HET PRACTISCHE HUIS. SPORTKLEEDING. Strijken is geen kunst indien... Zomerjapon. Huis- en Kantoor japon. YTY! WIST U HET NOG NIET KKUDERKLEEDIEttG. ONZE GOEDKOOPE PATKONEN. Onze lezeressen kunnen aan onderstaand 'adres de in deze rubriek genummerde mo dellen van damesjaponnen en -mantels tegen tegen den prijs van 58 ct. bestellen. De modellen worden geleverd in de meest gangbare maten. (42 tot 50). De bestelling kan geschieden per brief (met bijgesloten postzegels), per postwissel of per giro. Men zende de aanvrage aan de Redactrice Da mesrubriek, Nieuwe Havenstraat 58. Den Haag. De gevraagde modellen worden U binnen enkele dagen geleverd. 1727 Nu de schoonmaak voorbij is, krijgen de huisvrouwen weer tijd om te naaien, en hoewel de kinderen meestal voorgaan, mag de eigen garderobe toch ook niet vergeten worden. Wij geven hier een uiterst eenvoudig mo del weer, dat desniettegenstaande zoo goed kleedt. Wollen mousseline of kunstzijde zijn uit stekende materialen voor deze japon, waar van de aardige kraag in scherpe punten valt. Beter gezegd, de kragen, want de on derste is van piqué of een andere lichte stof en de kleinere boven kraag is van gewerkte stof. Garneering met kleine knoopjes, i Het korte gladde mouwtje heeft een op slag, waaruit eveneens een smal randje te 'zien komt. j* Patronen uitsluitend verkrijgbaar in de maten en 48, a 0.58. 1727 1728/ 1728 Wollen mousseline is 'n prettige stof in het dragen, is niet te warm en gemakke lijk te verwerken. Toch zijn er nog vele andere weefsels die zich evenzeer eigenen voor dit model, waarvan het lijfje een ef fen shawl-kraag heeft met kleine garnee ring van lichte zijde. Eenvoudige gladde mouwen en zesbaans rok, waarvan n.l. midden voor- en achterbanen aangeknipt zijn en den indruk geven van een heup stuk met schuin oploopende lijnen, k Smalle ceintuur met gesp. Patronen verkrijgbaar in de maten 42 en 46 a ƒ0.58. DE DOKTER AAN HET WOORD. Kan men voorzorgen nemen tegen de griep? Indien deze vraag ons gedaan wordt, zul len wij hierop zeker toestemmend ant woorden. In de eerste plaats vermijde men het om ©nnoodig bij grieppatiënten te komeii en, kan men hieraan niet ontkomen, dan ge- br-uike men formamint of andere desinfec terende middelen, die de neus- en keel holte ontsmetten. Verder moet men in tijden van griep, in dien men needs sporen van neusverkoud- heid bemerkt, vermijden om op plaatsen te komen, waar veel menschen bijeen zijn. Het dragen van warme kleeding en bo venal warme kousen en waterdichte schoe nen is een eerste vereischte. Verder moet men vanuit een warme kamer niet onmid dellijk naar buiten gaan, evenmin nadat men pas een bad genomen heeft. l - il. 1 Even willen we uw aandacht ves tigen op sport- kleeding voor de zomer. Wat is daarvoor beter dan linnen of waschzijde? Bij de linnen rok dragen we graag het een voudige waschech- te blousje, of we hebben een heele linnen of zijden jurk. Op de witte jurk staan knoo- pen, ceintuur of gesp in afstekende kleur aarc.g. An dere stoffen, zoo als zijden, linnen, panama, vistia zijn in alle pasteltin ten modern, maar voor sport is wit het best. Erbij nemen we dan een wollen of linnen jasje met felle kleuren voor koele dagen. 20243 is een overgooier voor dames een practi- sche wijde rok, met blouse of pul lover te dragen. Hals en arm-ope- ningen zijn hoekig geknipt. Onder de cein tuur valt de naad van de rok, die diepe plooien heeft. De schuin- geknipte rokken hebben opge knoopte oversla gen. Het aardigste is deze overgooier van wit linnen. Patronen ver krijgbaar in de maten 42 en 44 voor slechts 58 cent. Benoodigde stof voor maat 44 2.50 M. van 80 c.M. breedte. LINNEN DAMESJAPON. Knippatronen verkrijgbaar in maat 42, 44 en 46 a 0.58. Benoodigde stof voor maat 44 is 3 meter van 80 c.M. breedte. Natuur lijk kunnen we ook zijde nemen voor deze jurk, en gekleurd als we dat verkiezen. De voorpas die wordt toegeknoopt, wordt op de achterzijde gestikt. Apart zijn de mouwen met geknoopt omslagje. De naad van blouse en rok is onder de ceintuur. De rok heeft een gladde achterbaan, de voorbaan heeft diepe, aan de onderkant uitspringende plooien en kleine zakjes. FLUWEELEN HOEDEN. Wat te doen als zij verregend zijn? Hoe vaak gebeurt het niet, dat wij door een regenbui overvallen worden en wij thuis gekomen tot de onaangename ontdek king komen, dat onze fluweelen hoed hier door deerlijk geleden heeft. De toepassing van de volgende behandeling zal in den re gel het kwaad weer herstellen. We beginnen met den hoed zachtjes heen en weer te schudden, daarna op een hoe- denstandaard of hooge vaas op eenigen afstand van een warme kachel te laten drogen. Is de hoed geheel drcog, dan wordt hij nogmaals geschud, doch nu flink en daarna luchtig bestrooid met warme ze melen, die met een zacht doekje over het fluweel worden gewreven. De hoed wordt nu voor een open venster gezet, liefst in den wind en met een zachte borstel nage- wreven. Er was eens een huismoeder, die haar kinderen en zichzelf toch zoo graag aardig wilde kleeden. Maar 't lukte haar nooit, de gekochte jurkjes en maAtels waren nooit heelemaal dat wat ze gedacht had; haar eigen ja ponnen wilden maar niet naar haar zin zijn en benijdend keek ze naar andere kin deren van andere huismoeders die, ook uit een bescheiden beurs gekleed, er toch al tijd goed uitzagen. Toen nam ze 't kloek besluit, zélf te gaan maken. 't Zoeken naar een patroon viel alweer niet mee, maar eindelijk vond ze een paar lieve kinderjurkjes en een practische huis japon voor zichzelf en ze kocht knippatro nen en stof. Vol moed ging ze aan de gang, werkte lang en ingespannen, maar het resultaat was treurig. Ondanks alle moeite die ze zich getroost had, precies volgens 't knippatroon te wer ken. vielen de jurkjes èn haar japon niet ai te best uit. Is dat nu met cm wanhopig te worden en alle moed te verliezen. Maar wist U niet, dat u pas veilig met zelf maken van uw eigen kleeding en die var uw kinderen kunt beginnen, wanneer u er zeker van bent, een goed knippatroon te hebben besteld? Wanneer u in een goed modeblad juist die modellen hebt uitgezocht, die nét zijn, wat u zoekt? Wist u dat niet?! Maar misschien ^ent u het Practisch Modeblad óók niet, dat is dan zeker in uw nadeel. Het Practisch Modeblad geeft u alles wat u zoekt, op elerlei gebied: kin- derkleeding, japonnen voor oudere en meer gezette dames. Voor de jongens speelpak- ken, de kleinsten kunnen een volledige gar derobe volledig gemaakt krijgen, met de kleinst mogelijke onkosten. Bakvischjes zullen verrukt zijn over de schattige complets, eenvoudig en toch zoo modern écht geschikt voor jonge meis jes. Wist u niet dat het Practisch Modeblad u alles biedt? Een proefnummer van dit fraaie blad staat onze lezeressen geheel kosteloos ter beschikking. Na inzending van tien cent porto aan onze moderedactie, Nieuwe Ha venstraat 59, Den Haag, ontvangt u het omgaand thuis. HULPMIDDELE NIN DE KEUKEN. Chocolade en koffie-extract. Wanneer wij voor onze huisgenooten toe spijzen, gebak of dranken bereiden, zullen wij daarin zoovael mogelijk, afwisseling trachten te brengen. Nu eens nemen wij als toevoeging van melkspijzen citroen, dan weer een of andere essence, kansel, of wel gehakte noten of bitterkoekjes bij. De keu ze is zeer uitgebreid en de „smaakjes", welke door oud en jong op prijs gesteld worden, zijn zeker ook die van chocolade en koffie. Een vermenging van beide is bui tengewoon smakelijk, de pittige smaak van chocolade poeder en geurige koffie extract vormen een combinatie, welke zelfs door de meest verfijnde proevers op de juiste waarde geschat wordt. Vele moeders vinden het echter een be zwaar om kinderen gerechten te geven, waaraan sterke koffie-extract is toege voegd, hetgeen zeer begrijpelijk is, terwijl eveneens vele hartpatiënten of zij, die aan nerveuse stoornissen lijden, zich het genot van koffie in welken vorm ook moeten ontzeggen. Dit bezwaar is echter te onder vangen, door coffeïne-vrije koffie te ge bruiken, zoowel als drank, als bij de be reiding van spijzen. De koffie moet fijn gemalen, daarna in een filtreer worden gedaan, stevig aan gestampt en in den beginne niet meer dan 1 eetlepel heet water tegelijk toevoegen, zoodat ze slechts zeer langzaam doordrup pelt, en alle kracht en geur er aan onttrok ken kan worden. Men vult de kopjes voor de helft of één derde en doet er de koken de melk bij of, voor een extra Zondagsch kopje, een enkele keer wat koffie-room. Zelfs kinderen, die om twaalf uur met tegenzin hun beker melk drinken, zullen er van genieten indien er wat suiker en coffeïne-vrije koffie aan is toegevoegd. Indien men avondbezoek iets aparts wil geven na de thee, dan is chocolade-mocca zeer op zijn plaats. Men heeft hiervoor noodig: 1 L. melk, 50 gr. poederchocolade, ongeveer 2 kopjes koffie-exaract, (coffeïne- vrije), 100 gr. suiker en 2 d.L. slagroom. Men maakt een papje van de poedercho colade en met extract, voegt hierbij een deel van de inmiddels gekookte melk, doet ailss terug in de pan, voegt de suiker bij en- lent de vloeistof een oegenblik doorko ken. In koppen schenken en presenteeren met een schaaltje geslagen room, zoodat ieder zich naar gelang van smaak kan be dienen. Men presenteert hierbij een eenvoudig droog stuk gebak, dat met moccocrême ge vuld wordt en dat men op de volgende wij ze maakt. Men roert 200 gr. beter tot room met 206 gi. suiker, mengt achtereenvolgens, 4 heele eieren door de crème en lepelsgewijze 200 gr. gezeefde bloem. Een cakeblik wordt ingevet en gevoerd met beboterd papier, gevuld met het deeg en in een voorge- warmde oven bij middelmatige hitte ge bakken. De cake moet minstens 12 uur af gekoeld zijn, alvorens hij in lagen gesne den wordt, b.v. in drieën en bestreken met crème, die gemaakt wordt van: 125 gr. bo ter, 125 gr. lichte basterd- of poedersui ker, 3 eetlepels zeer sterke koffie-extract. Ir verwarmde kom boter en suiker tot crème roeren en extract druppelsgewijze bijvoegen. Ook de buitenkant wordt met deze crème bestreken en daarna bestrooid met geschaafde amandelen. KEUKENPRAATJE. Het conserveeren van vruchten. Het klaren van de suiker. De tijd van allerlei versche vruchten te conserveeren zullen we nu zooveel moge lijk moeten benutten. Veel van het slagen, hangt af van de suiker, welke gebruikt wordt en de voorbereidingen, die getrof fen zijn. We moeten inmaaksuiker van uitste kende kwaliteit en deze zuiveren van alle onreinheden vóór ze bij de vruchten komt. Men voegt bij anderhalf pond inmaaksui ker ongeveer L. één beker water, zet de pan op een matig vuur en roert, met een zilveren of nieuwe houten lepel zóó lang, totdat de suiker is opgelost. Met een schuimspaan wordt alle vuil, dat aan de oppervlakte komt verwijderd, terwijl de zijkanten van de pan met eert schoon vochtig lapje worden gereinigd, daar de schuim zich bij het keken hieraan vast zet. Blijkt het dat de suiker erg vuil is, dart kloppen we een eiwit stijf (1 op 2 p. sui ker) voegen dit bij de kokende massa en scheppen het daarna af; de suikerstroop- zal dan geheel helder zijn. Weinige huisvrouwen weten, dat suiker in verschillende graden gebruikt kan wor den voor de bereiding van vruóhten en de graad welke vereischt wordt hangt af van het doel, waarvoor ze gebruikt wordt. Zoo is b.v. voor het confijten van vruchten sui ker noodig, die in een veel hoogere graad: „geklaard" is als b.v. voor gewoon con serveeren. De eerste graad bij het inkoken der sui kerstroop is bereikt, indien de suiker in. breede druppels van den lepel loopt en met dé eerste graad wordt bij conservee ren volstaan. Vormen zich bij verder inkoken dunne draden dan is de tweede graad bereikt, terwijl nog steviger draden bij den derden graad ontstaan. Bij den vierden graad vormen zich kleine blaasjes indien men blaast tegen den inhoud van een lepel ko kende stroop en de vijfde graad vormt blazen van de grootte van een erwt. In de meeste gevallen kan worden volstaan met suiker, die in den eersten graad geklaard is, doch verschillende recepten geven wel eens aan, dat suiker bij het conserveeren gebruikt moet worden van een sterkere graad. Op de volgende wijze kan men gemak kelijk kersen conserveeren. Deze worden eerst ontpit en in glazen gedaan, daarna wordt de suiker tot de derde graad in ge kookt, afgekoeld en koud over de vruchten gegoten, waarna de glazen onmiddellijk worden afgesloten. De suiker moet min stens één vinger hoog op de kersen staan. Zoetzuur van kersen bereiden we op de volgende wijze. De glazen worden met de kersen gevuld, daarna doet men hier en daar een kruidnagel en een stukje pijp kaneel. Kookt y2 L. inmaakazijn met 375 gr. suiker en giet dit warm op de vruch ten. Men laat deze oplossing twee dagen op de kersen staan, giet de vloeistof daar na af en kookt ze weer op, schuimt ze af en kookt ze zooveel in, dat de vruchten 1 a 2 vingers hoog bedekt zijn met de sui ker oplossing, daarna worden de flesschen afgesloten. EN STEEDS WEER GROEIEN DE KLEINTJES UIT HUN JURKEN. Het gaat ongeloofelijk snel, zooals de kleintjes groeien en steeds weer hooren wij moeders de klacht uiten, dat de klein tjes uit hun kleertjes zijn. Nauwelijks is men weer met een en ander klaar of jur ken en mouwen blijken te kort te zijn, want het groeien in de lengte gaat in den regel het vlugst. De stof wordt niet opgesleten en het bestaande geheel kan voor ver schillende andere modellen verwerkt wor den. Onze afbeeldingen geven verschillende mogelijkheden weer, hoe op aardige wijze vermaakt kan worden; door effen of be drukt materiaal als aanvulling te gebrui ken. In het eene geval worden reepen stof tusschen gewerkt, hetgeen uiterst gemak kelijk gaat, omdat de kindermodellen in den regel van rechte stof gemaakt worden, afgeschuind aan de zijkanten. Een ander idee geven de beide afbeel dingen, waarbij aan de eerste een pas en onderstuk van ander materiaal wordt ge maakt, terwijl een tweker of tricot zijden blouse onder de jurk wordt gedragen, waar van een hanger is gemaakt. Jurken en zelfs overhemden kunnen tot aardige speelpakjes worden vermaakt, waarvoor wij eenige modellen aangeven. Slechts zeer weinig materiaal is er voor noodig en kosten zijn er ndet aan verbon den, alleen zullen wij er eenige uurtjes ven onzen tijd aan moeten geven. Het roeken van kindergoed animeert altijd buitenge woon en wij kunnen het tusschen ander werk door gemakkelijk doen. Strijken is inderdaad geen kunst, in dienmen zich slechts den noodigen tijd gunt en het materiaad in orde is. Het strijiklaken moet zéér strak om de plank gespannen worden en men vergemakke lijkt dit door haken aan te brengen, of nes- selgaten om te werken, waaromheen een band gespannen wordt, zoodat het laken flink aangetrokken kan worden aan den onderkant. Heeft men slechte belichting dan wordt op het strijkijzer een electrisch lampje aangebracht. Het is niet noodng, d*s groote stukken waschgoed den grond rak*»»- indien men een rekje, bestaande uit enkartr latten aan de plank haakt, waaroverh»ta lange stukken waschgoed als lakens, g*»»~ dijnen, tafellakens, japonnen enz. worden gehangen. Zooien van schoenen houden langer stand, indien men ze, nog nieuw zijnde, met gekookte lijnolie bestrijkt, waardoor zij tevens waterdicht worden. Men moet evenwel zorgen, dat de olie niet in aanraking komt met het boven leer. -

Kranten Streekarchief Langstraat Heusden Altena

Nieuwsblad het land van Heusden en Altena de Langstraat en de Bommelerwaard | 1935 | | pagina 8