MM
Sb
StSglfii
*s**sS
<*«fv MM
v:i
■HHHI
dan eischt ook deze smakelijke schotel
werkelijk niet meer dan een half uur van
onzen kostbaren tijd.
Stevige linzensoep (4 personen>
500 G. (Ie pond) linzen
4 L. water
20 G. (ca. 2 afgestreken eetlepels) zout
500 G. (1 pond) aardappelen
4 preien
1 bosje selderij
80 G. (4 afgestreken eetlepels bote
of margarine
4 theelepels Maggi's Aroma.
Breng de gewasschen linzen aan de
kook met het water en het zout; laat ze
zachtjes doorkoken tot ze ongeveer gaar
zijn (1 a li/2 uur) en voeg er dan de ge
schilde aardappelen, de gesnipperde prei
en de fijngesneden selderij bij. Laat alles
samen verder doorkoken en roer her
haaldelijk in de soep om de linzen en de
aardappelen fijn te wrijven, zoodat de
soep gebonden wordt.
Maak ze, zoodxa ze gelijkmatig van
dikte is geworden, af met de boter en
de Maggi's Aroma; presenteer er sneedjes
geroosterd brood bij of dobbelsteentjes
oud brood, die in wat boter bruin gebak
ken zijn.
Stamppot van zuurkool met witte boonen
en spek.
1 K.G. zuurkool
1l/2 K.G. aardappelen
250 G. (l/2 pond) witte boonen
400 G. mager spek
10 G. (ca. 1 afgestreken eetlepel
zout
4 theelepels Maggi's Aroma.
Begin met de witte boonen op de be
kende wijze gaar te koken. Laat het met
lauw water afgewasschen spek l2/ uur
koken met zooveel water, dat het juist
bedekt is (ongeveer 1/t L.); leg er dan de
gewasschen zuurkool op en na weer 1/i
uur ook de geschilde aardappelen (die
dus droog bovenop komen te liggen).
Strooi er het zout tusschen en onderzoek,
of er op den bodem nog voldoende water
is; vul, als dit niet het geval is, de hoe
veelheid wat bij, echter zóó weinig, dat
er bij het stampen niets afgegoten be
hoeft te worden. Laat alles.samen verdei
gaar worden (nog een goed half uur),
neem hetfspek uit de pan en stamp de
verdere benoodigdheden door elkaar.
Meng er tenslotte losjes de witte boonen
door, die inmiddels zijn gaar geworden
en maak het gerecht op smaak af met de I
Maggi's Aroma.
Doe het spek op een vleeschschotel en
breng de stamppot over in een dek
schaal.
Filosoof (4 personen)
500 G. koud vleesch (een restje scep-
vleesch is b.v. zeer geschikt)
2 K.G. koude gekookte aardappe
len
4 flinke uien
l/2 L. melk
8 G. (4 afgestreken eetlepels) boter,
margarine of vet van jus
wat peper, nootmuskaat en zoul
4 theelepels Maggi's Aroma.
Doe in een pan (groot genoeg om het
geheele gerecht te bevatten) een flink
bodempje water (ongeveer 3 kopjes),
breng dit aan de kook, voeg er de koude
aardappelen bij en laat die op een zeei
zacht vuur langzamerhand door en dooi
warm worden (ongeveer >/2 uur); voeg
er, als het water dreigt te verkoken, ook
de melk bij.
Fruit intusschen in de koekenpan de
fijngesnipperde uien met de boter of het
vet mooi bruin (desverkiezende onder toe
voeging van 1 theelepeltje kerry), roer
er dan het fijngesneden (gehakte) vleesch
door en zooveel peper, nootmuskaat en
zout als voor den smaak noodig is. v
Stamp de heete aardappelen met de
melk tot purée, roer er het mengsel uit
de koekenpan dcor, proef of er voldoende
zout en kruiden in het gerecht zijn en
maakt het dan af met Maggi's Aroma.
Dien de filosoof in een dekschaal op
De vele uitstallingen in de handwerk
winkels laten ons zien, dat er in den te-
genwoordigen tijd weer opnieuw de aan
dacht wordt besteed aan borduurwerk.
Niet alleen voor het maken van kussen
overtrekken, doch ook stoelovertrekken
geheel met fijne wol in den kruissteek
verwerkt, is een geliefd handwerk. Wel
haast in iedere kamer is het prettigst
zitje het hoekje bij het raam. Het is alsof
wij ons net als de planten en bloerhen
onwillekeurig naar het licht richten!
Wij hebben geen groot en statig ver
trek noodig voor een gezellig intiem
hoekje, dat kunnen wij in het kleinste
kamertje maken. Zoo'n gezellig hoekje
noodt vaak tot een .vertrouwelijk ge
sprek, tot het lezen van een mooi boek
of het borduren van een kussen of kleed,
waarvan wij het motief zelf hebben ont
worpen en waarvan de kleurcombinatie
een vreugde voor ons is. Wij laten u
eenige idees zien voor een dergelijk
handwerk. Voor kussenovertrekken, zoo
als voor het bekleeden van een stoel, ne
men wij bij voorkeur een zwart soort
etamine; dit is onverslijtbaar. Het bo
venste voorbeeld is met den kruissteek
verwerkt en gedacht van warm geel
bruin en lichtbeige. Het tweede is met
de platte steek gemaakt, in twee tinten
lila met lichtgrijze noppen. Het derde
voorbeeld is een samenstelling van platte
steken, zooals deze in het midden zijn
gemaakt en kruissteken, zooals u ze langs
dan kant kunt zien. Zacht groen ^donker
groen en geel in het midden vormt hier
een goede samenstelling
Patronen (in de maten 5250 a 58
et. plus 12 ct. verzendkosten) kunnen
worden besteld bij de Redactrice Da
mesrubriek, Laan van Meerdervoort 45a.
Den Haag. Maat en nummer duidelijk
vermelden! De gevraagde patronen wor
den binnen drie a zes dagen aan de aan-
vraagsters toegezonden.
*T>_,
±0*+ EEN BEELDIG VEST.
BORDUURWERK.
ONZE GOEDKOOPE PATRONEN.
het gewone smeer of cream weer spoedig
terugkomen. Mochten er op het leer vet
tige vlakken achterblijven, welke door
het borstelen niet verdwenen zijn, dan
wrijft men hier een weinig fijngemaakte
puimsteen op om dit voor minstens vier
en twinting uur te laten zitten. Daarna
afborstelen en de schoenen op de gewone
wijze poetsen. Zwarte vlekken verwijdert
men het beste door een paar druppels
citroenzuur op een half glas water te
mengen en de vloeistof daarna op de
vlekken te brengen. Na een kwartiertje
wascht men dan het zuur met een oud
sponsje even af, waarna de schoenen
goed gepoetst kunnen worden.
EENVOUDIGE VOLLEDIGE MAAL
TIJDEN.
't Is niet alle dagen Zondag!
Er zijn van die dagen, dat het werk
zich in de huishouding zóó heeft opge
stapeld, dat we er maar met moeite door
heen kunnen komen: een drukke wasch-
dag, een schoonmaakdag, een extra-ka
merbeurt, een overvolle verstelmand
vult U zelf maar aan.
En op zoo'n dag zou er kans zijn, dat
het middagmaal in 't gedrang kwam, als
we er ons niet wisten uit te redden door
het bereiden van een - laaltijd, die bijna
geen werk geeft en die tóch smakelijk
en voedzaam is.
't Is gemakkelijk om van dat type al
tijd eenige voorbeelden in de keus te
hebben: zoowel 's zomers als 's winters
kunnen we er van profiteeren.
Als vanzelf komt ons 's zomers in de
gedachte de rauwe sla: met harde eieren
en gebakken aardappelen samen op tafel
gebracht, kunnen we die best als maal
tijd aanvaarden, terwijl we aan de berei
ding toch niet langer dan een half uurtje
tijd behoeven te geven.
In den winter valt zoo'n koud gerecht
minder in den smaak. Dat wil echter niet
zeggen, dat we ook dan geen qemakke-
lijken" maaltijd kunnen bereiden. Een
voedzamen peulvruchtensoep (erwten-,
boonen-, linzen-) kookt feitelijk zichzelf
gaar; en als we er maar op tijd de soep
groente bijvoegen en er nu en dan eens
in roeren om de erwten of boonen fijn te
wrijven dan'is daarmee ook al het werk
gedaan.
Even weinig toezicht vraagt een maal
tijd, die in hoofdzaak uit bruine boonen
of capucijners bestaat; bakken v:: daarom
in 't laatste half uur vóór het aan tafel
gaan het spek (en misschien ook in de
zelfde pan wat gesnipperde uien), dan zal
met een appel of een sinaasappel als
nagerecht iedereen voldaan van tafel
gaan.
Zeker mogen we als type van gemak
kelijke bereiding ook onzen stamppot
niet vergeten; alleen het feit, dat hier
één pan het geheele middagmaal bevat,
wijst al op eenvoud en werkbesparing,
terwijl er maar weinigen zullen zijn, die
op zijn tijd dit warm opgediende winter-
kostje niet waard eer en.
Beschikken we over een oven, dan valt
als weinig bewerkelijk, volledig maal, ook
de „filosoof" niet te versmaden en als we
den vorigen dag reeds hebben gezorgd
voor een overschotje vleesch en een
ruime hoeveelheid gekookte aardappelen,
NACHTKLEEDING.
Nachtjaponnen in allerlei modellen en
kleuren herwinnen weer meer en meer
het veld. Onze teekening laat u twee ge
slaagde modellen zien. No. 511 is gemaakt
van lichtblauwe zijdelinnen, een pretti
ge en goedkoope stof en ijzersterk en is
afgezet langs hals en manchetten met
banden van donkerder blauw, doch van
hetzelfde materiaal. Het maaksel is zeer
eenvoudig; voor en achterpand eender,
alleen de halsafwerking is van achteren
natuurlijk iets hooger. Een gemakkelijke
breede mouw heeft een even broeede op
gestikte rand, terwijl de lengte der japon
naar eigen goeddunken kan worden ge
nomen.
No. 512 is een nachtjapon van linnen
kant voorzien. Deze kant is aangebracht
langs den hals en rondom de sluiting.
De tamelijk breede mouw wordt bij den
pols ingehaald en met smockwerk voor
zien, terwijl langs het strookje ook een
kantje wordt gemaakt. Als materiaal
kan men zoowel wit katoen als een ge
kleurde stof nemen.
het voorpand zijn gezet en glad achter
pand. Links op kniehoogte zijn op het
middenvoorpand een drietal knoopen ter
garneering aangebracht.
De mantel is een prettig ruim model,
wat op de fiets zeker van groot belang
is. De rug is op zichzelf al naar onde
ren toe ruim geknipt, terwijl de beide
voorpanden zoo ver over elkaar heen
sluiten, dat de onderkanten steeds over
elkaar heen blijven vallen. Het binnen-
voorpand is met een sluiting aan den
rechterzijnaad bevestigd, terwijl men
desnoods op kniehoogte nog een sluiting
aanbrengt, zooals dit vaak bij regenjas
sen het geval is, opdat men er heelemaal
zeker van is, dat de mantel gesloten blijft.
Als materiaal voor dit costuum is ge
kozen zware Engelsche geruite stof;
men heeft dergelijke stoffen ook water
dicht, deze zijn dan met een preparaat
bewerkt, waardoor zij een regenmantel
kunnen vervangen. Deze stof is vrij kost
baar, maar u hebt er dan ook den gehee-
len winter veel plezier van. De jas kan
zoowel open als gesloten worden gedra
gen. De hals is met een flinken kraag af
gewerkt, die uitloopt in breede, korte re
vers. Een smalle ceintuur kan om het
middel worden gedragen als de draag
ster tenminste slank is, is dit niet het ge
val, dan kant men de mantel veel beter
zonder ceintuur dragen. OÏ u diepe zak
ken in de jas wilt hebben is een kwestie
van smaak. De meeste sport- en dagelijk-
sche mantels hebben wel diepe zakken,
en vooral op de fiets is het nog wel 'ns
prettig als men een hand nog eens extra
in den zak kan warmen, of er uw zak
doek of beurs in kunt bewaren, om deze
direct bij de hand te hebben. De jas kan
worden gevoerd met zijde, met speciale
mantelvoering en als u veel last van
koude hebt, eerst met een gewatteerde
voering, waaroverheen dan een mantel
voering wordt gehecht.
De naden der voering worden altijd
eerst aan elkaar gezet, daarna den gehee-
len omtrek tegen den binnenkant van
den mantel vastgehecht en daarna pas de
mouwen in den mantel gezet, welke dan
tevens voor de verdere afwerking zorg
dragen.
U begrijpt wel, dat in het geval u een
gewatteerde voering wenscht te gebrui
ken, u de naden van uw mantel toch wel
lJ^c.M. breeder mag knippen, omdat u
anders gevaar loopt, dat de jas te nauw
wordt, want de watten nemen plaats in,
doch afdoende tegen koude is het zeker!
(Van dit patroon is de mantel of de rok
ook afzonderlijk verkrijgbaar).
HET REINIGEN VAN SCHOEISEL
Zeer veel aanbeveling verdient het,
bruine schoenen van tijd tot tijd, door
een mengsel van lichte en zachte zeep
met warm water te reinigen. Dit doet
men door de schoenen te schuieren met
een zachte borstel, welke in de zeepsop
gedompeld is. Daardoor verdwijnt na
tuurlijk elke glans, maar dit komt later
weer in orde. Na het borstelen hangt
men de schoenen te drogen, op een wijze
dat de buitenlucht er gemakkelijk van
alle kanten op in kan werken. Eenmaal
droog, zal de glans door het poetsen met
Een oude japon vernieuwen of een aar
dige blouse onder een mantelpak kunnen
wij soms maken met een vest, dat tot
\an het middel reikt. Men ziet dit voor
jaar verschillende uitvoeringen, waarvan
er vele zeer geslaagd moge nheeten.
Onze afbeelding laat u een vest zien
van crèmekleurige crêpe de chine, met
kraag, tussc'nenzetsel en medaillons van
theekleurige valenciennekant. De slui
ting wordt gevonden met kleine drukker
tjes, vlak aan den voorkant, zoodat het
vest tegen elkaar aansluit. De kraag, die
met breede punten naar voren uitloopt,
wordt half opstaand gedragen.
W*'- MODERNE KUSSENS.
zoo'n heele hoek mee op te vroolijken.
Onze afbeelding laat u een aantal ver
schillende patronen zien, die heel goed
bij elkaar kunnen worden gebruikt. Want
de kleurschakeering moet natuurlijk niet
al te vloekend zijn, dan gaat de harmo
nie van den hoek weer geheel verloren.
Ook verdient het geen aanbeveling kus
sens te maken, waar b.v. in'het midden
een poppenkop zit, of waarop men dat
soort versieringen heeft aangebracht, dat
hen niet geschikt maakt om tegen te leu
nen, maar die slechts voor pronk dienen.
Het is gelukkig lang uit den tijd, dat men
in de kamer allerhande dingen heeft, die
alleen maar stofnesten zijn en de huis
vrouw iederen dag handen vol werk be
zorgen om ze goed schoon te houden en
die verder alleen maar dienen om er naar
te kijken. Neen, als u kussens maakt,
maakt u ze dan zoo, dat zij èn als ge
bruiksvoorwerp, èn als streeling voor het
oog dienen!
Het opstapelen van kussens op de di
van in de huiskamer en in salon komt
meer en meer in gebruik. En terecht,
want wat geeft zoo'n hoop verschillende
kussens in allerlei grootte, kleurscha
keering, vorm, enz. niet iets gezelligs,
vooral als de divan in een hoek der ka
mer staat, waar over het algemeen niet
te veel licht valt, dan is een hoeveelheid
licht getinte kussens zeer dankbaar om
den. Hij bestaat uit een voorpand, twee
VOOR OP DE FIETS.
Daar zoovele dames en meisjes dage
lijks naar haar werk gaan op de fiets,
omdat de afstand te ver is om te loopen
en de tram vaak kostbaar is, is het vraag
stuk van geschikte kleeding voor dit doel
weer zeer urgent.
Daarom geven wij onder 644 een cos
tuum, dat zich daarvoor leent en dat
heerlijk warm is tevens. U ziet het cos
tuum bestaat uit een rok en langen man
tel van dezelfde stof. Op den rok kan men
een waschzijden blouse dragen, of een
sportmodel van flanel of wol, terwijl de
rok zelf geheel in sportmodel is gehou-
zijpanden, die met een diepe plooi aan