kousen noodig en voorts allerlei klei- lapjes, om op te vullen, enkele knoo- ?en, wat wol en een oude glacé hand- loen. Van het eene lange kouseneind /orden lange reepen dichtgestikt, die Ë- ienst zullen doen als armen en beenen. eze worden gnet allerlei kleine stof restjes opgevuld, terwijl men aan de beenen de zoeten een goeden vorm geeft, hetgeen in iet opvullen gevonden kan worden. Aan 'de armen wordt aan den onderkant de jtiand gevormd, die slechts weinig opge kruld wordt, daarna stikt men de duim .zooals de teekening aangeeft. Hierop is ook zien op welke wijze de voeten gevormd /orden (links). Voor het hoofd wordt een ieel van een der lange einden afgeknipt en /el zóó dat de naad in het midden komt, laarna wordt het rond opgevuld en naait iet achterhoofd, dat iets" grooter dan het gezicht moet zijn, er tegen aan; de over blijvende stof wordt onderaan stevig bij been gebonden, zoodat er een klein strook je overblijft (zie boven midden) dat met jkleine steekjes op den inmiddels opgevul- Jtlen romp wordt genaaid. (Zie pop links). fVoor den neus naait men een houten kraal fcpp de stof, terwijl voor de oogen twee lichtblauwe kralen of kleine, platte blau- Jwe knoopjes worden gebruikt, wangen avorden rose en lippen rood gekleurd; ter- y-ijl boven de oogen een donkere lijn .wordt aangegeven voor de wenkbrauwen. jHet hoofddeel wordt donker gekleurd, of met zwarte of bruine spansteken bewerkt, dar-na bevestigt men draden in de stof en -wel zóó, dat in het midden een rechte Scheiding wordt gevormd, eventueel krijgt ipop nog gladde ponney, waarna de don kere lokken in twee vlechten worden ge breid, tenzij de pop als jongen gekleed zal worden, dan zal een kapsel als links aan gegeven is meer op zijn plaats zijn. Ten slotte bergt de lappendoos nog allerlei stof resten in zich, die aangewend kunnen worden om de jongenheer of de jongedame van een behoorlijk stel kleeren te voor zien. geCaat Menigmaal lijdt een huwelijk schipbreuk omdat de vrouw veel te spoedig het Igchen verleert en met een strak en zorgelijk ge laat door het leven gaat. Reeds van jongsaf zal over het alge meen een meisje een vrooïijker natuur hebben dan een jongen en het leven ook dikwijls lichter opnemen. Deze eigenschap pen maken haar dikwijls tot de lieveling van haar vader, tot het zonnetje in huis. Hetzelfde geldt voor jonge meisjes, die men hoort lachen en zingen op de uren dat haar beroep haar niet in beslag neemt. De jongeman leert een opgewekt en le venslustig menschenkind kennen in zijn toekomstige vrouw en droomt zich een zonnige toekomst aan haar zijde. Hij zal gelukkig worden met haar, die de geluks godin op zijn levenspad heeft gevoerd en doet den grooten stap hij trouwt met haar. 4 Hoe vaak komt het evenwel voor, dat het lachende jonge meisje van weleer ge heel en al verandert en het lachen ver leert! De zorgen, die het huwelijksleven haar in velerlei vorm op de schouders legt, het ongewone van het verrichten van huis houdelijk werk en later ook de zorg, wel ke de kinderen meebrengen, maken haar een overspannen en nerveuze vrouw. Haar lach is verdwenen en haar lied is ver stomd. Mogelijk denkt zij nog wel eens terug aan de onbezorgde meisjesjaren, aan haar ouderlijk huis, aan haar werkkring; en mogelijk had zij zich haar toekomst als vrouw en als moeder anders voorgesteld. Zij heeft geen lust meer haar man lachen de tegemoet te treden wanneer hij na een dag van inspannenden arbeid huiswaarts keert. Geïrriteerd antwoordt zij op zijn vragen en hij is degeen, die moet trachten de goede stemming te bewaren. Ontevre denheid met alles en diep in haar hart ook met zichzelf staat op haar gelaat te lezen en kan niet anders dan op den duur onaangenaam op een man inwerken. De vrouwen van vroegere generaties, wier echtelijk geluk niet reeds na enkele jaren verdwenen was, waren zoo verstan dig zich niet steeds de veronachtzaamde partner te gevoelen. De man droeg de ver antwoordelijkheid en de vrouw harerzijds was er van overtuigd, dat hij alles deed voor haar en der kinderen bestwil. Wij willen hiermede volstrekt niet betoogen, dat men vroeger niets anders dan gelukki ge huwelijken had, doch meer, dat de vrouw in de eerste plaats alles deed om het haar man zoo aangenaam mogelijk te maken. Hij was de kostwinner en het hoofd van het gezin, hetgeen het moge ouderwetsch klinken in de ooren van vele moderne vrouwen zijn goed recht was. In vele gezinnen houdt men met dit feit geen rekening meer en stellen zelfs de kinderen de wetten! Moeilijke dagen worden niemand ge spaard in het leven; doch laten we er dan steeds aan denken, dat ook zij voorbijgaan en dat na regen de zon weer gaat schij nen. De vrouw, die haar man met een vriendelijk gelaat en opgewekt humeur begroet bij zijn thuiskomst, is een zon in huis, omdat er iets van haar uitgaat voor het geheele gezin. Zulke vrouwen zullen haar man niet uit huis drijven, doch bin den hem aan zijn gezin en geven hem te vens kracht om zijn dagtaak vol moed te beginnen. Een gulle lach, een vroolijk woord verrichten wonderen en verdrijven opkomende onweerswolken. Vele jonge vrouwen begaan de fout, te veel aan zichzelf te denken, zich in het middelpunt te nlaatsen. Als haar gedach ten meer naar den man uitgingen, dan zou den zij menigmaal vóór dat het te laat is bemerken, dat hij minder belangstelling voor eigen huis en haard toont, dan vroe ger het geval was. Is er een verwijdering tusschen echtgenooten ontstaan, dan is de kloof zoo moeilijk te overbruggen. Het beste middel om de liefde van den man te behouden is een zonnige lach, een opgewekt gezicht en de wil om over alle nietigheden, die dikwijls voorkomen, heen te zien. Het lachende gelaat eener vrouw is een toovermiddel, dat den man aan haar bindt en zon en geluk in huis brengt. Het brood geldt als voedingsmiddel der menschen, en het zout is datgene, wat er den smaak aan geeft. Reeds in de vroegste tijden heeft men de beschikking over zout gehad, en nog heden ten dage speelt het een rol, zij het dan ook, dat de moderne voedingsspecialisten als Raguar Berg, Bir- cher Beuner en andere aandringen op een gering gebruik, een zoutloos dieet, zonder dat de medicus dit voorschrift in bepaalde ziektegevallen, zal niemand volgen, omdat hij het smakelijker vindt. Zout en brood, maakt de wangen rood, zegt een oud spreekwoord. Vroeger bood men degenen, die in een nieuwe woning trokken, brood en zout aan, een oud gebruik, waarvan de beteekenis was: „zoo lang deze dingen in hyis zijn lijdt men geen gebrek; zij voor zien in noodzakelijke behoeften''. Onze Germaansche voorvaderen kenden bijzondere kracht aan zout toe en voor hen golden de zoutbronnen als een gave der Go den. Het winnen en het verdeelen van zqvt was voor de Germanen een heilige zaak en ging met offer- en dankfeesten gepaard. Versohillende volksstammen voerden in vroeger tijden menigmaal een verbitterden strijd om het bezit van de zoutmijnen. In tijden van nood is zout steeds een uit komst gebleken te zijn, waarmede men zelfs „watersoep" genietbaar kan maken! On danks de beperking van zoutgebruik die de moderne voedingsleer voorstaat, zou een huisvrouw zich doodongelukkig gevoelen indien zij het niet meer tot haar beschik king had. In bepaalde gevallen wordt zout als medicijn gebruikt, zij het dan ook niet ons keukenzout, doch dat, wat uit genees kundige bronnen gewonnen wordt Ems, Vichy, Karlsbad e.a. In vroeger tijden kende men aan zout, zoowel voor de voeding als voor de gezond heid groote waarde toe, meermalen speelde het bijgeloof ook een groote rol. Men nam het iemand b.v. kwalijk, indien hy zout op den rand van zijn bord liet lig gen, zonder het in het vaatje terug te doen. Zout morsen beteekent ruzie, die evenwel voorkomen kan worden indien men eenige korrels over den schouder achter zich weg werpt. Is ieder in dezen tijd van dit oude bijgeloof genezen? We gelooven het niet!* Vroeger geschiedde het transport van zout meestal over water, per schip dus, later heb ben de moderne vervoermiddelen hierin grootendeels verandering gebracht. Ver schillende Duitsche waterwegen hebben aan het zoutvervoer hun naam Je danken o.a. de Saaie, de Salzach e.a.f terwijl in verschillende steden in Duitschland de „Salzstrasse" nigt ontbreekt. Vooral in de Middeleeuwen werd eey groote feaa&gl is zout gedreven, zóó zelfs, dat men beper kende bepalingen ten aanzien van het win nen en den handel hiervan moest stellen. Verschillende steden, waar zout gewonnen werd, danken hieraan hun naam nog o.a. Salzburg, Salzbrunn, Salzschlirf, Salzun- gen, Salzwedel, Salzdet furth e.a. voorts Salfeld, Suiza, Nachar, Bad Suiza, in den Pfalz, Bad Sooden in den Taunus enz. Ook „Hall'' duidt op zoutwinning, waarnaar ver schillende steden genoemd zijn, .Halle, Hallstadt. Reichenhall, Friedrichshall e.a. Zeer verklaarbaar is dan ook het feit, dat verscheidene Duitsche steden het zout als symbool in hun wapen voeren. Van hoeveel belang men de aanwezigheid van zout nog steeds acht, bewijzen verschillen de uitdrukkingen als, een zoutelooze grap, „het smaakt als soep zonder zout", „iemand ongezouten de waarheid zeggen",van iemand die weinig arbeid presteert, zegt men, dat hij ,,het zout in de pap niet verdient" en ten slotte halen wij de uitdrukking nog aan: „men kent iemand eerst goed, wanneer men een zak zout met hem gegeten heeft". Brood is een gave des hemels, het zout een geschenk der aarde, waardoor het eerste zijn smaak verkrijgt en daarom „Salz und Brott gesegnet Gott". Qedtaayde g-taentm Vele menschen hebben iets tegen het ge bruik van gedroogde groenten, die zij slechts in uiterste gevallen zouden willen eten. Zulks is evenwel zeer overdreven, het komt er geheel en al op aan op welke wijze de producten behandeld zijn. Ge schiedt het drogen zorgvuldig en vakkun dig, dan gaan er slechts weinig belangrijke stoffen verloren én kan men dë verschil lende groenten inderdaad als volwaardig beschouwen. 9 Het meest komen versche, jonge groen ten voor drogen in aanmerking; terwijl de beste kwaliteiten de meeste waarborgen bieden. In de eerste plaats komen peul vruchten in aanmerking, zooals prinsesse- boonen, voorts bruine, witte en groote boo- nen. Voorts alle soorten kool, kohlrabi, wortelen, selderij, groene kruiden en zelfs spinazie. Over het algemeen zal men zich slechts bepalen tot het drogen van enkele koolsoorten, omdat men demgeheelen win ter door kool kan bekomen. De te drogen groenten worden schoon gemaakt, gewasschen en even opgeweld, beter nog gestoomd, tot dat ze halfgaar zijn. Toevoeging van zout is niet gewenscht. Het stoomen doet de kleur behouden en is ook om deze reden aan te bevelen; de duur hiervan moet slechts 510 min. bedragen, aangezien de weeke groenten slecht drogen. Erwten en boon en worden nagezien of er geen wurmpjes in zijn, prinsesseboonen worden afgehaald en zoo noodig gebroken. Koolsoorten worden bij een gemiddelde warmte van 70 gr. C. 35 uur gedroogd.' Spinazie wordt niet gestoomd, doch dade lijk gedroogd, daarna wrijft men de kleine blaadjes fijn, zoodat men ze bij het koken niet behoeft te hakken. Uien worden schoongemaakt, aan plakken gesneden en gedroogd, terwijl men paddestoelen even min wascht, doch de aarde zooveel mogelijk tracht te verwijderen, daarna aan stukjes snijden en bij een oventemperatuur van 55 gr. C. drogen of aan draden geregen in de zon te drogen hangen. Zoodra de groenten uit den oven komen worden ze in een koel vertrek uitgespreid op lakens, waarbij men eventueel moet weten te voorkomen, dat er vliegen of an dere insecten op gaan zitten. Eerst zijn de groenten en vruchten nadat zij uit den oven zijn gekomen tamelijk hard, doch door de vochtige lucht worden ze zachter. Het bewaren moet op een droge plaats ge schieden, b.v. in goed sluitende email of porseleinen potten of glazen stopflesschen. Goed gedroogde vruchten en groenten blij ven jaren lang geschikt voor het gebruik, alleen wanneer zij niet volkomen droog geweest zijn kan zich schimmel vormen. In volkomen droge vertrekken kan men de gedroogde producten ook in zakjes van mei bewaren, doch in dit geval is controle noodzakelijk, want ook door vochtige lucht kan schimmelvorming ontstaan. Gedroogde groenten en vruchten worden voor het ge bruik gewasschen, daarna geweekt en in hetzelfde water gekookt. Schortje van effen materiaal bestikt met smalle banden van kleurig galon, dat een bijzonder aardig effect aan het geheel ver leent. Aan de rugzijde worden de banden opgeknoopt, terwijl het schort met aange knipte banden sluit. Patronen in de maten 404244. Prijs 20 cent. A 745. Schortje, dat van restjes bedrukt katoen gemaakt is en waarvan draag- en taille* j banden effen zijn. Vlot kleedend model dat verkrijgbaar is in alle maten. Prijs 20 cent. A 746. Schortje, dat van effen katoen is ge- 1 maakt met opgestikte stofreepen van af- stekend materiaal. Het geheel bestaat uit een stuk, terwijl de stof aan de taille bree- der geknipt en ingehaald wordt. Gedeelte- - lijk opgestikten tailleband, die op den rug gestrikt wordt. Patronen in alle maten. A 744 A 746 KNIPPATRONEN VAN DEZE MODELLEI zijn tegen aangegeven prijs verkrijgbaar bij het practisch modeblad, postbus 36. Deif Haag. Betaling steeds vooruit per girc. (postrekening 203203), per postwissel oi in postzegels, mits deze een v aarde h<^ ben van 1 1/2, 3 of 7 1/2 cent.

Kranten Streekarchief Langstraat Heusden Altena

Nieuwsblad het land van Heusden en Altena de Langstraat en de Bommelerwaard | 1941 | | pagina 8