Turksche vrouw kijkt naar het Westen. Zomertoiletten, te kust en te keur Uit het domein der vrouw. Sierlijke Oostersche kleeder dracht verdwijnt. pon voor oudere dames. Genopt en gebloemd Het gebruik van koffie bij bereiding van toespijzen. Smakelijke recepten. Turkije is het land, waar de Westersche beschaving met den dag meer terrein wint. Dit is nog onlangs zoo duidelijk gebleken op het Internationaal Vrouwencongres te Stamboel, waarop niet minder dan dertig naties waren vertegenwoordigd. De groote vrouwenbijeen komst, welke werd gehou den in het majestueus Yildiz Palace in de Turk- sche hoofdstad, heeft maar al te duidelijk bewezen, dat de Turksche vrouw zoo goed als geheel afstand heeft gedaan van haar vroegere zeden en ge woonten èn haar kleedij. De Turksche vrouwen gaan niet langer meer ge sluierd door de straten. Zij hebben hun Oostersche kleeren afgelegd en Euro- peesche japonnen in de plaats daarvoor uitgezocht. Zij willen niet langer meer vasthouden aan de oude Turksche wetten, welke door hun moeder, groot moeder en overgrootmoe der ten strengste werden opgevolgd. Zij kunnen niet langer meer goedkeuren, dat de bigamie in Turkije leeft. Zij verlangen een Westersche beschaving en streven hiernaar met alle vrouwelijke energie, welke zij bezitten. L* En nu wij het toch over het vermoderni- seeren Turkije hebben, is het wel eens in teressant het een en ander te weten over de hoofdtooisels der Oostersche vrouwen, wel ke vroeger zoo hoog in eere werden ge houden, ook door de Turksche zusters. Daarom drukken wij hierbij een oude prent af, waarop verschillende voorbeelden van vrouwelijke hoofdtooisels staan afgebeeld. Énkele dezer tooisels zijn in die streken, waar de Westersche gewoonte nog niet ge heel is doorgedrongen, nog behouden geble ven De figuren op bijgaande prent zijn de hoofdtooisels der Oostersche vrouwen uit verschillende landen; fig. 1 is een hoofd bedekking, welke de vrouwen der mindere klasse in Egypte dragen.'Zij wordt asbek genoemd. De borghot (fig. 2) is een stuk wit, blauw en zwart neteldoek, naar den rang der draagster. Hij heeft den vorm van pet lapje van een masker. De doek wordt bij den wortel van den neus opgehouden door een koperdraad of een ketting uit schakels vervaardigd en aan de slepen dei- koordjes, welke aan een, achter het hoofd geknoopt, lint vastgehecht zijn. De borghot, zonder welke een Turksche vrouw in vroe ger jaren niet kon uitgaan, liet slechts de oogen onbeoekt. Bij de ooren hingen groote Zo Bijgaand mo del, no. 908, is een japon voor oudere dames. Als materiaal kieze men 'n soe pele, niet te druk gebloemde stof, terwijl de effen kraag, welke is ingezet, in de kleur van den 'ondergrond der stof moet zijn. Is de draagster ta melijk dik, dan kan de ruim val lend losse gar neering rondom den hals beter achterwege blij ven. 't De rok heeft aan weerskanten hoog opgeknipte heupstukken en valt in een tame lijk wijde klok naar omlaag. De mouwen zijn vrij wijd, maar wor den enkele cen timeters onder den elleboog in genomen om een manchetvorming te verkrijgen. Een ceintuur om hot middel heeft deze japon niet noodag, daar zij getailleerd .wordt. -- trossen koperen of gouden kettingkjes. Som mige Egyptische vrouwen droegen den sluier zonder blauwen of zwarten borghot en bedekten het gezicht voor de mannen er mee, zocals het Aoessynische meisje op fig.. 3. Fig. 4 duidt het eenvoudigste der Ooster sche hoofdbedekking aan. De almées of danseressen in Cairo droegen een hoofdbe dekking van dezelfde soort (fig. 8), zij voegden daar nog een kleine strook van ge werkt crêpe bij, welke dikwijls nog met edelsteenen versierd waren. De vrouwen uit Stamboel droegen de borghot niet. Dikwijls vergenoegden zij zich met een eenvoudige bloem door de ha ren te vlechten. De mees ten echter bedek ten het gelaat met een zwarte sitsen stof, waardoor zij gemakkelijk kon zien. An dere omwikkelden zich het hoofd en den hals met wit neteldoek en met een tweeden witten sluier daarboven, die men ook in Egypte en Syrië droeg en welke tot aan de knieën neerhing. In Syrië ziet men zulke drachten nog wel (fig. 5). Het hoofdbedek- sel van fig. 6 bestaat uit een takie, een tar- boech en een vierkante lap gekleurd ne teldoek, welke faroudiyeh wordt genoemd of uit een nauw om het hoofd sluitend stuk crêpe, ruptah genaamd. Fig. 7 stelt het kapsel voor van een sul tane uit den harem van een voornaam heer. De tulband werd van rijke stof vervaardigd en de prachtige juweelen waren vaak nog niet mooi genoeg om de hoofdbedekking te sieren. Fig. 8 stelt een tarboech met opgeslagen randen voor. Te Smyrna werden vele ja ren lang deze rijk bewerkte mutsen ver vaardigd, welke met twee gouden kwasten, schuins op de kruin van het hoofd ge plaatst, eindigen (fig. 9). Een breede vlecht liep er om heen; deze vlecht werd meestal met edelsteentjes versierd. Fig. 11, 12 en 13 stellen Syrische hoofdtooisels voor. De laat ste aan den Libanon eigen, bestaat uit een soort van beker van gewerkt zilver. POFFERS EN BEIGNETS. Voor poffers dient een gewoon gist- beslag. Men behandelt dit echter bij net rijzen anders dan voor pannekoeken. Als het beslag de helft van den tijd is gerezen, roert men het even goed om, waarna het opnieuw wordt dichtgedekt. Waarvoor deze behandeling is, zal wel nooit duidelijk wor den, maar een feit is het, dat men op deze wijze de lekkerste poffers krijgt. Ook beignets, hetzij appel-, annanas- of abrikozenbeignets kan men op die manier bereiden. De schijven appel of annanas worden door het gerezen beslag gehaald en in heet vet lichtbruin en gaar gebakken. Lekkerder is echter, voor beignets een luchtiger deeg te maken, dat dan ook spe ciaal beignetsdeeg heet. Men vermengt hiervoor een half pond bloem met drie kop jes bier en een beetje zout en volgt verder de bovengenoemde bereidingswijze. Een glimmende neus. Een goed middel tegen een voortdurend glimmenden neus, waarvan vele vrouwen en meisjes last hebben, is het volgende: bet den neus met warm water, waarin 'n beetje citroensap wordt gedaan. Drenk daarna een lapje in zuivere citroensap en wrijf dit lapje over de neus. Niet sterk afdrogen, al leen maar den handdoek er opleggen. Daar na kan men er een beetje poeder opleggen. Deze week een drietal chique zomertoi- letten, maar. wij moeten eerlijk beken nen: zi; zijn m.sschien meer sierlijk dan praktisch, althans de modellen 908 en 907. Maar het eerste model, no. 905, bezit alle eigenschappen; dit japonne tje is sierlijk, luchtig voor de mooie zomerdagen en daarbij praktisch, want het kan door eenieder worden gedra gen, welke laatste bewering voor de twee andere modellen niet opgaat. Laten wij eerp beginnen met de be spreking van dit lieve jurkje, dat veler harten zal winnen' het japonnetje werd gemaakt zan een lichte linnen stof, wasch- en zonecht natuurlijk, en ge garneerd met eenvoudige mouches langs mouwen en boven den rokzoom. Aan den hals komt een sierlijke, wijd openvallende strik, vastgehouden door een paar knoopjes aan weerskanten. De ceintuur om het middel kan van leer zijn, maar ook van de stof der ja pon, ai naar de wensch van de draag ster. De rok bestaat uit voor en achter zijde, eenigszins klokkend en twee heupstukken. Dat het nieuwe seizoen ons veel nieuws heeft gebracht, behoeven wij niet nog eens extra te constateer en; zie slechts naar beide laatste modellen. Dergelijke toiletten zijn meer bestemd voor de bezoeksters van theepartijen, paardensport-wedstrijden, en derge lijke zomerfeesten. Maar toch, al zou den wij ons een dergelijke japon niet kun nen of willen aanschaffen, wij vinden er wellicht een aanwijzing in, wanneer wij een nieuw avondjaponnetje gaan vervaar digen. Breede schouders, sierlijke volants, zeer wijde rokken, en hoog opstaande organdi- kragen zijn zeer „en vogue". Dergelijke mode-onderdeelen kunnen dikwijls echter alleen door slanke menschen worden ge dragen. Wat ook een belangrijk onderdeel van de mode in den komenden zomer is, dat zijn de corsages, welke zoowel op schouders, ceintuurs als heupen worden gedragen en dikwijls bijdragen tot de fleurigheid van een japon. En weet u wat in den komenden zomer ook weer in trek zal zijn: de wijde ronde rok, die naar onderen toe hoe langer hoe wijder uitloopt en haast schijnt te bezwij ken onder de reeks strookjes, welke dicht onder elkaar op de stof zijn gehecht. En dan de linten bij wijze van ceintuurs, wel ke dan moeten eindigen in een reusachtige strik op den rue of in de ziide. En als het j EINDELIJK! De zon is er.... Wat een vreugde heerscht er overal. De zomer is losgebroken •met uitbundagen zonneschijn. Dat betee- kent: warmte. En dit op haar beurt: luch tiger kleeding. U „zit" daar misschien erg mee, dit jaar. Maar maakt U zich niet al te jjbezorgd. Onze patronen zijn goed en goed koop en laten aan duidelijkheid niets te wenschen over. Bestel Uw patronen bij de Redactrice Damesrubriek, L. v. Meerder- voort 45a, Den Haag. Maat en nummer dui delijk vermelden s.v.p.! De patronen wor den besteld per brief met bijgesloten post zegels, (36 ct 6 ct. voor porti), per post wissel of per giro (125025). Binnen eenige dagen ontvangt U het gevraagde. N iet-slanke vrouwen zullen zooiets dan ook wel niet graag dragen. Tenslotte willen wij het nog even hebben over de zomerschoentjes. Het nieuwste is om schoentjes te dragen in de kleur van de zomerjapon. Ja, wij zagen zelfs in een der groote magazijnen een paar beeldige linnenschoentjes met hoogen hak, welke hoorden bij een linnen japon in het zelfde dessin van de schoentjes, of beter gezegd: de schoentjes behoorden bij de japon. Een dergelijke combinatie staat natuurlijk heel verzorgd, maar zij dient dan ook altijd bij elkaar te worden gehouden. Enkele recepten, welke eenieder van nut kunnen zijn. Koffie wordt door de moderne huisvrou wen hoe langer hoe meer nuttig gemaakt. Men gebruikt de koffie niet alleen voor drank, men benut koffie ook bij de berei ding van puddingen, fijne schotels, sausen en lichte spijzen. Waren dergelijke schotels vroeger uit sluitend voor de volwassenen, omdat het koffiegebruik door kinderen niet gewenscht is, thans nu de moderne huisvrouwen ge bruik maken van de coffeinevrije Koffie Hag mag zelfs het kleinste kind en het meest zenuwachtige mensch, voor wien de gewone koffie schadelijke uitwerking heeft, genieten van koffieOoudende spijzen en dranken. En omdat wij weten, dat de meeste dames graag van tijd tot tijd koffierecepten in deze rubriek vinden, laten wij hieronder enkele volgen, welke door eenieder kunnen worden opgevolgd, omdat wij slechts ge makkelijk en vlug te bereiden recepten hebben uitgekozen: Chocoladespijs met mokkasmaak. Men mengt een halve liter melk met een halve liter koffie, brengt dit mengsel aan de kook en voegt er drie afgestreken eet lepels suiker aan toe. Vervolgens giet men er drie afgestreken eetlepels cacao, welke men vooraf in water 'heeft vermengd, bij. Wanneer alles goed is doorgekookt, voegt men er nog drie afgestreken eetlepels aard appelmeel. in water opgeiost, bij, laat de spijs nog enkele minuten flink doorkoken. Is het mengsel stijf geworden, giet het dan vlug in een koude porceleinen kom. Dien de spijs op met een vanillesaus. Koffiecreme. Men lost viertien blaadjes gelatine op in één achste liter lauwwarm, sterk koffie- extract, giev het door een zeef, mengt ze met drie eetlepels suiker en voegt er nu en dan een lepel goed stijf geslagen room aan toe. De spijs wordt op een zeer koele plek bewaard. Koffiecreme op deze wijze bereid blijft tamelijk lang goed. Mokkachocoladecreme. 30 gram cacao en 75 gram suiker worden in één achtste liter melk en één achtste liter sterke koffie opgelost en op het vuur geplaatst. Men voegt erbij vijf eierdooiers, nadat men deze eerst tot een egale vloei stof heeft geklopt. Hierna lost men twee bladen witte gelatine in een half kopje lauwwarm water op, voegt 2 eetlepels va nillesuiker en 1/4 liter stijfgeslagen room erbij, doet de massa in een kristallen schaal en laat het koud en hard worden. Desge- wenscht kan men de creme nog met zoete geslagen room beleggen. De creme kan echter ook versierd worden met eenige kof- fieboonen. Koffiecreme op andere wijze bereid. 4 Neem hiervoor: 60 gram versch gebran de, gemalen koffieboonen cn meng ze met een halve liter kokende koffieroom. Wan neer de room bekoeld is, wordt zij door een zeef gefiltreerd, daarna met twee heele eieren en drie eierdooiers cn 60 gram sui ker vermengd. Daarna giet men het meng sel vlug in een vorm of in kopjes. De vorm of de kopjes zet men in kokend water, zoo dat het water ongeveer tot over de helft van den vorm reikt. Men dekt de vorm af en laat de creme op een heel zacht vuurtje trekken, totdat zij stijf wordt. Haal de creme er dan uit en versierhaar, nadat men ze op een boord of schaal heeft over gegooid, met koffieboontjes. Vulling voor taarten. Als taartvulling wordt dikwijls mokka- koffiecrerne gebruikt. Het bereiden van een dergelijke vulling is heel gemakkelijk. Men heeft er voor noodig: 25 gram aardappel meel, 25 gram bloem, 60 gram suiker, twee eieren, één achtste liter melk, een kwart liter koffie en 65 gram chocoladepoeder. Dit alles wordt door elkaar gemengd en op- het vuur geplaatst. Het mengsel moet zoo lang doorkoken (onder voortdurend roeren) totdat het een gladde, egale massa is. Later voegt men er nog wat boter en room aan toe, doch nog steeds voortdurend roeren, opdat geen klontjes ontstaan. De vulling kan in der. taartbodem worden gedaan, wanneer zij nog warm is. lint niet breed is, moet het toch zoo lang zijn, dat men de strik in ettelijke lussen kan vouwen. Soms wordt de ceintuurstrik pal van voren gedragen, maar er zullen maar weinigen onder de dames zijn, die zooiets mooi zullen vinden. Dan daarbij maakt een strik van voren tamelijk dik. Een recept, dat speciaal voor den mid dagmaaltijd bestemd is, heeft haast altijd, aantrekkingskracht, wanneer er aardappe len in verwerkt worden. Dat mag misschien zonderling zijn, maar het is toch zoo! Daar om willen wij aan deze serie recepten een aardappelgerecht toevoegen. Een klein soort aardappelen wordt ge schild, in kwartjes gesneden en in zoo wei nig heet frituurvet gebakken, dat zich met het vet juist een bruin huidje om de aard- appelstukjes vormt. Zijn zij moei bruin, dan voegt men een klein scheutje water en wat zout toe en laat het gerecht dicht ge dekt, op een zacht vuur gaar worden. Als: kruiderij wordt wat gehakte peterselie doorgeschud, terwijl het vocht een tikje kan worden gebonden. En willen wij het gerecht opdienen, bij een restant vleesch, waarbij wij b.v. geen jus meer hebben, dan kunnen wij inplaats van peterselie een dun sausje toevoegen. HARINGSALADE. Wil men dit gerecht voor acht of tien personen bereiden, dan neemt men: zes gezouten haringen, tien zure appelen, 150 gram fijngemaakte aardappelen, 6 eieren, 100 gram kalfsvleesch, één biet, olie en azijn. De haringen een nacht in de week zetten in water, waaraan een scheut melk kan worden toegevoegd, daarna ontdoen van de graten en in dunne reepen snijden. De appelen en de biet in zeer kleine stukjes hakken; ook het vleesch fijn,malen en de hardgekookte eieren eveneens. Al de in grediënten flink dooreen roeren met olie en azijn, in een steenen kom plaatsen en de massa zoo stevig drukken, dat zij daar na kan worden gestort. Inplaats van één vorm kan men ook twee nemen van verschillende grootte, die dan op elkaar plaatsen; het geheel met mayonnaise bedekken en garneeren met stukjes ei, biet en blaadjes peterselie. PANNEKOEKEN EN FLENSJES. Het eenvoudigste recept hiervoor is: het benoodigde meel in een kom doen en een kuiltje in het midden maken. Hierin gaat een ei, met een snuifje zout losgeklopt, en steeds van het midden uit roerende voegt men nu bij kleine scheutjes melk toe, tot het geheel een makkelijk-vloeibare gladde massa is geworden. Hiervan bakt men dunne pannekoeken, die men opdient met suiker. Naarmate men nu meer eieren, eventueel een toevoeging van room en naar verhou ding wat minder meel gebruikt, worden de pannekoeken fijner en zoo krijgen wij b.v. flensjes. Hiervoor gaan op één ons bloem en een halve liter melk minstens drie eie ren. De flensjes worden vliesdun en slechts aan één zijde lichtbruin gebakken en men kan er allerlei heerlijke schotels van ma ken. j

Kranten Streekarchief Langstraat Heusden Altena

Nieuwsblad het land van Heusden en Altena de Langstraat en de Bommelerwaard | 1935 | | pagina 8