Turksche vrouw kijkt naar het Westen.
Zomertoiletten, te kust en te keur
Uit het domein der
vrouw.
Sierlijke Oostersche kleeder
dracht verdwijnt.
pon voor
oudere dames.
Genopt en gebloemd
Het gebruik van koffie bij
bereiding van toespijzen.
Smakelijke
recepten.
Turkije is het land, waar de Westersche
beschaving met den dag meer terrein wint.
Dit is nog onlangs zoo duidelijk gebleken
op het Internationaal Vrouwencongres te
Stamboel, waarop niet
minder dan dertig naties
waren vertegenwoordigd.
De groote vrouwenbijeen
komst, welke werd gehou
den in het majestueus
Yildiz Palace in de Turk-
sche hoofdstad, heeft maar
al te duidelijk bewezen,
dat de Turksche vrouw zoo
goed als geheel afstand
heeft gedaan van haar
vroegere zeden en ge
woonten èn haar kleedij.
De Turksche vrouwen
gaan niet langer meer ge
sluierd door de straten. Zij
hebben hun Oostersche
kleeren afgelegd en Euro-
peesche japonnen in de
plaats daarvoor uitgezocht.
Zij willen niet langer meer
vasthouden aan de oude
Turksche wetten, welke
door hun moeder, groot
moeder en overgrootmoe
der ten strengste werden
opgevolgd. Zij kunnen niet
langer meer goedkeuren,
dat de bigamie in Turkije
leeft. Zij verlangen een
Westersche beschaving en
streven hiernaar met alle
vrouwelijke energie, welke
zij bezitten.
L* En nu wij het toch over het vermoderni-
seeren Turkije hebben, is het wel eens in
teressant het een en ander te weten over de
hoofdtooisels der Oostersche vrouwen, wel
ke vroeger zoo hoog in eere werden ge
houden, ook door de Turksche zusters.
Daarom drukken wij hierbij een oude prent
af, waarop verschillende voorbeelden van
vrouwelijke hoofdtooisels staan afgebeeld.
Énkele dezer tooisels zijn in die streken,
waar de Westersche gewoonte nog niet ge
heel is doorgedrongen, nog behouden geble
ven
De figuren op bijgaande prent zijn de
hoofdtooisels der Oostersche vrouwen uit
verschillende landen; fig. 1 is een hoofd
bedekking, welke de vrouwen der mindere
klasse in Egypte dragen.'Zij wordt asbek
genoemd. De borghot (fig. 2) is een stuk
wit, blauw en zwart neteldoek, naar den
rang der draagster. Hij heeft den vorm van
pet lapje van een masker. De doek wordt
bij den wortel van den neus opgehouden
door een koperdraad of een ketting uit
schakels vervaardigd en aan de slepen dei-
koordjes, welke aan een, achter het hoofd
geknoopt, lint vastgehecht zijn. De borghot,
zonder welke een Turksche vrouw in vroe
ger jaren niet kon uitgaan, liet slechts de
oogen onbeoekt. Bij de ooren hingen groote
Zo
Bijgaand mo
del, no. 908, is
een japon voor
oudere dames.
Als materiaal
kieze men 'n soe
pele, niet te druk
gebloemde stof,
terwijl de effen
kraag, welke is
ingezet, in de
kleur van den
'ondergrond der
stof moet zijn. Is
de draagster ta
melijk dik, dan
kan de ruim val
lend losse gar
neering rondom
den hals beter
achterwege blij
ven.
't De rok heeft
aan weerskanten
hoog opgeknipte
heupstukken en
valt in een tame
lijk wijde klok
naar omlaag. De
mouwen zijn vrij
wijd, maar wor
den enkele cen
timeters onder
den elleboog in
genomen om een
manchetvorming
te verkrijgen.
Een ceintuur om hot middel heeft deze
japon niet noodag, daar zij getailleerd
.wordt. --
trossen koperen of gouden kettingkjes. Som
mige Egyptische vrouwen droegen den
sluier zonder blauwen of zwarten borghot
en bedekten het gezicht voor de mannen
er mee, zocals het Aoessynische meisje op
fig.. 3.
Fig. 4 duidt het eenvoudigste der Ooster
sche hoofdbedekking aan. De almées of
danseressen in Cairo droegen een hoofdbe
dekking van dezelfde soort (fig. 8), zij
voegden daar nog een kleine strook van ge
werkt crêpe bij, welke dikwijls nog met
edelsteenen versierd waren.
De vrouwen uit Stamboel droegen de
borghot niet. Dikwijls vergenoegden zij
zich met een eenvoudige bloem door de ha
ren te vlechten. De mees ten echter bedek
ten het gelaat met een zwarte sitsen stof,
waardoor zij gemakkelijk kon zien. An
dere omwikkelden zich het hoofd en den
hals met wit neteldoek en met een tweeden
witten sluier daarboven, die men ook in
Egypte en Syrië droeg en welke tot aan
de knieën neerhing. In Syrië ziet men zulke
drachten nog wel (fig. 5). Het hoofdbedek-
sel van fig. 6 bestaat uit een takie, een tar-
boech en een vierkante lap gekleurd ne
teldoek, welke faroudiyeh wordt genoemd
of uit een nauw om het hoofd sluitend stuk
crêpe, ruptah genaamd.
Fig. 7 stelt het kapsel voor van een sul
tane uit den harem van een voornaam heer.
De tulband werd van rijke stof vervaardigd
en de prachtige juweelen waren vaak nog
niet mooi genoeg om de hoofdbedekking te
sieren.
Fig. 8 stelt een tarboech met opgeslagen
randen voor. Te Smyrna werden vele ja
ren lang deze rijk bewerkte mutsen ver
vaardigd, welke met twee gouden kwasten,
schuins op de kruin van het hoofd ge
plaatst, eindigen (fig. 9). Een breede vlecht
liep er om heen; deze vlecht werd meestal
met edelsteentjes versierd. Fig. 11, 12 en 13
stellen Syrische hoofdtooisels voor. De laat
ste aan den Libanon eigen, bestaat uit een
soort van beker van gewerkt zilver.
POFFERS EN BEIGNETS.
Voor poffers dient een gewoon gist-
beslag. Men behandelt dit echter bij net
rijzen anders dan voor pannekoeken. Als
het beslag de helft van den tijd is gerezen,
roert men het even goed om, waarna het
opnieuw wordt dichtgedekt. Waarvoor deze
behandeling is, zal wel nooit duidelijk wor
den, maar een feit is het, dat men op deze
wijze de lekkerste poffers krijgt.
Ook beignets, hetzij appel-, annanas- of
abrikozenbeignets kan men op die manier
bereiden. De schijven appel of annanas
worden door het gerezen beslag gehaald en
in heet vet lichtbruin en gaar gebakken.
Lekkerder is echter, voor beignets een
luchtiger deeg te maken, dat dan ook spe
ciaal beignetsdeeg heet. Men vermengt
hiervoor een half pond bloem met drie kop
jes bier en een beetje zout en volgt verder
de bovengenoemde bereidingswijze.
Een glimmende neus.
Een goed middel tegen een voortdurend
glimmenden neus, waarvan vele vrouwen
en meisjes last hebben, is het volgende: bet
den neus met warm water, waarin 'n beetje
citroensap wordt gedaan. Drenk daarna
een lapje in zuivere citroensap en wrijf dit
lapje over de neus. Niet sterk afdrogen, al
leen maar den handdoek er opleggen. Daar
na kan men er een beetje poeder opleggen.
Deze week een drietal chique zomertoi-
letten, maar. wij moeten eerlijk beken
nen: zi; zijn m.sschien meer sierlijk
dan praktisch, althans de modellen 908
en 907. Maar het eerste model, no. 905,
bezit alle eigenschappen; dit japonne
tje is sierlijk, luchtig voor de mooie
zomerdagen en daarbij praktisch, want
het kan door eenieder worden gedra
gen, welke laatste bewering voor de
twee andere modellen niet opgaat.
Laten wij eerp beginnen met de be
spreking van dit lieve jurkje, dat veler
harten zal winnen' het japonnetje werd
gemaakt zan een lichte linnen stof,
wasch- en zonecht natuurlijk, en ge
garneerd met eenvoudige mouches
langs mouwen en boven den rokzoom.
Aan den hals komt een sierlijke, wijd
openvallende strik, vastgehouden door
een paar knoopjes aan weerskanten.
De ceintuur om het middel kan van
leer zijn, maar ook van de stof der ja
pon, ai naar de wensch van de draag
ster.
De rok bestaat uit voor en achter
zijde, eenigszins klokkend en twee
heupstukken.
Dat het nieuwe seizoen ons veel
nieuws heeft gebracht, behoeven wij
niet nog eens extra te constateer en;
zie slechts naar beide laatste modellen.
Dergelijke toiletten zijn meer bestemd
voor de bezoeksters van theepartijen,
paardensport-wedstrijden, en derge
lijke zomerfeesten. Maar toch, al zou
den wij ons een dergelijke japon niet kun
nen of willen aanschaffen, wij vinden er
wellicht een aanwijzing in, wanneer wij
een nieuw avondjaponnetje gaan vervaar
digen.
Breede schouders, sierlijke volants, zeer
wijde rokken, en hoog opstaande organdi-
kragen zijn zeer „en vogue". Dergelijke
mode-onderdeelen kunnen dikwijls echter
alleen door slanke menschen worden ge
dragen.
Wat ook een belangrijk onderdeel van
de mode in den komenden zomer is, dat zijn
de corsages, welke zoowel op schouders,
ceintuurs als heupen worden gedragen en
dikwijls bijdragen tot de fleurigheid van
een japon.
En weet u wat in den komenden zomer
ook weer in trek zal zijn: de wijde ronde
rok, die naar onderen toe hoe langer hoe
wijder uitloopt en haast schijnt te bezwij
ken onder de reeks strookjes, welke dicht
onder elkaar op de stof zijn gehecht. En
dan de linten bij wijze van ceintuurs, wel
ke dan moeten eindigen in een reusachtige
strik op den rue of in de ziide. En als het
j EINDELIJK!
De zon is er.... Wat een vreugde
heerscht er overal. De zomer is losgebroken
•met uitbundagen zonneschijn. Dat betee-
kent: warmte. En dit op haar beurt: luch
tiger kleeding. U „zit" daar misschien erg
mee, dit jaar. Maar maakt U zich niet al te
jjbezorgd. Onze patronen zijn goed en goed
koop en laten aan duidelijkheid niets te
wenschen over. Bestel Uw patronen bij de
Redactrice Damesrubriek, L. v. Meerder-
voort 45a, Den Haag. Maat en nummer dui
delijk vermelden s.v.p.! De patronen wor
den besteld per brief met bijgesloten post
zegels, (36 ct 6 ct. voor porti), per post
wissel of per giro (125025). Binnen eenige
dagen ontvangt U het gevraagde.
N iet-slanke vrouwen zullen zooiets dan ook
wel niet graag dragen.
Tenslotte willen wij het nog even hebben
over de zomerschoentjes. Het nieuwste is
om schoentjes te dragen in de kleur van
de zomerjapon. Ja, wij zagen zelfs in een
der groote magazijnen een paar beeldige
linnenschoentjes met hoogen hak, welke
hoorden bij een linnen japon in het zelfde
dessin van de schoentjes, of beter gezegd:
de schoentjes behoorden bij de japon. Een
dergelijke combinatie staat natuurlijk heel
verzorgd, maar zij dient dan ook altijd bij
elkaar te worden gehouden.
Enkele recepten, welke eenieder van
nut kunnen zijn.
Koffie wordt door de moderne huisvrou
wen hoe langer hoe meer nuttig gemaakt.
Men gebruikt de koffie niet alleen voor
drank, men benut koffie ook bij de berei
ding van puddingen, fijne schotels, sausen
en lichte spijzen.
Waren dergelijke schotels vroeger uit
sluitend voor de volwassenen, omdat het
koffiegebruik door kinderen niet gewenscht
is, thans nu de moderne huisvrouwen ge
bruik maken van de coffeinevrije Koffie
Hag mag zelfs het kleinste kind en het
meest zenuwachtige mensch, voor wien de
gewone koffie schadelijke uitwerking heeft,
genieten van koffieOoudende spijzen en
dranken.
En omdat wij weten, dat de meeste dames
graag van tijd tot tijd koffierecepten in
deze rubriek vinden, laten wij hieronder
enkele volgen, welke door eenieder kunnen
worden opgevolgd, omdat wij slechts ge
makkelijk en vlug te bereiden recepten
hebben uitgekozen:
Chocoladespijs met mokkasmaak.
Men mengt een halve liter melk met een
halve liter koffie, brengt dit mengsel aan
de kook en voegt er drie afgestreken eet
lepels suiker aan toe. Vervolgens giet men
er drie afgestreken eetlepels cacao, welke
men vooraf in water 'heeft vermengd, bij.
Wanneer alles goed is doorgekookt, voegt
men er nog drie afgestreken eetlepels aard
appelmeel. in water opgeiost, bij, laat de
spijs nog enkele minuten flink doorkoken.
Is het mengsel stijf geworden, giet het dan
vlug in een koude porceleinen kom. Dien
de spijs op met een vanillesaus.
Koffiecreme.
Men lost viertien blaadjes gelatine op in
één achste liter lauwwarm, sterk koffie-
extract, giev het door een zeef, mengt ze
met drie eetlepels suiker en voegt er nu
en dan een lepel goed stijf geslagen room
aan toe. De spijs wordt op een zeer koele
plek bewaard. Koffiecreme op deze wijze
bereid blijft tamelijk lang goed.
Mokkachocoladecreme.
30 gram cacao en 75 gram suiker worden
in één achtste liter melk en één achtste
liter sterke koffie opgelost en op het vuur
geplaatst. Men voegt erbij vijf eierdooiers,
nadat men deze eerst tot een egale vloei
stof heeft geklopt. Hierna lost men twee
bladen witte gelatine in een half kopje
lauwwarm water op, voegt 2 eetlepels va
nillesuiker en 1/4 liter stijfgeslagen room
erbij, doet de massa in een kristallen schaal
en laat het koud en hard worden. Desge-
wenscht kan men de creme nog met zoete
geslagen room beleggen. De creme kan
echter ook versierd worden met eenige kof-
fieboonen.
Koffiecreme op andere wijze bereid.
4
Neem hiervoor: 60 gram versch gebran
de, gemalen koffieboonen cn meng ze met
een halve liter kokende koffieroom. Wan
neer de room bekoeld is, wordt zij door een
zeef gefiltreerd, daarna met twee heele
eieren en drie eierdooiers cn 60 gram sui
ker vermengd. Daarna giet men het meng
sel vlug in een vorm of in kopjes. De vorm
of de kopjes zet men in kokend water, zoo
dat het water ongeveer tot over de helft
van den vorm reikt. Men dekt de vorm af
en laat de creme op een heel zacht vuurtje
trekken, totdat zij stijf wordt. Haal de
creme er dan uit en versierhaar, nadat
men ze op een boord of schaal heeft over
gegooid, met koffieboontjes.
Vulling voor taarten.
Als taartvulling wordt dikwijls mokka-
koffiecrerne gebruikt. Het bereiden van een
dergelijke vulling is heel gemakkelijk. Men
heeft er voor noodig: 25 gram aardappel
meel, 25 gram bloem, 60 gram suiker, twee
eieren, één achtste liter melk, een kwart
liter koffie en 65 gram chocoladepoeder.
Dit alles wordt door elkaar gemengd en op-
het vuur geplaatst. Het mengsel moet zoo
lang doorkoken (onder voortdurend roeren)
totdat het een gladde, egale massa is. Later
voegt men er nog wat boter en room aan
toe, doch nog steeds voortdurend roeren,
opdat geen klontjes ontstaan. De vulling
kan in der. taartbodem worden gedaan,
wanneer zij nog warm is.
lint niet breed is, moet het toch zoo lang
zijn, dat men de strik in ettelijke lussen
kan vouwen. Soms wordt de ceintuurstrik
pal van voren gedragen, maar er zullen
maar weinigen onder de dames zijn, die
zooiets mooi zullen vinden. Dan daarbij
maakt een strik van voren tamelijk dik.
Een recept, dat speciaal voor den mid
dagmaaltijd bestemd is, heeft haast altijd,
aantrekkingskracht, wanneer er aardappe
len in verwerkt worden. Dat mag misschien
zonderling zijn, maar het is toch zoo! Daar
om willen wij aan deze serie recepten een
aardappelgerecht toevoegen.
Een klein soort aardappelen wordt ge
schild, in kwartjes gesneden en in zoo wei
nig heet frituurvet gebakken, dat zich met
het vet juist een bruin huidje om de aard-
appelstukjes vormt. Zijn zij moei bruin,
dan voegt men een klein scheutje water en
wat zout toe en laat het gerecht dicht ge
dekt, op een zacht vuur gaar worden. Als:
kruiderij wordt wat gehakte peterselie
doorgeschud, terwijl het vocht een tikje
kan worden gebonden.
En willen wij het gerecht opdienen, bij
een restant vleesch, waarbij wij b.v. geen
jus meer hebben, dan kunnen wij inplaats
van peterselie een dun sausje toevoegen.
HARINGSALADE.
Wil men dit gerecht voor acht of tien
personen bereiden, dan neemt men: zes
gezouten haringen, tien zure appelen, 150
gram fijngemaakte aardappelen, 6 eieren,
100 gram kalfsvleesch, één biet, olie en
azijn.
De haringen een nacht in de week zetten
in water, waaraan een scheut melk kan
worden toegevoegd, daarna ontdoen van
de graten en in dunne reepen snijden. De
appelen en de biet in zeer kleine stukjes
hakken; ook het vleesch fijn,malen en de
hardgekookte eieren eveneens. Al de in
grediënten flink dooreen roeren met olie
en azijn, in een steenen kom plaatsen en
de massa zoo stevig drukken, dat zij daar
na kan worden gestort.
Inplaats van één vorm kan men ook
twee nemen van verschillende grootte, die
dan op elkaar plaatsen; het geheel met
mayonnaise bedekken en garneeren met
stukjes ei, biet en blaadjes peterselie.
PANNEKOEKEN EN FLENSJES.
Het eenvoudigste recept hiervoor is: het
benoodigde meel in een kom doen en een
kuiltje in het midden maken. Hierin gaat
een ei, met een snuifje zout losgeklopt, en
steeds van het midden uit roerende voegt
men nu bij kleine scheutjes melk toe, tot
het geheel een makkelijk-vloeibare gladde
massa is geworden. Hiervan bakt men
dunne pannekoeken, die men opdient met
suiker.
Naarmate men nu meer eieren, eventueel
een toevoeging van room en naar verhou
ding wat minder meel gebruikt, worden de
pannekoeken fijner en zoo krijgen wij b.v.
flensjes. Hiervoor gaan op één ons bloem
en een halve liter melk minstens drie eie
ren. De flensjes worden vliesdun en slechts
aan één zijde lichtbruin gebakken en men
kan er allerlei heerlijke schotels van ma
ken. j