HET PRACTISCHE HUIS.
SPORTKLEEDING.
Strijken is geen kunst indien...
Zomerjapon.
Huis- en Kantoor japon.
YTY!
WIST U HET NOG NIET
KKUDERKLEEDIEttG.
ONZE GOEDKOOPE PATKONEN.
Onze lezeressen kunnen aan onderstaand
'adres de in deze rubriek genummerde mo
dellen van damesjaponnen en -mantels
tegen tegen den prijs van 58 ct. bestellen.
De modellen worden geleverd in de meest
gangbare maten. (42 tot 50). De bestelling
kan geschieden per brief (met bijgesloten
postzegels), per postwissel of per giro. Men
zende de aanvrage aan de Redactrice Da
mesrubriek, Nieuwe Havenstraat 58. Den
Haag. De gevraagde modellen worden U
binnen enkele dagen geleverd.
1727
Nu de schoonmaak voorbij is, krijgen de
huisvrouwen weer tijd om te naaien, en
hoewel de kinderen meestal voorgaan, mag
de eigen garderobe toch ook niet vergeten
worden.
Wij geven hier een uiterst eenvoudig mo
del weer, dat desniettegenstaande zoo goed
kleedt.
Wollen mousseline of kunstzijde zijn uit
stekende materialen voor deze japon, waar
van de aardige kraag in scherpe punten
valt. Beter gezegd, de kragen, want de on
derste is van piqué of een andere lichte stof
en de kleinere boven kraag is van gewerkte
stof. Garneering met kleine knoopjes,
i Het korte gladde mouwtje heeft een op
slag, waaruit eveneens een smal randje te
'zien komt.
j* Patronen uitsluitend verkrijgbaar in de
maten en 48, a 0.58.
1727
1728/
1728
Wollen mousseline is 'n prettige stof in
het dragen, is niet te warm en gemakke
lijk te verwerken. Toch zijn er nog vele
andere weefsels die zich evenzeer eigenen
voor dit model, waarvan het lijfje een ef
fen shawl-kraag heeft met kleine garnee
ring van lichte zijde. Eenvoudige gladde
mouwen en zesbaans rok, waarvan n.l.
midden voor- en achterbanen aangeknipt
zijn en den indruk geven van een heup
stuk met schuin oploopende lijnen,
k Smalle ceintuur met gesp.
Patronen verkrijgbaar in de maten 42
en 46 a ƒ0.58.
DE DOKTER AAN HET WOORD.
Kan men voorzorgen nemen tegen
de griep?
Indien deze vraag ons gedaan wordt, zul
len wij hierop zeker toestemmend ant
woorden.
In de eerste plaats vermijde men het om
©nnoodig bij grieppatiënten te komeii en,
kan men hieraan niet ontkomen, dan ge-
br-uike men formamint of andere desinfec
terende middelen, die de neus- en keel
holte ontsmetten.
Verder moet men in tijden van griep, in
dien men needs sporen van neusverkoud-
heid bemerkt, vermijden om op plaatsen te
komen, waar veel menschen bijeen zijn.
Het dragen van warme kleeding en bo
venal warme kousen en waterdichte schoe
nen is een eerste vereischte. Verder moet
men vanuit een warme kamer niet onmid
dellijk naar buiten gaan, evenmin nadat
men pas een bad genomen heeft.
l - il. 1
Even willen we
uw aandacht ves
tigen op sport-
kleeding voor de
zomer. Wat is
daarvoor beter
dan linnen of
waschzijde? Bij de
linnen rok dragen
we graag het een
voudige waschech-
te blousje, of we
hebben een heele
linnen of zijden
jurk. Op de witte
jurk staan knoo-
pen, ceintuur of
gesp in afstekende
kleur aarc.g. An
dere stoffen, zoo
als zijden, linnen,
panama, vistia zijn
in alle pasteltin
ten modern, maar
voor sport is wit
het best.
Erbij nemen we
dan een wollen of
linnen jasje met
felle kleuren voor
koele dagen.
20243 is een
overgooier voor
dames een practi-
sche wijde rok,
met blouse of pul
lover te dragen.
Hals en arm-ope-
ningen zijn hoekig
geknipt.
Onder de cein
tuur valt de naad
van de rok, die
diepe plooien
heeft. De schuin-
geknipte rokken
hebben opge
knoopte oversla
gen.
Het aardigste is
deze overgooier
van wit linnen.
Patronen ver
krijgbaar in de
maten 42 en 44
voor slechts 58
cent. Benoodigde stof voor maat 44 2.50 M.
van 80 c.M. breedte.
LINNEN DAMESJAPON.
Knippatronen verkrijgbaar in maat 42,
44 en 46 a 0.58. Benoodigde stof voor maat
44 is 3 meter van 80 c.M. breedte. Natuur
lijk kunnen we ook zijde nemen voor deze
jurk, en gekleurd als we dat verkiezen.
De voorpas die wordt toegeknoopt, wordt
op de achterzijde gestikt.
Apart zijn de mouwen met geknoopt
omslagje. De naad van blouse en rok is
onder de ceintuur.
De rok heeft een gladde achterbaan, de
voorbaan heeft diepe, aan de onderkant
uitspringende plooien en kleine zakjes.
FLUWEELEN HOEDEN.
Wat te doen als zij verregend zijn?
Hoe vaak gebeurt het niet, dat wij door
een regenbui overvallen worden en wij
thuis gekomen tot de onaangename ontdek
king komen, dat onze fluweelen hoed hier
door deerlijk geleden heeft. De toepassing
van de volgende behandeling zal in den re
gel het kwaad weer herstellen.
We beginnen met den hoed zachtjes heen
en weer te schudden, daarna op een hoe-
denstandaard of hooge vaas op eenigen
afstand van een warme kachel te laten
drogen. Is de hoed geheel drcog, dan wordt
hij nogmaals geschud, doch nu flink en
daarna luchtig bestrooid met warme ze
melen, die met een zacht doekje over het
fluweel worden gewreven. De hoed wordt
nu voor een open venster gezet, liefst in
den wind en met een zachte borstel nage-
wreven.
Er was eens een huismoeder, die haar
kinderen en zichzelf toch zoo graag aardig
wilde kleeden.
Maar 't lukte haar nooit, de gekochte
jurkjes en maAtels waren nooit heelemaal
dat wat ze gedacht had; haar eigen ja
ponnen wilden maar niet naar haar zin
zijn en benijdend keek ze naar andere kin
deren van andere huismoeders die, ook uit
een bescheiden beurs gekleed, er toch al
tijd goed uitzagen.
Toen nam ze 't kloek besluit, zélf te gaan
maken.
't Zoeken naar een patroon viel alweer
niet mee, maar eindelijk vond ze een paar
lieve kinderjurkjes en een practische huis
japon voor zichzelf en ze kocht knippatro
nen en stof.
Vol moed ging ze aan de gang, werkte lang
en ingespannen, maar het resultaat was
treurig.
Ondanks alle moeite die ze zich getroost
had, precies volgens 't knippatroon te wer
ken. vielen de jurkjes èn haar japon niet
ai te best uit.
Is dat nu met cm wanhopig te worden en
alle moed te verliezen. Maar wist U niet,
dat u pas veilig met zelf maken van uw
eigen kleeding en die var uw kinderen kunt
beginnen, wanneer u er zeker van bent, een
goed knippatroon te hebben besteld?
Wanneer u in een goed modeblad juist
die modellen hebt uitgezocht, die nét zijn,
wat u zoekt?
Wist u dat niet?!
Maar misschien ^ent u het Practisch
Modeblad óók niet, dat is dan zeker in uw
nadeel. Het Practisch Modeblad geeft u
alles wat u zoekt, op elerlei gebied: kin-
derkleeding, japonnen voor oudere en meer
gezette dames. Voor de jongens speelpak-
ken, de kleinsten kunnen een volledige gar
derobe volledig gemaakt krijgen, met de
kleinst mogelijke onkosten.
Bakvischjes zullen verrukt zijn over de
schattige complets, eenvoudig en toch zoo
modern écht geschikt voor jonge meis
jes.
Wist u niet dat het Practisch Modeblad
u alles biedt?
Een proefnummer van dit fraaie blad
staat onze lezeressen geheel kosteloos ter
beschikking. Na inzending van tien cent
porto aan onze moderedactie, Nieuwe Ha
venstraat 59, Den Haag, ontvangt u het
omgaand thuis.
HULPMIDDELE NIN DE KEUKEN.
Chocolade en koffie-extract.
Wanneer wij voor onze huisgenooten toe
spijzen, gebak of dranken bereiden, zullen
wij daarin zoovael mogelijk, afwisseling
trachten te brengen. Nu eens nemen wij als
toevoeging van melkspijzen citroen, dan
weer een of andere essence, kansel, of wel
gehakte noten of bitterkoekjes bij. De keu
ze is zeer uitgebreid en de „smaakjes",
welke door oud en jong op prijs gesteld
worden, zijn zeker ook die van chocolade en
koffie. Een vermenging van beide is bui
tengewoon smakelijk, de pittige smaak van
chocolade poeder en geurige koffie extract
vormen een combinatie, welke zelfs door
de meest verfijnde proevers op de juiste
waarde geschat wordt.
Vele moeders vinden het echter een be
zwaar om kinderen gerechten te geven,
waaraan sterke koffie-extract is toege
voegd, hetgeen zeer begrijpelijk is, terwijl
eveneens vele hartpatiënten of zij, die aan
nerveuse stoornissen lijden, zich het genot
van koffie in welken vorm ook moeten
ontzeggen. Dit bezwaar is echter te onder
vangen, door coffeïne-vrije koffie te ge
bruiken, zoowel als drank, als bij de be
reiding van spijzen.
De koffie moet fijn gemalen, daarna
in een filtreer worden gedaan, stevig aan
gestampt en in den beginne niet meer dan
1 eetlepel heet water tegelijk toevoegen,
zoodat ze slechts zeer langzaam doordrup
pelt, en alle kracht en geur er aan onttrok
ken kan worden. Men vult de kopjes voor
de helft of één derde en doet er de koken
de melk bij of, voor een extra Zondagsch
kopje, een enkele keer wat koffie-room.
Zelfs kinderen, die om twaalf uur met
tegenzin hun beker melk drinken, zullen
er van genieten indien er wat suiker en
coffeïne-vrije koffie aan is toegevoegd.
Indien men avondbezoek iets aparts wil
geven na de thee, dan is chocolade-mocca
zeer op zijn plaats. Men heeft hiervoor
noodig: 1 L. melk, 50 gr. poederchocolade,
ongeveer 2 kopjes koffie-exaract, (coffeïne-
vrije), 100 gr. suiker en 2 d.L. slagroom.
Men maakt een papje van de poedercho
colade en met extract, voegt hierbij een
deel van de inmiddels gekookte melk, doet
ailss terug in de pan, voegt de suiker bij
en- lent de vloeistof een oegenblik doorko
ken. In koppen schenken en presenteeren
met een schaaltje geslagen room, zoodat
ieder zich naar gelang van smaak kan be
dienen.
Men presenteert hierbij een eenvoudig
droog stuk gebak, dat met moccocrême ge
vuld wordt en dat men op de volgende wij
ze maakt.
Men roert 200 gr. beter tot room met 206
gi. suiker, mengt achtereenvolgens, 4 heele
eieren door de crème en lepelsgewijze 200
gr. gezeefde bloem. Een cakeblik wordt
ingevet en gevoerd met beboterd papier,
gevuld met het deeg en in een voorge-
warmde oven bij middelmatige hitte ge
bakken. De cake moet minstens 12 uur af
gekoeld zijn, alvorens hij in lagen gesne
den wordt, b.v. in drieën en bestreken met
crème, die gemaakt wordt van: 125 gr. bo
ter, 125 gr. lichte basterd- of poedersui
ker, 3 eetlepels zeer sterke koffie-extract.
Ir verwarmde kom boter en suiker tot
crème roeren en extract druppelsgewijze
bijvoegen. Ook de buitenkant wordt met
deze crème bestreken en daarna bestrooid
met geschaafde amandelen.
KEUKENPRAATJE.
Het conserveeren van vruchten.
Het klaren van de suiker.
De tijd van allerlei versche vruchten te
conserveeren zullen we nu zooveel moge
lijk moeten benutten. Veel van het slagen,
hangt af van de suiker, welke gebruikt
wordt en de voorbereidingen, die getrof
fen zijn.
We moeten inmaaksuiker van uitste
kende kwaliteit en deze zuiveren van alle
onreinheden vóór ze bij de vruchten komt.
Men voegt bij anderhalf pond inmaaksui
ker ongeveer L. één beker water,
zet de pan op een matig vuur en roert, met
een zilveren of nieuwe houten lepel zóó
lang, totdat de suiker is opgelost.
Met een schuimspaan wordt alle vuil,
dat aan de oppervlakte komt verwijderd,
terwijl de zijkanten van de pan met eert
schoon vochtig lapje worden gereinigd,
daar de schuim zich bij het keken hieraan
vast zet.
Blijkt het dat de suiker erg vuil is, dart
kloppen we een eiwit stijf (1 op 2 p. sui
ker) voegen dit bij de kokende massa en
scheppen het daarna af; de suikerstroop-
zal dan geheel helder zijn.
Weinige huisvrouwen weten, dat suiker
in verschillende graden gebruikt kan wor
den voor de bereiding van vruóhten en de
graad welke vereischt wordt hangt af van
het doel, waarvoor ze gebruikt wordt. Zoo
is b.v. voor het confijten van vruchten sui
ker noodig, die in een veel hoogere graad:
„geklaard" is als b.v. voor gewoon con
serveeren.
De eerste graad bij het inkoken der sui
kerstroop is bereikt, indien de suiker in.
breede druppels van den lepel loopt en
met dé eerste graad wordt bij conservee
ren volstaan.
Vormen zich bij verder inkoken dunne
draden dan is de tweede graad bereikt,
terwijl nog steviger draden bij den derden
graad ontstaan. Bij den vierden graad
vormen zich kleine blaasjes indien men
blaast tegen den inhoud van een lepel ko
kende stroop en de vijfde graad vormt
blazen van de grootte van een erwt. In de
meeste gevallen kan worden volstaan met
suiker, die in den eersten graad geklaard
is, doch verschillende recepten geven wel
eens aan, dat suiker bij het conserveeren
gebruikt moet worden van een sterkere
graad.
Op de volgende wijze kan men gemak
kelijk kersen conserveeren. Deze worden
eerst ontpit en in glazen gedaan, daarna
wordt de suiker tot de derde graad in ge
kookt, afgekoeld en koud over de vruchten
gegoten, waarna de glazen onmiddellijk
worden afgesloten. De suiker moet min
stens één vinger hoog op de kersen staan.
Zoetzuur van kersen bereiden we op de
volgende wijze. De glazen worden met de
kersen gevuld, daarna doet men hier en
daar een kruidnagel en een stukje pijp
kaneel. Kookt y2 L. inmaakazijn met 375
gr. suiker en giet dit warm op de vruch
ten. Men laat deze oplossing twee dagen
op de kersen staan, giet de vloeistof daar
na af en kookt ze weer op, schuimt ze af
en kookt ze zooveel in, dat de vruchten
1 a 2 vingers hoog bedekt zijn met de sui
ker oplossing, daarna worden de flesschen
afgesloten.
EN STEEDS WEER GROEIEN DE KLEINTJES UIT HUN JURKEN.
Het gaat ongeloofelijk snel, zooals de
kleintjes groeien en steeds weer hooren
wij moeders de klacht uiten, dat de klein
tjes uit hun kleertjes zijn. Nauwelijks is
men weer met een en ander klaar of jur
ken en mouwen blijken te kort te zijn, want
het groeien in de lengte gaat in den regel
het vlugst. De stof wordt niet opgesleten
en het bestaande geheel kan voor ver
schillende andere modellen verwerkt wor
den.
Onze afbeeldingen geven verschillende
mogelijkheden weer, hoe op aardige wijze
vermaakt kan worden; door effen of be
drukt materiaal als aanvulling te gebrui
ken. In het eene geval worden reepen stof
tusschen gewerkt, hetgeen uiterst gemak
kelijk gaat, omdat de kindermodellen in
den regel van rechte stof gemaakt worden,
afgeschuind aan de zijkanten.
Een ander idee geven de beide afbeel
dingen, waarbij aan de eerste een pas en
onderstuk van ander materiaal wordt ge
maakt, terwijl een tweker of tricot zijden
blouse onder de jurk wordt gedragen, waar
van een hanger is gemaakt.
Jurken en zelfs overhemden kunnen tot
aardige speelpakjes worden vermaakt,
waarvoor wij eenige modellen aangeven.
Slechts zeer weinig materiaal is er voor
noodig en kosten zijn er ndet aan verbon
den, alleen zullen wij er eenige uurtjes ven
onzen tijd aan moeten geven. Het roeken
van kindergoed animeert altijd buitenge
woon en wij kunnen het tusschen ander
werk door gemakkelijk doen.
Strijken is inderdaad geen kunst, in
dienmen zich slechts den noodigen
tijd gunt en het materiaad in orde is. Het
strijiklaken moet zéér strak om de plank
gespannen worden en men vergemakke
lijkt dit door haken aan te brengen, of nes-
selgaten om te werken, waaromheen een
band gespannen wordt, zoodat het laken
flink aangetrokken kan worden aan den
onderkant. Heeft men slechte belichting
dan wordt op het strijkijzer een electrisch
lampje aangebracht. Het is niet noodng, d*s
groote stukken waschgoed den grond rak*»»-
indien men een rekje, bestaande uit enkartr
latten aan de plank haakt, waaroverh»ta
lange stukken waschgoed als lakens, g*»»~
dijnen, tafellakens, japonnen enz. worden
gehangen.
Zooien van schoenen houden langer
stand, indien men ze, nog nieuw zijnde,
met gekookte lijnolie bestrijkt, waardoor
zij tevens waterdicht worden.
Men moet evenwel zorgen, dat de olie
niet in aanraking komt met het boven
leer. -