Voor de Vrouw
MINDER SLANK
Beweidingsmethoden
enkele bedrijven ruime om weiding,
dus om de 3 of 4 weken toepasten.
De bedrijfsgrootte liep uiteen ran
gem. 12.5 ha bij de dagrantsoenbe-
drijven tot bijna 18 ha voor de rui
me omweiders.
De uitwerking der verzamelde ge
gevens leidde tot .interessante uitkom
sten.
De dagrantsoenbedx'ijven bereikten
de hoogste melkproductie per ha n.l.
4850 kg. Dan volgden de bedrijven
met modern omweiden met bijna 4500
kg, terwijl de ruime omweiding het
bracht tot bijna 3100 kg. Opmerke
lijke verschillen dus.
Ook de melkproductie per koe was
bij dagrantsoen het hoogste met 2550
kg gedurende de weideperiode, te
genover 2145 kg bij de ruime om-
weiding. Bij modern omweiden was
de productie per koe ongeveer gelijk
aan die bij dagrantsoen.
Rekende men de productie om in.
kg zetmeelwaarde p. ha, dan vond
men de volgende cijfers:
dagrantsoen 4309 kg. zetmeelwaarde
per ha; modern omweiden 3649 kg
en ruim omweiden 3152 kg.
Tenslotte kwam uit de bedrijfsge
gevens naar voren, dat de dagrant-
soenbedrijven gemiddeld 68 'kg zui
vere stikstof per ha op hun bedrijf
gaven, de moderne omweiders ge
bruikten 39 en de ruime omweiders
16 kg.
Wanneer men deze gegevens nog
-eens wat nader bekeek en ook de
verdere bedrijfsomstandigheden in
aanmerking nam, bleek, dat de vee
bezetting per ha vanaf ruim omwei
den naar dagrantsoen toe omhoog
ging, n.l. van 14 melkkoeien per 10
ha via 18 melkkoeien bij modern om
weiden tot 19 melkkoeien per 10 ha
bij dagrantsoen.
Wanneer men uit deze verzamelde
practijkgegevens enige conclusies wil
trekken, dan valt in de eerste plaats
op, dat inderdaad meer intensieve
beweiding tot hogere opbrengsten
leidt. Voorts kan men constateren,
en dit is ook een in de practijk be
kend feit, dat de intensieve bewei
ding juist op de kleinere bedrijven
het sterkste ingang vindt. Enerzijds
kan dat het gevolg zijn van het feit,
dat men op de kleinere bedrijven
alle zeilen bij moet zetten om zich
een behoorlijk bestaan te verzekeren.
Anderzijds is het echter op het klei
nere bedrijf vaak mogelijk meer ar
beidsintensief te gaan werken, zonder
dat men vreemde arbeidskracht in
dienst behoeft te nemen. Op de gro
tere bedrijven zal meer intensief wer
ken vaak pas mogelijk zijn, wanneer
men een arbeider erbij neemt, en
dan komt men vaak voor de moei
lijkheid te staan, dat die arbeider
méér zou kosten, dan de hogere pro
ductie goed kan maken.
De hogere productie van het gras
land als gevolg van meer intensieve
beweiding maakt een zwaardere vee
bezetting mogelijk. Wanneer men die
veebezetting niet te sterk opvoert,
kan men door de intensieve bewei
ding ook tot .een grotere productie
van wintervoer komen, wat bij de
huidige omstandigheden feitelijk een
eis des tijds is.
Voorts is uit deze practijkgegevens
ook duidelijk naar voren gekomen
dat de dagrantsoeinbeweiding zeker
niet tot een verlaging van de melk
productie per koe leidt, iets wat men
wiel eens hoort beweren. De melk
productie per koe bleek n.l. bij dag
rantsoen, in vergelijking met ruim
omweiden aanzienlijk te stijgen.
Tenslotte ligt het voor de hand,
dat men door de intensievere be
weiding er eerder toe komt meer
stikstof te gebruiken. Dit kan alleen
maar voordeel hebben, wanneer men
zorgt, dat de voorziening met an
dere meststoffen, zoalis fosfaat en ka
li, in orde is en men ook de organi -
sche bemesting niet vergeet.
B. v. HOVEN, Andel.
bommel 2 met 21. H. v. Engelen
opent de score, even latei* maakt
Z altbommel uit een strafschop die
stand gelijk. B. v. d. Oever maakte
kort voor het einde met een mooi
schot het winnende doelpunt.
Het 3e elftal blijft op de goede
weg doorgaan en klopte de reserve's
van Herpt met 20. Aanvoerder G.
Walraven opende de score uit een
strafschop, die hard en zuiver werd
ingeschoten en Jan Timmermans
maakte aan alle onzekerheid een ein
de en bracht de stand op 20.
Ï5
Practijkgegeven over de resultaten
Doordat ik in onze streek wel eens
andere ervaringen heb opgevangen,
meende ik dat het niet onaardig was,
het volgende uit „De Nieuwe Veld
bode" deze keer in het Landbouw -
hoekje te plaatsen.
Een medewerker schrijft ons: „Het
is ©en bekend fieit, dat de moderne
beweküngsmetboden en vooral de
dagrantsoenbeweiding, steeds meer in
gang vinden. Dit bewijst, dat de prac
tijk er inderdaad wat in ziet. De boer
is, gelukkig, nog steeds niet zo ge
makkelijk te overtuigen met theore
tische berekeningen. Hij wil de tast
bare resultaten van een nieuwe werk
methode kunnen zien. Bij de dag
rantsoenbeweiding komen die resul
taten inderdaad zo duidelijk voor de
dag, dat de boer ze in zijn dage
lijkse practijk duidelijk waarneemt.
Het zal niet nodig zijn in dit blad
alsnog een lans te breken voor de
toepassing van dagrantsoenbeweiding.
Wie met zijn tijd meegaat, zal zelf al
wel uitgemaakt hebben of dit systeem
in zijn bedrijf past.
In de loop der laatste jaren zijn
al enkele malen opbrengstvergelijkin
gen gepubliceerd over proefnemin
gen met verschillende beweidingsme
thoden, zoals die bijv. op proefbe
drijven of voorbeeldbedrijven zijn ge
nomen. Minder vaak zijn echter ge
gevens verzameld in de gewone prac
tijk. In het Zuidhollandse weidege
bied zijn over de resultaten van 1949
gegevens verzameld en veronderstel
lend, dat deze resultaten, behaald op
gewone practijkbedrijven, de boer zul
len intersseren, zullen hieronder en
kele belangrijke ervaringen worden
medegedeeld.
.Het is, zoals men zal weten, door
dagelijks noteren van de melkpro
ductie en van de kwantums hooi,
kuilgras en gedroogd gras, die ge
wonnen worden, mogelijk voor ie
der perceel te berekenen, hoeveel kg
zetmeelwaarde dat perceel in een sei
zoen oplevert. In Zuidholland heeft
de Voorlichtingsdienst nu een 50-tal
gewone praktijkbedrijven bereid ge
vonden die dagelijkse notities bij te
houden. Van die 50 bedrijven paste
ruim de helft dagrantsoenbeweiding
toe, een 20-tal bedrijven deed aan
moderne omweiding, dus één maal
per week verkampen, terwijl tenslotte
DRONGELEN
Drongeleiise Boijs hebben in hun
laatste thuisiwedstrijid tegen GJS een
onfortuinlijke wedstrijd gespeeld. Na
met 41 voorgestaan te hebben, za
gen ze hun voorsprong 20 minuten
voor het einde in een 45 achter
stand omgeziet. Voor het einde wis
ten de Boijs echter nog gelijk te
maken, wat een goed resultaat is
tegen de leiders van hun afdeling.
De wedstrijd stond onder goede lei
ding en wérd in de beste verstand-
houden gespeeld.
Heden, Dinsdagavond om half acht
houdt de v.v. Drongelense Boijs een
algemene vergadering, welke zeer be
langrijk is. Dus denk er om, geen
uitvluchten en allen present.
Nieuwe leden, en vooral de jeugd,
zijn hartelijk welkom.
'De vergadering wordt gehouden in
de kleedkamer op het terrein.
Geachte X (Romeins getalmerk dat
10 betekent, reken- en stelkundig een
onbekende grootheid).
Die schrijver X maakt zich bezorgd
over de noodwoningen aan het Ca-
pelse veer. Mogelijk is dit een be
langhebbende voor woonruimte uit
Meeuwen of Dussien.
Met uw schrijven komt uit, .of al
thans dit schijnt zo, dat u niet op
de hoogte is met die belangstelling
die de betrokken gemeentebesturen
hiervoor al lang gehad hebben. Mocht
er binnen korte tijd een oplossing
komen, dan is dit niet door uw
schrijven, maar vrucht van het werk
van de gemeentebesturen, die reeds
lang daarvoor aan het werk zijn.:
Hieruit blijkt, dat uw schrijven over
bodig is. Het is beter dat buiten
staanders zich hier niet mee be
moeien. Uw schrijven zal eerder de
voorziening stagneren dan bevorde
ren.
Redacteur, u dankend voor die
plaatsruimte. Woonruimte.
HEUSDEN
Het is Heusden niet gelukt om
RWR in Resoijen 1 of meer puntjes
afhandig te maken, integendeel onze
Oranje-Witten kregen een flinke ne
derlaag te incasseren, met liefst 62
werd RWR overwinnaar. Veel is er
over deze wedstrijd niét te vertellen,
alhoewel het er in den beginne niet
naar uitzag, dat onze jongens zo'n
grote nederlaag zonden iijden. Als er
5 minuten gespeeld is, komt RWB
goedkoop aan de leiding, toen keeper
de Kok zwaar werd aangevallen en
de bal verdween in die touwien. C.
Timmermans moest het veld verlaten
wegens een blessure, Fr. Leijten
neemt zijn plaats in. Direct daarop
is het G. Vos die voor de gelijkmaker
zorgt, en nog voor de rust maakt
RWB er 21 van. RWB voegt hier
na nog 4 doelpunten aan Üe score
toe, tegenover Heusden 1 doelpunt.
Al met al een wedstrijd om gauw
te vergeten.
Het 2e elftal klopte thuis Zalt-
schuitkruimels hierdoor mengen en
vervolgens de appelsnippers. Dezie
even meebakken tot zie zacht gewor
den zijn, omider voortdurend roeren.
Dan het mengsel door de vla mneln-
gen. Laat men de vla met het meng
sel lang sitaan, dan wordt dit zachter,
anders is het croquant.
Appelmoespudding
500 gr. moesappielen, 3 dl water,
40 gr. (4 eetlepels) custardpoeder,
100 gr. (bijna 1 kopje) suiker.
De appelen schillen, van klokhui
zen ontdoen en tot moes koken met
2 dl water. Het custardpoeder aan
mengen met de rest van het water.
Het moes hiermee binden en even
doorkoken. De suiker van het vuur
af toevoiegen en de pudding overdoen
in een, met koud water omspoelde,
puddingvorm.
De koude pudding geven met va-
nillevla of yoghurt.
APPELEN EN PEREN
Het is eigenlijk nog overbodig om
appelen en peren (het zgn. harde
fruit) in ons land aan te prijzen. Zij
mogen zich gelukkig reeds eeuwen
lang in een grote populariteit ver
heugen. Niet alleen om de smaak
is het goed om dit fruit te gebrui
ken zo ongemerkt nuttigen we
daarmede tevens een belangrijke hoe
veelheid vitamines en mineralen
(kalk, fosfor, ijzer en koper).
Men wil het rauwe fruit echter
ook wel eens afwisselen met' een
gekookt nagerecht. Daarom geven
wij hierbij een aantal recepten voor
appel- en perengerechten, welke ie
dere huisvrouw eens in haar menu
kan verwerken. De recepten zijin
voor 4 personen.
Perencompöte met rozijnen
en gember.
8 handperen, 100 gr. rozijinien, 2
nootjes gember en iets gembersiroop,
suiker naar smaak, een weinig ci
troensap, aardappelmeel, 4 a 5 dl
(plm. 3 kopjes) water.
De peren 'schillen, iin vieren snij
den en van die klokhuizen ontdoen.
De vruchten in het water miét suiker
naar smaalt koken tot ze doorschij
nend zijn geworden, Het vocht bin
den miet aangemengd aardappelmeel.
Een weinig citroensap aan de com
pote toevoiegen. De rozijntjes opwel
len in een beetje water, de gember
klein snijden, Rozijnen, gember en
gembersiroop bij de peren voegen.
De compote koud laten worden en
opdienen. v-
Griesmieelpap met peren
1/2 liter melk, 35 gr. (41/? eet
lepel) griesmeel, 30 gr. (2 eetlepels)
suiker, 500 gr. peren, nog suiker
naar smaak, 21/2 dl water, aardap
pelmeel, citroensap,
De melk aan de kook brengen. De
suiker en het griesmieel vermengen
en in Ide kokende melk strooien. De
pap doorkoken tot ze gaar is. De
peren schillen, in vieren snijden en
de klokhuizen verwijderen. De peren
in het water met wat suiker (afhan
kelijk met de zoetheid dier peren)
koken tot zie doorschijnend zijn ge
worden. Het vocht binden met een
weinig met water aangemierad aard
appelmeel. Iets citroensap toevoegen.
Bij het opdienen de griiesmeelpap
(warm of koud) in een schaal over
doen en de peren .met het vocht
over de pap scheppen.
Appel-nogavla
Yla van: 1[2 liter melk, 25 gr. (21/?
eetieepl) cuistardpoeder, 35 gi\ (21/2
eetlepel) .suiker, iets zout.
Voor ide vulling: 100 gr. (bijna 1
kopje) suiker, 1 grote appel, 3 be
schuiten, een klontje botter of mar
garine.
De melk met iets zout aan de kook
brengen. Het custardpoeder en die
suiker toevoegen. Die vla laten afkoe
len. Dei boter of de margarine smel
ten in ide koekenpan, Die beschuiten
grof kruimelen, de appelen schillen
en snipperen. De suiker in de koe
kenpan tot caramel branden (zorgen
dat ze niet te donker wordt), de ber
Ook als we dikker zijn
dan we eigenlijk graag
zouden willen, doen we Iv*jf'
gelijk gekleed te gaan. /w vV\ mY/m\ /iPP\Ww\
Het is voor zwaardere )\y\(] lui I A etty U
figuren echter vaak moei- j Jj M r\ NT a
lijk, passende kleding te j\ 1(öLW)
vinden; vooral de confec- 1 f) /dïyn (rf^ v \v/V
tie is nog te weinig inge- /o VA\ 0 y
steld op grote maten. 0 j&X
Meestal is de sortering AjJ vk VI II j
voor de kleinere maten jvLA n
veel groter, zodat vele w V j
minder slanke dames him iw 1 1
van haar toiletten. Met WT xuisv/hÏÏF* cTT]
een goed patroon is dit A in-tMf&Uk 1 li
dankbaar werk, en is het rf Jl 1\
veruit aan te bevelen bo- xwn/tv U C/ U
ven het kopen van iets, D toa-ta-iso
dat minder goed past
De afgebeelde japon is slankkledend en smaakvol, terwijl de zomerse,
tegen elkaar gesloten completmantel er een goed geheel mee vormt.
R 4133/14. Deze complet-mantel heeft een sterk getailleerde lijn, en*
sluit middenvoor met een strik tegen elkaar. De geschulpte kraag
geeft het model een apart cachet. De mouwen zijn glad ingezet. De
rok bestaat uit klokkende banen, die een voortzetting zijn van de delen
van het lijfje Benodigd voor 112 cm. bovenwijdte c.a. 3.55 m. stof van
140 cm. breedte.
R 4134/14. De japon kan behalve van effen stof even goed van een
genopte of gestreepte stof worden vervaardigd, mits het dessin rustig
en evenwichtig is. De rok bestaat uit klokkende banen en is met kno
pen gegarneerd. De kraag sluit schuin over elkaar. Benodigd voor 120
cm. bovenwijdte 5.50 m. stof van 90 cm. breedte.
De knippatronen van deze modellen zijn f 0.95 (uitsluitend per post
wissel) bij Bella Patronen Service, Kromme Nieuwe Gracht 66, Utrecht
te bestellen.
R 4133/14 is verkrijgbaar voor de bovenwijdten 102, 112 en 120 cm.
K 4134/14 voor 114, 120 en 126 cm. bovenwijdte.
De modellen zijn overgenomen uit Bella, Het Nieuwe Modeblad.
DE WERKEN c.a.
Geboren: Barbera G., d. van P. v.
d. Wiel en B. v. Helden; Willem C.,.
z. van F. W. «Smits en P. Bras; Anna
Wilhelmina, d. van L. G. v. Pelt:
en N. A. de Heus; Aartje S,, d. van
J. v. Andel en M. H. Swart; Maja,,
d. van B. L. Verschoor en A. Ippel.
Overleden: Jannigje Krijna v. d..
Plas, wed. van Arie de Vries, 97 j..
WERKENDAM
Geboren: Adriaan A., z. van J. H.
Vijlbrief en S. W. Vogelaar.
Ondertrouwd: W. v. d. Heuvel,
en W. v. d. Heuvel 28 j.; R. Kam
steeg 25 j. en H. Bouman 18 j.; G.
D. Schaddelee 24 j. .en L. Kooijmans
22 j.
Overleden: M. H. W. Ippel 1 j-;
Cornells T. de Waal 84 jC. J. v.
d. Heuvel 72 j.
ons best om zo goed mo- J&J J3 A. JY
toevlucht hebben geno- 1 (I 0
men tot het zelf maken _J Lx J